Αρχική Οικονομία Απολύσεις στην Alpha Bank -Βλέπουν «πόρτα» 800 εργαζόμενοι

Απολύσεις στην Alpha Bank -Βλέπουν «πόρτα» 800 εργαζόμενοι

«Σκληρή» η Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας στην ΟΤΟΕ, στην οποία συμμετέχει η Πρόταση Προοπτικής – Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής. Καταγγέλει ότι η Alpha Bank διώχνει 800 εργαζόμενους «με τις ευλογίες μάλιστα του εργοδοτικού συνδικαλισμού ΟΤΟΕ- Συλλόγων».

Δείτε τι αναφέρει η ανακοίνωση:

«Με μια πρωτοφανή, απαράδεκτη και συνταγμένη από διαστροφικά μυαλά σύμβαση  που θυμίζει  μεσαιωνικούς όρους εργασίας  καλούνται να εκδιωχθούν 800 εργαζόμενοι από την Alpha Bank στο πλαίσιο της απόσχισης των διευθύνσεων που απασχολούνται στα κόκκινα δάνεια και να πάνε υποχρεωτικά μέσα σε 1 μήνα στην CEPAL.

Είναι το λιγότερο αποκρουστική, μιας και την εν λόγω σύμβαση την διαπραγματεύτηκε ο Σύλλογος Προσωπικού της Αlpha Βank  με τους εργοδότες και συναίνεσε στο περιεχόμενό της, με την πλήρη συμφωνία της ΟΤΟΕ. Τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας αποκαλύφθηκαν όχι με ανακοίνωση της Τράπεζας , αλλά του Συλλόγου (!) που ως φερέφωνο της Διοίκησης λίγο ως πολύ πανηγύριζε για τις 800 απολύσεις των συναδέλφων μας, ενώ προκλητικοί ήταν οι διθύραμβοι για την εταιρεία CEPAL, και όλες τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, τα γνωστά «κοράκια» που αγόρασαν κοψοχρονιά τα δάνεια φτωχών, άνεργων και εργαζόμενων!

Είναι σαφές ότι οι συνάδελφοι τίθενται εκτός κλάδου χάνοντας όλα τα δικαιώματα της κλαδικής σύμβασης: άδειες, ωράριο, επιδόματα, τα πάντα! Δεν θα είναι πια τραπεζοϋπάλληλοι! Η συμφωνία προβλέπει ατομικές συμβάσεις και μας το λένε σαν κάτι φυσιολογικό! Η ανακοίνωση αναφέρει «ωράριο σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία», δηλαδή 40ωρο-8ωρο, κι όχι 37ωρο σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση.

Ό,τι και να λέει η Διοίκηση της Alpha και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, αν οι συνάδελφοι διατηρούσαν όλα τα «προνόμιά τους» και διασφαλίζονταν τα πάντα όπως μας «πουλάνε παραμύθια», τότε γιατί να κάνει απόσχιση η Τράπεζα;; Και η CEPAL δεν θα είχε κανένα συμφέρον να τους προσλάβει με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αν είναι τόσο καλή η συμφωνία, γιατί δεν τη βγάζουν στη δημοσιότητα και την κρατούν κρυφή; Οι εργαζόμενοι τους οποίους αφορά είναι ήδη σε αναβρασμό αλλά με τη δημοσίευσή της θα αναδεικνυόταν ακόμα πιο έντονα ο βρώμικος ρόλος τους.

Αν είναι τόσο καλή η συμφωνία, γιατί δεν αφήνουν τους εργαζόμενους να διαλέξουν αν θέλουν να πάνε ή όχι; Γιατί τους πάνε όλους υποχρεωτικά; Αν κάποιος δεν θέλει να υπογράψει την ατομική σύμβαση, τι θα συμβεί;

Αν είναι τόσο καλή η συμφωνία, γιατί δεν πάνε με αυτούς τους όρους στην εταιρεία οι συνδικαλιστές των δύο Συλλόγων που πανηγυρίζουν, με πρώτους τους δύο Προέδρους;

Το σχέδιο σύμβασης πάντως που έδωσαν στους εργαζόμενους την Παρασκευή, ήταν εκτρωματικό! Μεταξύ άλλων, προβλέπει «κλειδωμένο μισθό» χωρίς καμία αύξηση για 1 χρόνο (πχ λόγω γάμου, απόκτησης παιδιών κλπ), υποχρεωτική παραμονή για 12 μήνες, κι αν κάποιος φύγει νωρίτερα να πληρώσει στην εταιρεία αποζημίωση(!), μετά από 12 μήνες όμως η εταιρεία μπορεί να απολύσει κανονικά! Όσο κι αν εξωραΐσουν κάποια σημεία λόγω της κατακραυγής, οι όροι εργασίας είναι όχι απλώς τρεις φορές χειρότεροι από τους σημερινούς, αλλά θυμίζουν σκλαβοπάζαρο και επιστρέφονται ως απαράδεκτοι!

Μετά την ανακοίνωση του Συλλόγου της Alpha (ΕΝΟΤΗΤΑ), ακολούθησε κι άλλη καθησυχαστική ανακοίνωση από το Σύλλογο ΕΝΑΣ (πρ. Εμπορικής – ΠΑΣΚΕ), η οποία επίσης υποστήριζε ότι όλοι διασφαλίζονται και η συμφωνία είναι καταπληκτική. ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΝΟΤΗΤΑ που ελέγχουν τους Συλλόγους και την ΟΤΟΕ,  αποδεικνύουν πόσο σκέφτονται και υπερασπίζονται τα συμφέροντα των συναδέλφων που ευαγγελίζονται ότι υπηρετούν. Έτσι εξηγείται η «αφωνία της ΟΤΟΕ», όταν χάνονται άλλες 800 θέσεις εργασίας τραπεζοϋπαλλήλων και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι

  • Ησυνδιαλλαγή πίσω από κλειστές πόρτες με όρους όχι διαφάνειας και αγωνιστικής διεκδίκησης αλλά υποταγής και «κολαούζου», στέλνει ανθρώπους που μέχρι χθες δούλευαν με όρους κατάκτησης του εργατικού κινήματος, έστω προηγούμενων χρόνων,  στον εργασιακό μεσαίωνα χωρίς δικαιώματα, με διαλυμένους όρους, έρμαια του διευθυντικού δικαιώματος, όπως αυτό ορίζεται στην σύμβαση, και απολαβές παγωμένες στον «αιώνα τον άπαντα».
  • Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις, κάτω από τη λεζάντα του «ακομμάτιστου» και «του ρεαλισμού» δεν είναι παρά νεοφιλελέδες κι εντελώς κομματικοί με τα συστημικά κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Προσπαθούν να κρύψουν την απόλυτη εναρμόνισή τους με τις επιδιώξεις των τραπεζιτών για νέα κέρδη «από μας χωρίς εμάς» , αλλά και την ευθυγράμμιση με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης της Ν.Δ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ώστε την κρίση τουςγια άλλη μια φορά να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι νέοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οι άνεργοι που αυτοί και το σύστημά τους δημιούργησαν.
  • Το εργασιακό μέλλον που σχεδιάζουν στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου οι διοικήσεις των τραπεζών θα είναι «κατάμαυρο» για μας, και αν τώρα τη νύφη την πληρώνουν οι συνάδελφοι των Καθυστερήσεων, αύριο το ίδιο έργο επιφυλάσσεται για όλους μας.
  • Η ίδια η ΟΤΟΕ από το ξεκίνημα της επίθεσης στους τραπεζοϋπάλληλους έχει δεχτείτις ανάλογου τύπου μεθοδεύσεις στην τράπεζα Πειραιώς, στη Eurobank και τώρα στην Alpha Bank, κι έτσι  θα ανοίγει η όρεξη της εργοδοσίας για ακόμα πιο εξευτελιστικές κινήσεις σε βάρος μας.

Σαν Αγωνιστική Συνεργασία στην ΟΤΟΕ απαιτούμε επιτέλους να συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Η ΟΤΟΕ έχει μπει σε καραντίνα πριν τον κορονοϊό, το ΓΣ δεν έχει συγκληθεί εδώ και 1 χρόνο σχεδόν, προφανώς μήπως εμφανιστούν οι συνάδελφοι να τους κράξουν.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν μοιρολατρικά την απόσχιση, να οργανωθούν με γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς άμεσα και να αντισταθούν αγωνιστικά και συλλογικά στην επίθεση που μας εξαπολύουν, να μην υπογράψουν τις κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις. Απεργία τώρα και αγώνας διαρκείας στην Alpha Bank και στον κλάδο, και συντονισμό με άλλα σωματεία, η απομόνωση οδηγεί σε ήττα, η ενότητα φέρνει νίκη!

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΧΙΣΗ

ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΝΕΙΣ –

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ»

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Λας Βέγκας: UFO κατέγραψε κάμερα αστυνομικού – «Εξωγήινοι 3 μέτρα με μεγάλα γυαλιστερά μάτια»

Κάτοικος κάλεσε την αστυνομία έντρομος και δήλωσε πως δύο εξωγήινοι βρίσκονται στην αυλή του σπιτιού του.Πλάνα από κάμερα αστυνομικού στο Λας...

«Το άστρο της Φούρα»: Τιμή-ρεκόρ για το μεγαλύτερο ρουμπίνι που έχει δημοπρατηθεί ποτέ

Το «Estrela de Fura», ένα ρουμπίνι που είχε βρεθεί πέρυσι το καλοκαίρι στα ορυχεία καναδικής εταιρείας στη Μοζαμβίκη ειναι το μεγαλύτερο...

Ζάκυνθος: Συνελήφθη αλλοδαπός που κυκλοφορούσε με τσεκούρι στο Λαγανά [εικόνα]

Ειδήσεις Μεσσηνία. Ειδήσεις και επικαιρότητα ζωντανά από Μεσσηνία, Πελοπόννησο, Ελλάδα και Κόσμο. Άρθρα, συνεντεύξεις, απόψεις για πολιτική, αθλητισμό, υγεία, πολιτισμό, τεχνολογία, οικονομία, lifestyle κ.α.Πηγή:...

Οικιακή βοηθός serial killer στη Ρόδο: Να δικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση, η εισαγγελική πρόταση

Κόλαφος είναι η εισαγγελική εισήγηση για την 45χρονη οικιακή βοηθό – serial killer στη Ρόδο, για την δολοφονία 75χρονης κατάκοιτης γυναίκας...

Εφορία: Ποιες προθεσμίες λήγουν στο τέλος Ιουνίου

Μια σειρά από εκκρεμότητες με την Εφορία θα πρέπει να τακτοποιήσουν έως τις 30 Ιουνίου αρκετοί πολίτες.Στο τέλος του μήνα λήγουν προθεσμίες που...