Αρχική Κόσμος Αρχαίοι Ρωμαίοι: Τα μέτρα που έπαιρναν προκειμένου οι νεκροί να παραμείνουν στον...

Αρχαίοι Ρωμαίοι: Τα μέτρα που έπαιρναν προκειμένου οι νεκροί να παραμείνουν στον κόσμο των νεκρών

Αρχαιολόγοι ερευνώντας αρχαίους ρωμαϊκούς τάφους προχώρησαν σε μια συναρπαστική διαπίστωση: δεκάδες λυγισμένα καρφιά συγκρατούσαν τα λείψανα στη θέση τους. Τι εξυπηρετούσε, όμως, αυτή η ταφική πρακτική;

Ο ασυνήθιστος τάφος βρέθηκε στη θέση Σαγαλασσός στη νοτιοδυτική Τουρκία και χρονολογείται μεταξύ 100-150 μ.Χ., είχε 41 λυγισμένα καρφιά διάσπαρτα στις άκρες της πυράς αποτέφρωσής του.

Το άτομο – ένας ενήλικος άνδρας – αποτεφρώθηκε και θάφτηκε στο ίδιο μέρος, μια ασυνήθιστη πρακτική στη ρωμαϊκή εποχή, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Antiquity.

Μέσα στον τάφο υπήρχε ένα νόμισμα του 2ου αιώνα, διάφορα κεραμικά αγγεία του 1ου αιώνα, δύο τεφροδόχους από φυσητό γυαλί και ένα άγνωστο οστέινο αντικείμενο.

Αυτό που τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων, όμως, ήταν τα 41 σπασμένα και λυγισμένα καρφιά, εκ των οποίων τα 25 ήταν λυγισμένα σε γωνία 90° με τις κεφαλές τους να έχουν αφαιρεθεί και τα υπόλοιπα 16 επίσης λυγισμένα, αλλά άθικτα.

«Η ταφή έκλεισε με όχι έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις διαφορετικούς τρόπους που μπορούν να γίνουν κατανοητοί ως απόπειρες προστασίας των ζωντανών από τους νεκρούς – ή το αντίστροφο», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Γιόχαν Κλέις αρχαιολόγος στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Λουβέν στο Βέλγιο στο Live Science.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Σαγαλασσού καταλήφθηκε από τον πέμπτο αιώνα π.Χ. έως τον 13ο αιώνα μ.Χ. και μπορεί να υπερηφανεύεται για πολυάριθμα δείγματα αρχιτεκτονικής της ρωμαϊκής εποχής, όπως ένα θέατρο και ένα συγκρότημα λουτρών.

Μετά από περαιτέρω έρευνες, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα καρφιά δεν προέρχονταν από το φέρετρο ούτε χρησιμοποιήθηκαν για κάποιον άλλο τεχνικό λόγο, οδηγώντας έτσι στο συμπέρασμα ότι τα καρφιά είχαν αφεθεί σκόπιμα πίσω ως ένα είδος «μαγικού φράγματος».

Ο Μάρκο Μιλέλλα, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, δήλωσε στο Live Science ότι συμφωνεί με το συμπέρασμα, δεδομένου ότι καρφιά έχουν βρεθεί στο παρελθόν σε νεκροταφεία της Δυτικής Ευρώπης τον πρώτο και τον δεύτερο αιώνα.

Βρίσκει ενδιαφέροντα τον τρόπο με τον οποίο σφραγίστηκαν τα λείψανα, σημειώνοντας ότι τα καρφιά θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ, τόσο για να εμποδίσουν τους νεκρούς να αναστηθούν, αλλά και ως φυλαχτά για την προστασία των νεκρών ή και τα δύο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Έρευνα: Ο «έκτος μαζικός αφανισμός» θα είναι χειρότερος από ό,τι πιστευόταν

O «έκτος μαζικός αφανισμός», που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή, θα είναι χειρότερος από ό,τι έδειχναν οι έρευνες που είχαν γίνει...

Αυτός είναι ο «Δρόμος του Θανάτου» στην Τουρκία -Φοβίζει όλους τους οδηγούς

Οι απότομες στροφές με τη μηδενική ορατότητα και τα δεκάδες στενά τούνελ εκτινάζουν το βαθμό επικινδυνότητας του δρόμου και προκαλούν τρόμο...

Πανελλαδικές: Στην τελική ευθεία – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Οι υποψήφιοι βρίσκονται στην τελική ευθεία να δώσουν τη δική τους μάχη για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα...

Κοινωνικός Τουρισμός: Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές – Δικαιούχοι, παραδείγματα

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, στις 10:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Κοινωνικού...

ΕΦΚΑ: Ασφάλιση Υγείας με 724 ευρώ – Ποιους αφορά

Λήγει μεθαύριο 31/3 η ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές...