Αρχική Ελλάδα Antonov: Βρέθηκαν και επιχειρησιακά πυρομαχικά – Το απαγορευμένο φορτίο και η λευκή...

Antonov: Βρέθηκαν και επιχειρησιακά πυρομαχικά – Το απαγορευμένο φορτίο και η λευκή ουσία

Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα για το φορτίο του μοιραίου Antonov που συνετρίβη στην Ελευθερούπολη Καβάλας, ενώ νέα στοιχεία για τις έρευνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ThessToday.gr, από τη στρατιωτική έρευνα στο αεροσκάφος εντοπίστηκαν τρία είδη πυρομαχικών, ένα επιχειρησιακού χαρακτήρα και δύο εκπαιδευτικού.

Το μυστήριο με το φορτίο του Antonov

Πέντε ημέρες μετά την πτώση του Antonov οι εμπλεκόμενοι φορείς -συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής κοινωνίας- αναζητούν απαντήσεις για το τι πραγματικά εμπεριείχε το φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος. Έως τώρα, αυτό που έχει γίνει επισήμως γνωστό, είναι ότι το φορτίο αποτελούνταν από «εκπαιδευτικά και φωτιστικά βλήματα όλμων» και χωρίς να αναλυθεί περαιτέρω ο τύπος τους. Ωστόσο, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική από εκείνη που παρουσιάζεται ακόμη και από ξένους αιρετούς, οι οποίοι ουσιαστικά προσπαθούν να απλώσουν ακόμη περισσότερο το μυστήριο γύρω από το μοιραίο αεροσκάφος.

Επικαλούμενο απολύτως έγκυρες στρατιωτικές πηγές, το τοπικό μέσο αναφέρει ότι τα πυρομαχικά που μετέφερε το Antonov θεωρούνται 100% πολεμικά, ασχέτως από το είδος τους. Δηλαδή, κατά την στρατιωτική έρευνα εντοπίστηκαν δύο είδη βλημάτων όλμου εκπαιδευτικού χαρακτήρα των 60 και 82 χιλιοστών που βοηθούν στην προσομοίωση πολεμικών συνθηκών, καθώς και ένα είδος με φωτιστικά βλήματα 82 χιλιοστών, καθαρά επιχειρησιακού χαρακτήρα.

Η διαφορά εκπαιδευτικών και φωτιστικών βλημάτων

Τα εκπαιδευτικά, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, δεν διαθέτουν την κατάλληλη ποσοτική εκρηκτική ύλη ώστε να καταστρέψουν και χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στο πεδίο βολής. Αντίθετα, τα φωτιστικά βλήματα που εντοπίστηκαν στο φορτίο διατίθενται αποκλειστικά για πεδία μάχης. Ωστόσο, για τους στρατιωτικούς κύκλους, και τα τρία είδη πυρομαχικών θεωρούνται πολεμικά, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες εκτός των βλημάτων όλμων εντοπίστηκαν και σκορπίστηκαν σε γεωργική έκταση 1.000 στρεμμάτων και άλλα παρελκόμενα πολεμικά υλικά επιχειρησιακού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα φωτιστικά βλήματα που βρέθηκαν στο Antonov έχει ως εξής: Πυροδοτούνται από τον γεμιστή και με τη βοήθεια ενσωματωμένου αλεξιπτώτου στον μηχανισμό φτάνουν ως ένα συγκεκριμένο ύψος. Ακολούθως ξεκινά η καθοδική πορεία με παράλληλη βραδυφλεγία που αποβάλλει τις χημικές ενώσεις του βλήματος, φωτίζοντας -και καταδεικνύοντας- την επιθυμητή περιοχή του χειριστή.

Το απαγορευμένο φορτίο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr, στο αεροσκάφος εκτός από τα πυρομαχικά εντοπίστηκε και φορτίο με τους μηχανισμούς πυροδότησης των όλμων, κάτι το οποίο όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, απαγορεύεται. Και αυτό γιατί, τα στρατιωτικά πρωτόκολλα αναφέρουν ότι σε περιπτώσεις που μεταφέρονται στρατιωτικά βλήματα, οι αεροπορικές εταιρίες οφείλουν να πραγματοποιούν δύο διαδρομές, μία για τα πυρομαχικά και μια για τους μηχανισμούς πυροδότησης, ώστε σε σενάριο πτώσης -όπως αυτή του Antonov- να διασφαλίζεται η αποσύνθεση των πολεμικών υλικών σε περίπτωση που βρεθούν σε λάθος χέρια.

Εντός εβδομάδος το πόρισμα για τη λευκή ουσία

Αναφορικά, πάντως, με τη λευκή ουσία που «πονοκεφαλιάζει» τους ειδικούς, πληροφορίες του τοπικού μέσου αναφέρουν ότι η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για τέφρα και όχι φώσφορο, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, όμως ακόμη και τώρα εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και τα επίσημα αποτελέσματα από φυτά και χώμα αναμένονται εντός εβδομάδος.

Ο πιλότος έριξε επίτηδες το Antonov σε δασική περιοχή

Η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής «έδειξε» ότι ο κυβερνήτης του Antonov -όπως και όλα τα μέλη του πληρώματος- μέχρι την πρόσκρουση ήταν εν ζωή και όλα τα στοιχεία κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι συνειδητά αποφάσισε να ρίξει το αεροσκάφος σε δασική περιοχή και όχι σε κατοικημένη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε ότι οι οκτώ σοροί φέρουν βαρύτατες κακώσεις σώματος, κεφαλής, θώρακα, κοιλίας, άνω – κάτω άκρων, κατάγματα με ρήξη εσωτερικών οργάνων και εσωτερική αιμορραγία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ελήφθησαν δείγματα DNA και αίμα για τοξικολογικές εξετάσεις, καθώς αυτό που απομένει είναι η ταυτοποίηση των θυμάτων.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Εκλογική άδεια 2023: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Χορήγηση ειδικής εκλογικής άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές...

Εκλογές 2023: Ποιοι θα είναι οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που έγινε την Τρίτη (28/03), ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως οι εκλογές πρόκειται να πραγματοποιηθούν...

Σάλος στο Μεξικό: Βίντεο δείχνει φύλακες να αφήνουν 40 μετανάστες να καούν σε κέντρο υποδοχής

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο από φωτιά σε κέντρο υποδοχής στο Μεξικό, καθώς αποκαλύπτει τον φρικτό τρόπο...

Σχεδίαζαν αιματοκύλισμα οι τρομοκράτες – Η «ταρίφα» για 15.000 ευρώ το «κεφάλι» – Στόχος το εβραϊκό Πάσχα

Ερμητικά κλειστά παραμένουν τα στόματα των των δύο αλλοδαπών, που συνελήφθησαν ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου το οποίο ετοίμαζε αιματηρές επιθέσεις στην Ελλάδα.Προανακριτικά δεν έχουν δώσει...

Ο Πέτρος Τατούλης στην Καλαμάτα, το Σουλιμά και την Κυπαρισσία για την Επανάσταση του ‘21

Απόστολος Γκούνης, Πέτρος Τατούλης, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Μενέλαος Γερονικολός (υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ), Ντίνα Νικολάκου, Γιάννης Αργυράκης, στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση...