Αρχική Οικονομία Από το 2023 θα φορολογούνται στην ΕΕ οι πωλήσεις στις διαδικτυακές πλατφόρμες

Από το 2023 θα φορολογούνται στην ΕΕ οι πωλήσεις στις διαδικτυακές πλατφόρμες

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), του οποίου την προεδρία έχει η Πορτογαλία, ενέκρινε νέους κανόνες για την βελτίωση της διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η οικονομία των διαδικτυακών πλατφορμών και να φορολογήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που πωλούνται μέσω αυτών.

Με τους κανόνες αυτούς, υποχρεώνονται οι φορείς εκμετάλλευσης ψηφιακών πλατφορμών, να αναφέρουν τα έσοδα που κερδίζουν οι πωλητές.

Σύμφωνα με το συμβούλιο, ένας μεγάλος και ολοένα αυξανόμενος αριθμός προσώπων και επιχειρήσεων χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες για να πωλούν εμπορεύματα ή να παρέχουν υπηρεσίες.

Ωστόσο, τα εισοδήματα που εισπράττονται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών μένουν συχνά αδήλωτα και δεν καταβάλλονται φόροι, ιδιαίτερα όταν οι ψηφιακές πλατφόρμες λειτουργούν ταυτόχρονα σε πολλές χώρες. Το αποτέλεσμα είναι τα κράτη μέλη να χάνουν φορολογικά έσοδα, ενώ παρέχεται ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στους πωλητές των ψηφιακών πλατφορμών έναντι των παραδοσιακών επιχειρήσεων.

Οι τροποποιήσεις στην οδηγία για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας στοχεύουν στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Προβλέπουν την υποχρέωση των φορέων εκμετάλλευσης ψηφιακών πλατφορμών να δηλώνουν το εισόδημα που αποκόμισαν οι πωλητές των πλατφορμών τους και την υποχρέωση των κρατών μελών να ανταλλάσσουν αυτόματα τις σχετικές πληροφορίες.

Οι νέοι κανόνες καλύπτουν τις ψηφιακές πλατφόρμες που βρίσκονται εντός και εκτός της ΕΕ και θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2023 και εξής.

Οι πλατφόρμες, μπορεί να είναι από τα κλασικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook), έως βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων (π.χ. Airbnb).

Θα επιτρέπουν στις εθνικές φορολογικές αρχές να εντοπίζουν τα εισοδήματα που εισπράττονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών και να καθορίζουν τις σχετικές φορολογικές υποχρεώσεις. Η συμμόρφωση θα καταστεί επίσης ευκολότερη για τους φορείς εκμετάλλευσης των ψηφιακών πλατφορμών καθώς η δήλωση θα πραγματοποιείται μόνο σε ένα κράτος μέλος σύμφωνα με ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ.

“Αυτοί οι νέοι κανόνες της ΕΕ είναι σημαντικοί γιατί θα βοηθήσουν να εξασφαλιστεί ότι οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις ψηφιακές πλατφόρμες πληρώνουν και τους φόρους που τους αναλογούν. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη σε μια στιγμή που όλο και περισσότερες πωλήσεις πραγματοποιούνται διαδικτυακά, ενώ η πανδημία COVID-19 επιβαρύνει τους δημόσιους πόρους. Με την επέκταση των κανόνων της για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στην οικονομία των ψηφιακών πλατφορμών, η ΕΕ δίνει το παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο”, τονίζει σε δήλωσή του ο João Leão, υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Άλλες τροποποιήσεις της οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας βελτιώνουν την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών μελών. Για παράδειγμα, θα διευκολυνθεί η απόκτηση πληροφοριών σχετικά με ομάδες φορολογουμένων. Θα βελτιωθούν επίσης οι κανόνες για τη διενέργεια ταυτόχρονων ελέγχων και για να καταστεί δυνατό για τους υπαλλήλους να παρίστανται σε άλλο κράτος μέλος κατά τη διάρκεια μιας έρευνας.

Επιπλέον, οι νέοι κανόνες παρέχουν ένα πλαίσιο για τη διενέργεια κοινών ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές δύο ή περισσότερων κρατών μελών. Το πλαίσιο αυτό θα τεθεί σε λειτουργία σε όλα τα κράτη μέλη το αργότερο από το 2024.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σάλος στη Γαλλία: Απήγαγε την 8χρονη κόρη της για λογαριασμό οργάνωσης που περιμένει το τέλος του κόσμου!

Ευτυχώς αίσιο τέλος είχε μία μυστηριώδης απαγωγή που συγκλόνισε την Γαλλία. Συγκεκριμένα, μία 8χρονη απήχθη από την ίδια της την...

Ο Έλον Μασκ έχασε 5,6 δισ. δολάρια – Πτώση μετοχών της Tesla λόγω του τροχαίου

«Μικρότερη» κατά 5,6 δισ. δολάρια είναι από την Δευτέρα η περιουσία του Έλον Μασκ, καθώς οι μετοχές της Tesla κατέγραψαν πτώση...

Δείτε σε ποιά περιοχή θα γίνει τελικά η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Από τα μεταλλεία στο σύγχρονο “χρυσό”, τα δεδομένα. Η μεγάλη επένδυση 1 δισ. ευρώ της Microsoft για τη δημιουργία 3 data centers στην Ελλάδα...

Τραπεζικοί λογαριασμοί: Πόσους και ποιους ελέγχει ήδη η Εφορία

Οι έλεγχοι των τραπεζικών καταθέσεων των φορολογουμένων αποτελούν κεντρική προτεραιότητα για το 2021, όπως αποκαλύπτει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος. Το...

Θρίλερ στα Χανιά: Έρευνα σε γηροκομείο για 68 θανάτους μέσα σε 12 μήνες – Έγινε εκταφή ηλικιωμένης

Μία πολύ περίεργη και πρωτόγνωρη υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα ήρθε στο φως τη δημοσιότητας σήμερα στα Χανιά. Η υπόθεση...