Αρχική Ελλάδα Απαγόρευση κυκλοφορίας: Βρίσκεται στο «τραπέζι» – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Βρίσκεται στο «τραπέζι» – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Στο «τραπέζι» των ειδικών αλλά και της κυβέρνησης βρίσκεται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην περίπτωση που υπάρξει εκτίναξη κρουσμάτων. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι στα τέλη του Σεπτεμβρίου θα ξεπεράσουμε τα 5 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως και ο αριθμός πιθανά να φτάσει τα 5.200, με βάση τα ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα και μοντέλα.

Το συγκεκριμένο νούμερο σε συνδυασμό με το ακόμα σχετικά χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων αλλά και πρόσθετα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους, οι επιστήμονες μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 01:00 μέχρι τις 06:00 καταργήθηκε στη χώρα μας μόλις στις 28 Ιουνίου.

Οι πρώτες κιόλας δηλώσεις για ενδεχόμενο επιβολής τοπικών μέτρων και στα αστικά κέντρα μετά τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς ήταν μέσα στον Αύγουστο, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, και τον τότε υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ωστόσο, μόλις δύο μήνες μετά την κατάργηση του μέτρου, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε το «σήμα» των ειδικών για επιβολή του μέτρου ξανά, ως πρώτη επιλογή εφόσον το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που δέχθηκε για το ποια μέτρα συζητούνται στην επιτροπή, εφόσον νέο καθολικό lockdown δεν θα υπάρξει, ο κ. Μαγιορκίνης είπε χαρακτηριστικά:

«Τα μέτρα που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν είναι αυτά που ήδη εφαρμόζονται. Δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας 1-6, κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση μουσικής. Γιατί αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των περισσότερων μεταδόσεων είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Σε πρώτη φάση βλέπουμε αυτό».
Πότε πιθανά θα επιβληθεί σε Αττική & Θεσσαλονίκη

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε επίσης ότι από τα τέλη Σεπτέμβρη περιμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας.

Ο ίδιος όμως έδωσε και δύο ημερομηνίες κλειδιά. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Σύμφωνα και με μελέτη που έχουμε κάνει στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, αναμένουμε μία αύξηση της μεταδοτικότητας, όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς (στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, στην Αθήνα προς το τέλος Οκτωβρίου). Κι αυτό γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης. Από την άλλη έχουμε πει ότι οι κλειστοί χώροι και οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, οπότε θέλουμε να δούμε πόσο αυτό θα τηρηθεί».

Σε αυτή την συγκεκριμένη περίοδος δηλαδή από 1η μέχρι 25 Οκτωβρίου η κυβέρνηση μετά την εισήγηση των ειδικών μπορεί να προχωρήσει στην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε συνδυασμό με το κλείσιμο των καταστημάτων από τις 12.30 τα μεσάνυχτα.

«Τα μέτρα που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν είναι αυτά που ήδη εφαρμόζονται. Δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας 1-6, κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση μουσικής. Γιατί αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των περισσότερων μεταδόσεων είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Σε πρώτη φάση βλέπουμε αυτό. Θα υπάρχουν συγχρόνως και περιορισμοί όσον αφορά τους ανθρώπους που μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους. Δηλαδή σε κλειστούς χώρους θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, αλλά θα γίνει για διαχείριση του κινδύνου. Είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι γεγονότα υπερμετάδοσης με εμβολιασμένους δεν έχουμε δει, ενώ με ανεμβολίαστους είναι πολύ συχνά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.
Τα πρώτα δείγματα γραφής

Τα συγκεκριμένα μέτρα εξάλλου η κυβέρνηση δεν δίστασε ήδη να τα εφαρμόσει σε κόκκινες περιοχές. Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου σε Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία και στις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Ηρακλείου υπάρχει μερικό lockdown με τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί να είναι τα εξής:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00- 06:00. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης. Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πάρκων ψυχαγωγίας, θεματικών πάρκων και παραλιών, καθώς και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Έτσι είναι η πόλη από το μέλλον που φτιάχνει η Σ. Αραβία, απόλυτη ευθεία, eco, χωρίς αμάξια -Δείτε το βίντεο

Σχέδια για την «THE LINE», την πρώτη κάθετη πόλη χωρίς αυτοκίνητα, έδωσε στη δημοσιότητα η Σαουδική Αραβία.Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκε βίντεο για τον...

Μεσσηνία: Συνελήφθη ο πρώην συζυγός για την επίθεση με καυστικό υγρό σε 49χρονη

Συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης ο πρώην συζυγος της 49χρονης η οποία τα ξημερώματα δέχθηκε επίθεση με καυστικό υγρό  στην περιοχή...

Σχέδια ανέλκυσης μετεωρίτη από άλλο αστρικό σύστημα που έπεσε στον Ειρηνικό ωκεανό

Την ανέλκυση ενός «παρείσακτου» από το Διάστημα που έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό σχεδιάζουν αστρονόμοι: Πρόκειται για ένα μικρό μετεωρίτη από άλλο...

Μετέφεραν μετανάστες με ταξί και μέσα σε πορτ-μπαγκάζ

Σκηνές απείρου κάλλους στη Θεσσαλονίκη. Ένας 52χρονος οδηγός μετέφερε με ταξί τέσσερις μετανάστες.Τον χώρο αποσκευών «προτίμησαν» για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών και...

Η αστυνομία είχε βρει τον «Δράκο της Βουλιαγμένης» με τη βοήθεια ενός… μέντιουμ

Σαν σήμερα το 1954 εκτελέστηκε ο «Δράκος της Βουλιαγμένης», Μιχάλης Στεφανόπουλος. «Αρρώστησα ψυχικά για τρεις μήνες» είχε πει το μέντιουμ.Ο δημόσιος...