Αρχική Οικονομία Από το 2023 θα φορολογούνται στην ΕΕ οι πωλήσεις στις διαδικτυακές πλατφόρμες

Από το 2023 θα φορολογούνται στην ΕΕ οι πωλήσεις στις διαδικτυακές πλατφόρμες

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), του οποίου την προεδρία έχει η Πορτογαλία, ενέκρινε νέους κανόνες για την βελτίωση της διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η οικονομία των διαδικτυακών πλατφορμών και να φορολογήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που πωλούνται μέσω αυτών.

Με τους κανόνες αυτούς, υποχρεώνονται οι φορείς εκμετάλλευσης ψηφιακών πλατφορμών, να αναφέρουν τα έσοδα που κερδίζουν οι πωλητές.

Σύμφωνα με το συμβούλιο, ένας μεγάλος και ολοένα αυξανόμενος αριθμός προσώπων και επιχειρήσεων χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες για να πωλούν εμπορεύματα ή να παρέχουν υπηρεσίες.

Ωστόσο, τα εισοδήματα που εισπράττονται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών μένουν συχνά αδήλωτα και δεν καταβάλλονται φόροι, ιδιαίτερα όταν οι ψηφιακές πλατφόρμες λειτουργούν ταυτόχρονα σε πολλές χώρες. Το αποτέλεσμα είναι τα κράτη μέλη να χάνουν φορολογικά έσοδα, ενώ παρέχεται ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στους πωλητές των ψηφιακών πλατφορμών έναντι των παραδοσιακών επιχειρήσεων.

Οι τροποποιήσεις στην οδηγία για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας στοχεύουν στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Προβλέπουν την υποχρέωση των φορέων εκμετάλλευσης ψηφιακών πλατφορμών να δηλώνουν το εισόδημα που αποκόμισαν οι πωλητές των πλατφορμών τους και την υποχρέωση των κρατών μελών να ανταλλάσσουν αυτόματα τις σχετικές πληροφορίες.

Οι νέοι κανόνες καλύπτουν τις ψηφιακές πλατφόρμες που βρίσκονται εντός και εκτός της ΕΕ και θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2023 και εξής.

Οι πλατφόρμες, μπορεί να είναι από τα κλασικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook), έως βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων (π.χ. Airbnb).

Θα επιτρέπουν στις εθνικές φορολογικές αρχές να εντοπίζουν τα εισοδήματα που εισπράττονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών και να καθορίζουν τις σχετικές φορολογικές υποχρεώσεις. Η συμμόρφωση θα καταστεί επίσης ευκολότερη για τους φορείς εκμετάλλευσης των ψηφιακών πλατφορμών καθώς η δήλωση θα πραγματοποιείται μόνο σε ένα κράτος μέλος σύμφωνα με ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ.

“Αυτοί οι νέοι κανόνες της ΕΕ είναι σημαντικοί γιατί θα βοηθήσουν να εξασφαλιστεί ότι οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις ψηφιακές πλατφόρμες πληρώνουν και τους φόρους που τους αναλογούν. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη σε μια στιγμή που όλο και περισσότερες πωλήσεις πραγματοποιούνται διαδικτυακά, ενώ η πανδημία COVID-19 επιβαρύνει τους δημόσιους πόρους. Με την επέκταση των κανόνων της για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στην οικονομία των ψηφιακών πλατφορμών, η ΕΕ δίνει το παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο”, τονίζει σε δήλωσή του ο João Leão, υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Άλλες τροποποιήσεις της οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας βελτιώνουν την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών μελών. Για παράδειγμα, θα διευκολυνθεί η απόκτηση πληροφοριών σχετικά με ομάδες φορολογουμένων. Θα βελτιωθούν επίσης οι κανόνες για τη διενέργεια ταυτόχρονων ελέγχων και για να καταστεί δυνατό για τους υπαλλήλους να παρίστανται σε άλλο κράτος μέλος κατά τη διάρκεια μιας έρευνας.

Επιπλέον, οι νέοι κανόνες παρέχουν ένα πλαίσιο για τη διενέργεια κοινών ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές δύο ή περισσότερων κρατών μελών. Το πλαίσιο αυτό θα τεθεί σε λειτουργία σε όλα τα κράτη μέλη το αργότερο από το 2024.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Άγριο έγκλημα στο Βέλγιο: 33χρονος σκότωσε την έγκυο σύζυγό του και το πεντάχρονο παιδί της

Ο δράστης παραδόθηκε στις Αρχές και ομολόγησε την πράξη του.Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε περιοχή της Φλάνδρας στο...

Αργεντινή: Θανατηφόρο κύμα χτύπησε κρουαζιερόπλοιο – Μία νεκρή και τέσσερις τραυματίες

Το χτύπημα στο πλοίο έγινε καθώς έπλεε προς την Αργεντινή. Το κύμα έσπασε το τζάμι της καμπίνας της γυναίκαςΜία γυναίκα σκοτώθηκε...

Ιερέας με… δήθεν εράνους για 23χρονο αγόραζε αυτοκίνητα, κινητά και υπολογιστές – Είχε μαζέψει πάνω από 40.000 ευρώ

Ο 35χρονος ιερέας τέθηκε άμεσα και αστραπιαία σε αργία μόλις η οικεία Μητρόπολη ενημερώθηκε για τον σχηματισμό της σχετικής δικογραφίας...

Βασιλακόπουλος: Εξαπλώνεται νέα παραλλαγή του κορoναϊού

Ο Θοδωρής Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε για τις τρέχουσες εξελίξεις με την γρίπη και τον κοροναϊό. «Τα απαραίτητα λοκντάουν και οι μάσκες των δύο...

Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων 2022: Ποιοι παίρνουν 500 ευρώ

Επιδομάτων συνέχεια για τους πιο ευάλωτους, εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης. Το μοντέλο που ξεκίνησε πέρσι, συνεχίζεται με τρίτο...