Αρχική Ελλάδα Αποκάλυψη: Πότε θα σταματήσει η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος

Αποκάλυψη: Πότε θα σταματήσει η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος

Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο περιθώριο της παρουσίασης του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ.

Συγκεκριμένα αποκάλυψε πότε θα σταματήσει η κυβέρνηση να επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος.

Συγκεκριμένα αποκάλυψε πως αυτό θα γίνει όταν «οι ανταγωνιστικές χρεώσεις πέσουν στα 0.15 με 0.16 ευρώ ανα κιλοβατώρα, τότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των νοικοκυριών».

Ο υπουργός Ενέργειας όταν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ύψος εννοούσε τους τιμοκαταλόγους που ανακοινώνουν οι πάροχοι ρεύματος.

Τι περιλαμβάνει ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός

Αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, μείωση του κόστους της ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου περιλαμβάνονται στους στόχους του νέου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού (ΕΣΕΚ) για την περίοδο ως το 2030 που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Βασικοί μοχλοί του μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος είναι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ενδεικτικά το 2030 το 80 % της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ΑΠΕ), ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, η αποθήκευση και η εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, μεταφορές κ.α.

“Οι στόχοι του ΕΣΕΚ είναι μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μειωμένες τιμές ενέργειας για τον καταναλωτή και αυξημένη παραγωγικότητα. Αυτό που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής θα είναι μειωμένο σε σχέση με το κόστος που θα πλήρωνε χωρίς την υλοποίηση του ΕΣΕΚ, όπως θα είναι μειωμένη και η συμμετοχή της ενεργειακής δαπάνης στο εισόδημα”, τόνισε κατά την παρουσίαση της πρότασης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο ίδιος τόνισε ότι οι δράσεις που περιελήφθησαν στο σχέδιο δίνουν έμφαση στην εγχώρια προστιθέμενη αξία και διαρθρώνονται σε 7 άξονες: ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών, αποθήκευση ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα, εξηλεκτρισμός των μεταφορών, εισαγωγή του πράσινου υδρογόνου και των συνθετικών καυσίμων καθώς και δέσμευση – αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα.

Ειδικότερα, ο ενεργειακός σχεδιασμός προβλέπει επενδύσεις της τάξης των 30 δισεκ. ευρώ το χρόνο για την περίοδο 2026-2030 (περιλαμβάνεται το σύνολο των δαπανών και για αγορές οχημάτων), ή 15 δισεκ, ευρώ χωρίς τη δαπάνη για μεταφορές, 38.000 περισσότερες θέσεις εργασίας (σε σχέση με το σενάριο μη υλοποίησης του ΕΣΕΚ) και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030 κατά 55 % σε σχέση με το 1990.

Θεαματική είναι η ανάπτυξη του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής που προβλέπεται για την επόμενη 7ετία καθώς το συνολικό παραγωγικό δυναμικό της χώρας προβλέπεται να φθάσει στα 75 γιγαβάτ, από 22 γιγαβάτ το 2022. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται στα φωτοβολταϊκά που θα φθάσουν στα 34,5 GW (4,8 GW το 2022) και στα αιολικά (27,8 GW από 4,6 GW το 2022) ενώ μηδενίζονται οι λιγνίτες και το φυσικό αέριο παραμένει στα 5 GW. Αντίστοιχα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να εκτοξευθεί σε 173,7 τεραβατώρες από 56,6 το 2022.

Σημαντικά αναβαθμισμένοι σε σχέση με το υφιστάμενο ΕΣΕΚ είναι οι στόχοι ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που προβλέπουν ότι το 2030 το 19 % των κατοικιών θα έχουν υλοποιήσει εκτεταμένη ενεργειακή αναβάθμιση ενώ το 20 % θα διαθέτουν αντλίες θέρμανσης. Αντίστοιχα στον τομέα των μεταφορών προβλέπεται ότι ένα στα τρία νέα οχήματα το 2026-2030 θα είναι ηλεκτρικό και το 0,8 % θα λειτουργούν με υδρογόνο.

Το νέο ΕΣΕΚ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ρώμη: Aκτιβιστές έριξαν μαύρο υγρό στο ιστορικό σιντριβάνι της Πιάτσα ντι Σπάνια

Ακτιβιστές έριξαν σήμερα το πρωί μαύρη μπογιά στο ιστορικό σιντριβάνι της πλατείας Πιάτσα ντι Σπάνια της Ρώμης. Πρόκειται, ως γνωστόν, για...

Κρήτη – Οικογενειακή φίλη λυράρη: Ανθρωπόμορφο τέρας – Δεν πιστεύω ότι δεν είδαν κάτι οι συγγενείς

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε λυράρης στην Κρήτη που κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε ανήλικο.Ένα 24ωρο μετά την προφυλάκισή του...

Έρχονται υποχρεωτικά POS σε ταξί, περίπτερα – Πώς θα γίνει η διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές

Στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού και ευρύτερου εκσυγχρονισμού της Φορολογικής Διοίκησης, το οικονομικό επιτελείο περνάει πλέον και στην υλοποίηση της διασύνδεσης των Φορολογικών Ηλεκτρονικών...

Άγιος Ευστράτιος: Αυτή είναι η πρώτη ανεμογεννήτρια που τοποθετείται στο νησί

Ξεκίνησε η διαδικασία θεμελίωσης της πρώτης ανεμογεννήτριας στον Άγιο Ευστράτιο, που αποτελεί βασικό μέρος του έργου της μετατροπής του σε πρώτο...

Ιταλία: Απαγορεύτηκε το Chat GPT της τεχνητής νοημοσύνης

Η Ιταλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία μετά και τις Ρωσία, Ιράν, Κίνα και Βόρεια Κορέα απαγορεύει την εφαρμογή...