Αρχική Οικονομία Από τη Δευτέρα αρχίζει η διαδικασία για τον νέο κατώτατο μισθό –...

Από τη Δευτέρα αρχίζει η διαδικασία για τον νέο κατώτατο μισθό – Διάλογος μέχρι 15 Μαρτίου

Μεταξύ 751 και 780 ευρώ αναμένεται να κυμανθεί ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος θα ισχύσει από τις αρχές Απριλίου. Έως τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί η σχετική τροπολογία που θα ορίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023.

Έτσι μέσα στην άλλη εβδομάδα θα σταλούν οι προσκλήσεις για την έναρξη του διαλόγου για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαρτίου 2023.

Οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται προκειμένου να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τις προσεχείς ημέρες θα εκκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, με πρώτο βήμα την πρόσκληση που θα απευθύνει η τριμελής επιτροπή στους φορείς διαβούλευσης αλλά και τη νομοθετική διάταξη που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας για το νέο χρονοδιάγραμμα.

Όπως προβλέπεται, επιστημονικά ινστιτούτα, η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και οι φορείς των εργοδοτών και των εργαζόμενων θα κληθούν να υποβάλουν τις εκθέσεις τους στο ΚΕΠΕ. Αμέσως μετά και σίγουρα το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου θα παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας το σχετικό πόρισμα, με βάση το οποίο θα γίνει η τελική εισήγηση και θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα κάνει τις τελικές ανακοινώσεις, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί πριν από το τέλος Μαρτίου, ώστε τα λογιστήρια να έχουν έναν ικανό χρόνο για να προχωρήσουν στις αναπροσαρμογές μισθών εκεί που απαιτείται.

Τρία σενάρια για τα ποσά

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο νέος κατώτατος μισθός θα επηρεάσει τις αποδοχές 650.000 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα από την 1η Απριλίου.

Το πρώτο σενάριο θέλει τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 751 ευρώ, κάτι που ίσχυε και πριν από τα μνημόνια. Αν αυτό συμβεί τότε θα πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 5,3%. Να σημειωθεί ότι σήμερα είναι στα 713 ευρώ και θα αυξηθεί κατά 38 ευρώ τον μήνα.

Το δεύτερο σενάριο θέλει η αύξηση να είναι στο 8% και τον νέο κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 770 ευρώ, αυξημένο κατά 57 ευρώ.

Το τρίτο σενάριο θέλει την αύξηση να είναι στα 67 ευρώ τον μήνα και τον τελικό κατώτατο μισθό να φτάνει τα 780 ευρώ, ποσοστιαία άνοδο 9,4%, όσο περίπου αναμένεται να κλείσει και ο μέσος πληθωρισμός το 2022.

Να σημειωθεί ότι μαζί με τον κατώτατο θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, μεταξύ των οποίων βέβαια και το επίδομα ανεργίας.

Την ίδια στιγμή ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει αντίβαρα απέναντι σε μία νέα πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού. Ένα από αυτά είναι η επιπλέον ασφαλιστική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, κάτι που θα τις βοηθούσε προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν εκπρόσωποι των εργοδοτών.

Παράλληλα ζητούν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και το «πάγωμα» της επικείμενης αύξησης κατά περίπου 9% στις εισφορές 1,2 εκατομμυρίων ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Νέο παράθυρο για μη πληρωμή της επιστρεπτέας

Δεύτερη ευκαιρία για τις περισσότερες από τις περίπου 18.000 επιχειρήσεις οι οποίες κλήθηκαν να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρα τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο «myBusinessSupport» και όσες με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων διαπιστώθηκαν ότι τήρησαν τη ρήτρα απασχόλησης θα απαλλαγούν από την έντοκη και εφάπαξ επιστροφή ολόκληρου του ποσού της επιστρεπτέας.

Νέα ειδοποιητήρια θα σταλούν σε όσες επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν, με την πληρωμή της πρώτης δόσης μέχρι 31.01.2023.

Όσες επιχειρήσεις δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις θα πρέπει να προχωρήσουν στην επιστροφή όλου του ποσού εφάπαξ και εντόκως έως 31.01.2023.

Όπως τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Σπανάκης ένα αρκετά μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων έχει συμμορφωθεί, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα υπάρξουν προβλήματα και θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Καθηγητής βρέθηκε νεκρός στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Νεκρός εντοπίστηκε το βράδυ της Τρίτης (28/3) ο 65χρονος καθηγητής Μαθηματικών Θανάσιος Φειδάς, στο γραφείο του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.Ειδικότερα, όπως μεταδίδει...

Στο πλευρό της Δημάρχου Οιχαλίας κ. Γεωργακοπούλου ο Δημήτριος Αλεξόπουλος

Ο Δημήτριος Αλεξόπουλος, ελεύθερος επαγγελματίας, νυν πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Οιχαλίας, συστρατεύεται στο πλευρό της Δημάρχου Παναγιώτας Γεωργακοπούλου, δηλώνοντας την πρόθεσή...

Tράπεζες: Μελετούν επέκταση επιδότησης σε δάνεια για ευάλωτους

Τρόπους για να περάσουν σε περισσότερα ευάλωτα νοικοκυριά με δάνεια τα μέτρα στήριξης για την ανακούφιση από την αύξηση των επιτοκίων...

H Βόρεια Κορέα “αποκαλύπτει” τις νέες της πανίσχυρες, μικρές πυρηνικές κεφαλές

Η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε πως έχει στην κατοχή της νέες, μικρότερες πυρηνικές κεφαλές και υποσχέθηκε να παράγει περισσότερο πυρηνικό υλικό για όπλα για να...

Ριπές αέρα παρέσυραν στέγαστρο και καταπλάκωσε ηλικιωμένη στο Αιγίνιο

Μία άνευ προηγουμένου τραγωδία σημειώθηκε στο Αιγίνιο Πιερίας την Τρίτη, όταν μία ηλικιωμένη καταπλακώθηκε από ένα στέγαστρο στην αυλή του σπιτιού της, με αποτέλεσμα...