Αρχική Ελλάδα Αποκάλυψη: Επιχείρησαν να παγιδεύσουν με Predator και μη αρεστούς υπαλλήλους της ΕΥΠ

Αποκάλυψη: Επιχείρησαν να παγιδεύσουν με Predator και μη αρεστούς υπαλλήλους της ΕΥΠ

Στην αποκάλυψη ότι έγιναν απόπειρες παρακολουθήσεων και «μη αρεστών» και «μη χειραγωγήσιμων» υπαλλήλων της ΕΥΠ με το κακόβουλο λογισμικό Predator, πέρα από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, προχωρά σήμερα με ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντακτών.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η ΕΦΣΥΝ, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 υπάλληλος της ΕΥΠ με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας δέχθηκε μήνυμα στο κινητό από άγνωστο αριθμό: “Κοριτσάκι μου θυμάσαι΄” και από κάτω υπήρχε ένα link του youtube.

Επρόκειτο για ένα από τα domain names, παραλλαγές γνωστών ιστοσελίδων, που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής παρακολούθησης με το κακόβουλο λογισιμικό Predator.

Την ίδια περίοδο, άλλη υπάλληλος της ΕΥΠ που στο παρελθόν είχε νευραλγική θέση στην υπηρεσία δέχθηκε μήνυμα στο κινητό της, πάλι από άγνωστο αριθμό: «Καλησπέρα.Θα βγουν όλα στη φόρα με αυτούς σε λίγο καιρό. htppsQ//zougla.news/hFf».

Η ίδια υπάλληλος σε δεύτερο χρόνο δέχθηκε ακόμα ένα μήνυμα παγίδα, από άλλο κινητό αυτή τη φορά. Σε αυτήν την περίπτωση το μήνυμα δεν ήταν μόνο παραπλανητικό, προκειμένου να μολύνει το κινητό, αλλά και απειλητικό, σαν να γνώριζε ο αποστολέας τη διαμάχη που είχε η εν λόγω υπάλληλος της ΕΥΠ με ανώτερό της.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα της META (Facebook) αποκάλυψε ένα ευρύ πλέγμα domains, που θεωρείται ότι η εταιρία CYTROX χρησιμοποίησε για να πλαστογραφήσει νόμιμες ιστοσελίδες στις χώρες ενδιαφέροντος, προκειμένου να μολύνει με το κατασκοπευτικό λογισμικό τους χρήστες – στόχους. Στην έρευνα της META περιλαμβάνονται περισσότερες από 310 πλαστές ιστοσελίδες, 42 εκ των οποίων στήθηκαν αποκλειστικά για να παραπλανήσουν ενδεχόμενους στόχους στην Ελλάδα. Μία από αυτές χρησιμοποιήθηκε και στον εν λόγω υπάλληλο της ΕΥΠ.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η ΕΦΣΥΝ, είναι ότι τα παραπάνω μηνύματα «χακαρίσματος» των κινητών τηλεφώνων, στάλθηκαν σε μία περίοδο, που οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είχαν στείλει εξώδικη διαμαρτυρία επωνύμως στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη διαμαρτυρόμενοι για το ότι είχαν μετακινηθεί σε νέες υποδιευθύνσεις, και σε «θέσεις-ψυγεία».

Την ίδια περίοδο είχαν απευθύνει αναφορές και στον τότε διοικητή της ΕΥΠ, κ. Παναγιώτη Κοντολέοντα, χωρίς να λάβουν καμία απάντηση. «Ταυτόχρονα, καταβάλλονταν προσπάθειες από τη Διεύθυνση Ασφαλείας της ΕΥΠ να βρει μία δικαιολογία στο πλαίσιο ελέγχου ασφαλείας, για να κατάσχει τα κινητά μας τηλέφωνα. Τον Νοέμβριο, λίγο πριν από την αποστολή του μηνύματος και ενώ βρισκόμουν στο πάρκινγκ με δύο συναδέλφους, αστυνομικός της Διεύθυνσης Ασφαλείας εξήλθε του κτιρίου και απαίτησε να ξαναμπω στην υπηρεσία, μισή ώρα αφού είχα αποχωρήσει, για να με ελέγξει. Όταν ρώτησα το λόγο δεν πήρα απάντηση ούτε από εκείνη, ούτε από τον Διευθυντή Ασφαλείας, ως εκ τούτου κατέθεσα αναφορά, η οποία δεν εξετάστηκε. Όπως και καμία άλλη αναφορά που κατέθεσα τα έτη 2020-2021 καθώς και μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για υπέρβαση καθήκοντος» αναφέρει στην ΕΦΣΥΝ ένας από τους υπαλλήλους της ΕΥΠ που επιχειρήθηκε να παγιδευθούν οι συνομιλίες του με το κακόβουλο λογισμικό.

Τα δύο στελέχη που δέχθηκαν τα ύποπτα link που στην συνέχεια μετατάχθηκαν από την ΕΥΠ – χωρίς καμία εξήγηση – στην Ελληνική Αστυνομία χωρίς να τους έχει ανατεθεί κανένα καθήκον από τον Ιανουάριο του 2022 έως και σήμερα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα οι συγκεκριμένες απόπειρες λαμβάνουν χώρα περίπου δύο μήνες μετά την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη με το Predator.

Τέλος, η ΕΦΣΥΝ καταλήγει πως μετά από διασταυρωμένες πληροφορίες, φαίνεται πως η χρήση του Preadator από την ΕΥΠ ήταν δεδομένη και λειτουργούσε συμπληρωματικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις. «Όταν δεν έπιανε το Predator γινόταν – ή γίνεται και ακόμα – η επισύνδεση μέσω της άρσης του απορρήτου. Η επισύνδεση αφορούσε στο να βρεθούν όλες οι επαφές και τα ενδιαφέρονταν ενός στόχου. Βάσει αυτής της βολιδοσκόπησης και της αναβαθμισμένης πληροφόρησης γινόταν και νέα απόπειρα με το Predator. Τα δύο συστήματα λειτουργούσαν συμπληρωματικά» εξηγεί.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το τρικ που σκέφτηκαν οι κάτοικοι της πιο σκοτεινής πόλης στον κόσμο για να βλέπουν λίγο ήλιο

Η τεχνική που επινόησαν ονομάζεται SoslpeilΑνάμεσα στα βουνά της νότιας Νορβηγίας, περίπου 170 χιλιόμετρα μακριά από το Όσλο, βρίσκεται η μικρή πόλη Rjukan....

Βρετανία: Η κρίση του κόστους ζωής ωθεί κόσμο στα τυχερά παιχνίδια

Ορισμένοι Βρετανοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα τυχερά παιχνίδια χρησιμοποιούν τα πρακτορεία στοιχηματισμού για να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής.Ορισμένοι Βρετανοί που...

Στρατιωτικές δαπάνες: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις υπερδυνάμεις

Κάθε Έλληνας πλήρωσε το 2022 713 δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες την ίδια στιγμή που ένας Γερμανός πληρώνει 642 δολάρια Τι...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: 6 «μυστικά» για λιγότερο φόρο

Αδειάζει η κλεψύδρα για το άνοιγμα του Taxisnet προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023.Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η...

Η στιγμή που 13χρονος μαχαιρώνει θανάσιμα καθηγήτρια γιατί σταμάτησε καβγά με συμμαθητή του

Η παρέμβαση της 71χρονης καθηγήτριας σε καβγά που είχε με συμμαθητή του φαίνεται να είναι το κίνητρο για την δολοφονική επίθεση...