Αρχική Κόσμος Από το Κατάρ στο «Μαρόκο-gate»: Ο κατάσκοπος, οι Μυστικές Υπηρεσίες και η...

Από το Κατάρ στο «Μαρόκο-gate»: Ο κατάσκοπος, οι Μυστικές Υπηρεσίες και η κλίκα των Ιταλών

Ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου, ο οποίος προσδιορίζεται ως Mohamed Belahrech, έχει αναδειχθεί ως ένας από τους βασικούς χαρακτήρες στο σκάνδαλο διαφθοράς στο Κατάρ που έχει κλονίσει τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως γράφει σε σημερινό του άρθρο το Politico. Το κωδικό όνομά του είναι M118 και περιφέρεται γύρω από ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατασκοπείας εδώ και χρόνια.

Το όνομα Belahrech βρίσκεται στο κέντρο ενός περίπλοκου ιστού που εκτείνεται από το Κατάρ και το Μαρόκο μέχρι την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο. Υποπτεύεται ότι συμμετείχε σε έντονες προσπάθειες λόμπι και φερόμενη διαφθορά που στόχευαν Ευρωπαίους ευρωβουλευτές τα τελευταία χρόνια και αποδεικνύεται ότι ήταν γνωστός στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών εδώ και αρκετό καιρό.

Το Ραμπάτ βρίσκεται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο, καθώς η εστίαση διευρύνεται πέρα ​​από τον ρόλο του Κατάρ στις καταγγελίες διαφθοράς των Ευρωπαίων ευρωβουλευτών, όπου η βελγική αστυνομία κατέσχεσε εξοπλισμό και περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά σε επιδρομές σε τουλάχιστον 20 σπίτια και γραφεία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν την περασμένη εβδομάδα έδωσε μια ελάχιστα συγκαλυμμένη ένδειξη ότι το Μαρόκο ερευνάται επίσης. Μιλώντας σε Βέλγους νομοθέτες, αναφέρθηκε σε «μια χώρα που τα τελευταία χρόνια είναι ήδη στο προσκήνιο… όταν πρόκειται για παρέμβαση». Αυτό θεωρείται ότι αναφέρεται στο Μαρόκο, αφού η υπηρεσία ασφαλείας του Ραμπάτ έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία στο Βέλγιο, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά Μαροκινών.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica και τη βελγική Le Soir, ο Belahrech είναι ένας από τους συνδέσμους που συνδέει τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι με τη μαροκινή μυστική υπηρεσία, τη DGED. Ο Ιταλός πολιτικός Παντσέρι βρίσκεται τώρα στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά στην έρευνα για το εάν το Μαρόκο και το Κατάρ εξαγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Στενός φίλος» του Μαρόκου ο Παντσέρι

Σε μια κρύπτη μαροκινών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που διέρρευσαν από έναν χάκερ το 2014 και το 2015, ο Παντσέρι περιγράφεται ως «στενός φίλος» του Μαρόκου, «ένας σύμμαχος με επιρροή» που είναι «ικανός να πολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό από εχθρούς μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα πόσο στενός φίλος του Μαρόκου ήταν ο Παντσέρι. Το αίτημα έκδοσης του Βελγίου για τη σύζυγο και την κόρη του Παντσέρι, οι οποίες επίσης φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς, αναφέρει «δώρα» από τον Abderrahim Atmoun, πρεσβευτή του Μαρόκου στη Βαρσοβία.

Για αρκετά χρόνια, ο Παντσέρι μοιράστηκε την προεδρία της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου με τον Atmoun, έναν έμπειρο διπλωμάτη που επιθυμούσε να προωθήσει τα συμφέροντα του Μαρόκου στη φούσκα των Βρυξελλών.

Όμως, τώρα υποπτεύεται ότι ο Atmoun λάμβανε εντολές από τον Belahrech, ο οποίος είναι «ένας επικίνδυνος άνθρωπος», όπως δήλωσε στο Le Soir ένας αξιωματούχος που γνωρίζει για την έρευνα. Υπό την εποπτεία του Belahrech, ο Παντσέρι φέρεται να σφράγισε τη σύνδεσή του με τη DGED του Μαρόκου, αφού δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στο κοινοβούλιο το 2019.

Ο Belharech μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για την αποκάλυψη ενός από τα μακροχρόνια μυστήρια του σκανδάλου του Κατάρ: το μονοπάτι του χρήματος. Ένα βελγικό αίτημα έκδοσης αναφέρεται σε έναν αινιγματικό χαρακτήρα που συνδέεται με μια πιστωτική κάρτα που δόθηκε στους συγγενείς του Παντσέρι- ο οποίος είναι γνωστός ως «ο γίγαντας». Οι εικασίες στροβιλίζονται για το αν ο Belahrech θα μπορούσε να είναι αυτός ο γίγαντας.

Οι πολλές ζωές ενός Μαροκινού κατασκόπου

Ο Belahrech δεν είναι αρχάριος στους ευρωπαϊκούς κύκλους κατασκόπων – οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης εντοπίζουν την παρουσία του σε αρκετές υποθέσεις κατασκοπείας την τελευταία δεκαετία.

Ο άνδρας από το Ραμπάτ τράβηξε πρώτα την προσοχή των αρχών σε σχέση με φερόμενη διείσδυση σε ισπανικά τζαμιά, η οποία το 2013 είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση του Μαροκινού διευθυντή μιας ισλαμικής οργάνωσης στην Καταλονία, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Confidencial.

Ο Belahrech φέρεται να ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση πρακτόρων στα τζαμιά κατόπιν εντολής της DGED, ενώ η σύζυγός του ήταν ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος μέσω ταξιδιωτικού γραφείου με έδρα την Ισπανία. Το δίκτυο διαλύθηκε το 2015, σύμφωνα με την El Mundo.

Λίγο αργότερα, ο Belahrech επανεμφανίστηκε στη Γαλλία, όπου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια υπόθεση διαφθοράς στο αεροδρόμιο Orly στο Παρίσι.

Ένας Μαροκινός πράκτορας, ο οποίος ονομαζόταν τότε Mohamed B., φέρεται να απέκτησε έως και 200 ​​εμπιστευτικούς φακέλους για υπόπτους για τρομοκρατία στη Γαλλία από έναν Γάλλο αξιωματικό των συνόρων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Liberation.

Ο αξιωματικός, ο οποίος συνελήφθη και τέθηκε υπό επίσημη έρευνα το 2017, φέρεται να παρείχε εμπιστευτικό υλικό σχετικά με άτομα σε λίστες παρακολούθησης τρομοκρατών —και πιθανά άτομα ενδιαφέροντος που διέρχονται από το αεροδρόμιο— στον Μαροκινό πράκτορα με αντάλλαγμα διακοπές τεσσάρων αστέρων στο Μαρόκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γαλλικές αρχές δεν απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του Belahrech, ο οποίος εξαφανίστηκε όταν το δίκτυό του καταστράφηκε. Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο με γνώση της έρευνας, ο Belahrech συνεργαζόταν με τη Γαλλία εκείνη την εποχή παρέχοντας πληροφορίες για θέματα αντιτρομοκρατίας και απολύθηκε για αυτόν τον λόγο.

Οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου ενδέχεται να λειτουργούν ως πάροχοι πληροφοριών για ευρωπαϊκές υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα συντονίζουν τις επιχειρήσεις επιρροής στις ίδιες χώρες, είπαν στο POLITICO δύο άτομα που είναι εξοικειωμένα με τον συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών. Για αυτόν τον λόγο, οι ευρωπαϊκές χώρες μερικές φορές κλείνουν τα μάτια σε πρακτικές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως παρεμβάσεις, πρόσθεσαν, εφόσον αυτές παραμένουν διακριτικές.

Με πληροφορίες από Politico

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

CNN: Γιατί οι Φινλανδοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι της Γης;

Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, η χώρα μου, η Φινλανδία, έχει τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στη Γη, ονομασία που...

Καιρός – Κλέαρχος Μαρουσάκης: Η πρώτη εκτίμηση για τις ημέρες του Πάσχα

Με τι καιρό θα ψήσουμε το αρνίΣτην πρώτη του εκτίμηση για τον καιρό τις ημέρες του Πάσχα προχώρησε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος...

Ποιοι δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε το ψηφισθέν νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ το οποίο αφορά στο Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας...

Γαλλική κορυφαία εταιρεία παράγει φέτα παραβιάζοντας την «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης»

Μια γαλλική κορυφαία εταιρεία, η Lactalis, πουλάει φέτα η οποία παράγεται στη… Γαλλία, καταστρατηγώντας έτσι τον όρο της «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».Όπως προκύπτει από το...

Αθήνα: Φύλλο και φτερό τα κρησφύγετα των τρομοκρατών – Πότε θα «χτυπούσαν» το εστιατόριο

Τέσσερα άτομα εξακολουθούν αυτή τη στιγμή να κρατούνται και είναι από την ίδια περιοχή με τους πρώτους δύο συλληφθέντες – Ψάχνουν οπλισμό και εκρηκτικάΣε...