Αρχική Οικονομία Απάτες e-banking: Έκανε πίσω η κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις από τις τράπεζες

Απάτες e-banking: Έκανε πίσω η κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις από τις τράπεζες

Πίσω έκανε η κυβέρνηση στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την αποζημίωση των καταναλωτών που έπεσαν θύματα phishing (υποκλοπή κωδικών του e-banking) από τις τράπεζες. Και αυτό, σε μία περίοδο που αυτού του είδους οι απάτες γίνονται ολοένα και πιο συχνές με θύματα πολίτες που χάνουν λεφτά.

Αρχικώς, το πλαίσιο προέβλεπε νέες «ασπίδες» προστασίας για τους καταναλωτές σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της τραπεζικής τους κάρτας καθώς και για όσους θα έπεφταν θύματα phishing.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προέβλεπε πλήρη αποζημίωση για ζημιά άνω των 1.000 ευρώ από την τράπεζα. Αυτό σημαίνει πως για ποσά έως 1.000 ευρώ υπεύθυνος είναι ο κάτοχος του e-banking. Εάν όμως γίνει έμβασμα, μια μεταφορά χρηματική πάνω από 1.000 ευρώ, τη διαφορά θα την κάλυπτε η τράπεζα. Η τράπεζα, δηλαδή, θα όφειλε να προσέχει εάν γίνει κάποιο έμβασμα πάνω από 1.000 ευρώ σε πελάτες που δεν συνηθίζουν τέτοιες κινήσεις και θα ήταν υπεύθυνη.

Οι ρυθμίσεις αυτές, όμως, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Τραπεζών και έτσι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή για δημόσια διαβούλευση ήταν τροποποιημένο, περιλαμβάνοντας μια επιπρόσθετη φράση που τα αλλάζει… όλα.

Απάτες και phishing – Τι άλλαξε στο νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή (και το οποίο μπορείτε αναλυτικά να δείτε ΕΔΩ) επισημαίνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο τράπεζες οφείλουν να αποζημιώσουν τους καταναλωτές:

«Αν ο πληρωτής είναι καταναλωτής και εφόσον οι ζημιές οφείλονται σε βαριά αμέλεια, ευθύνεται μέχρι του ανώτατου ποσού των 1.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη φύση των εξατομικευμένων διαπιστευτηρίων ασφαλείας και τις ειδικότερες περιστάσεις υπό τις οποίες το μέσο πληρωμής απωλέσθη, εκλάπη ή υπεξαιρέθηκε», αναγράφεται χαρακτηριστικά.

Εντούτοις, η νέα διατύπωση στο νομοσχέδιο δημιουργεί περιθώριο αμφισβήτησης της υποχρέωσης των τραπεζών, εάν αποδείξουν πως διαθέτουν και εφαρμόζουν πρόσθετους και πιο εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών.

Ειδικότερα, η νέα διατύπωση του νομοσχεδίου είναι η παρακάτω:

«Το τέταρτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται, αν ο πάροχος αποδείξει ότι διαθέτει και εφαρμόζει πρόσθετους και πιο εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών, από αυτούς που εφαρμόζει για την ισχυρή ταυτοποίηση των συναλλαγών, για συναλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν ζημία άνω των χιλίων 1.000 ευρώ, όπως ιδίως μηχανισμούς ελέγχου που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης».

Σημειώνεται ότι αν και η πρόβλεψη για αποζημίωση των θυμάτων phishing προστέθηκε στο εθνικό δίκαιο ήδη από το 2018, παραμένει ακόμα ανενεργή. Μάλιστα, στο άρθρο 92 του εν λόγω νόμου προβλέπεται αποζημίωση σε περίπτωση που οποιοσδήποτε πάροχος υπηρεσιών πληρωμών δεν προχωρά σε αυστηρή εξακρίβωση της ταυτότητας των πελατών.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Βρετανία: Επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τους βουλευτές, αυξάνονται οι απειλές για την ασφάλειά τους

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα νέα μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας βουλευτών, που δηλώνουν ότι είναι αντιμέτωποι με...

Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων για Τέμπη: Προτείνουν αναθεώρηση Συντάγματος για τις ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη με 57 θύματα η Ένωση...

Σοκ στο Μεξικό: Δυο υποψήφιοι δήμαρχοι στην πόλη Μαραβατίο δολοφονήθηκαν μέσα σε μια μέρα

Στη μικρή πόλη Μαραβατίο του κεντρικού Μεξικού, δυο υποψήφιοι για το αξίωμα του δημάρχου δολοφονήθηκαν μέσα σε μια μέρα. Χθες...

Τρομοκρατία: Βαρύ κατηγορητήριο για τους «10» της «Σύμπραξης εκδίκησης»

Έξι κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα κατά περίπτωση περιλαμβάνει η ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος...

Οι λόγοι που οι επισκέπτες της Αθήνας είναι περισσότεροι και πιο ικανοποιημένοι

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...