Αρχική Ελλάδα Άρχισαν τα πλαφόν σε προϊόντα τα σούπερ μάρκετ – Πού τελειώνουν τα...

Άρχισαν τα πλαφόν σε προϊόντα τα σούπερ μάρκετ – Πού τελειώνουν τα αποθέματα

Υπό τον φόβο της επισιτιστικής κρίσης και των ελλείψεων τροφίμων η κυβέρνηση βάζει στο «μικροσκόπιο» ορισμένες κατηγορίες προϊόντων που ενδεχομένως εκλείψουν και ακριβύνουν εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία. Τα σούπερ μάρκετ, παράλληλα, καλούνται εντός 48 ωρών να δηλώσουν τα αποθέματα των 7 επίμαχων κατηγοριών και προχωρούν σε επιβολή πλαφόν σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Οι μεγάλες αλυσίδες επέβαλαν αρχικά «κόφτες» στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα βάζοντας στη «μαύρη» λίστα ηλιέλαια και τα πιο δημοφιλή άλευρα, ενώ σύμφωνα με την «Καθημερινή» έχουν ήδη προχωρήσει σε περιορισμούς και στα φυσικά καταστήματα.

Εκτός από τα ηλιέλαια και τα άλευρα στον κατάλογο με τις πιθανές ελλείψεις, τα σούπερ μάρκετ πρόσθεσαν και τη ζάχαρη, για την οποία παρακολουθήσαμε σκηνές πανικού στη Ρωσία, όπου τελείωναν τα αποθέματα.

Σε ποια προϊόντα έβαλαν πλαφόν τα σούπερ μάρκετ

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε χθες η μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος τίθεται πλαφόν στους καταναλωτές για αγορά έως 3 συσκευασιών προϊόντων αραβοσιτελαίου και ηλιέλαιου 1 lt ή 2 lt, ανεξαρτήτως μάρκας. Μέχρι 2 τεμάχια σπορέλαιου 5 lt, ανεξαρτήτως μάρκας και μέχρι 3 τεμάχια στα άλευρα για όλους τους τύπους.

Επίσης στην επιβολή ορίου στα φυσικά καταστήματα έχει προχωρήσει και η αλυσίδα My Market, σύμφωνα με την Καθημερινή, αλλά μόνο για το ηλιέλαιο, ενώ ο Σκλαβενίτης έχει βάλει πλαφόν στα ηλεκτρονικά του καταστήματα για αραβοσιτέλαιο και ζάχαρη.

Στο My Market μπορείς να αγοράσεις στο κατάστημα έως 4 τεμάχια ηλιέλαιου για 1 και 2 lt και μία για τις συσκευασίες έως 5 lt.

Όριο αγοράς σε έξι κωδικούς αλεύρων, ηλιέλαιου και αραβοσιτέλαιου θα επιβάλει τις επόμενες μέρες και η Lidl, η οποία διαθέτει μόνο φυσικά καταστήματα. Συγκεκριμένα: μέχρι τρία τεμάχια αλευριού συσκευασίας 1 κιλού, μέχρι τρία τεμάχια ηλιελαίου συσκευασίας 1 lt, μέχρι δύο τεμάχια ηλιελαίου συσκευασίας 2 lt, μέχρι ένα τεμάχιο ηλιελαίου συσκευασίας 5 lt, μέχρι τρία τεμάχια αραβοσιτελαίου συσκευασίας 1lt και μέχρι ένα τεμάχιο αραβοιστελαίου συσκευασίας 3lt.

Η κυβέρνηση καλεί τα σούπερ μάρκετ να μετρήσε προϊόντα

Υπενθυμίζεται πως υπό στενή παρακολούθηση για την αποφυγή ελλείψεων και κερδοσκοπίας βρίσκονται οι εξής κατηγορίες:

  • Πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων
  • Λιπάσματα
  • Ζωοτροφές
  • Ωμά δημητριακά παντός είδους (σιτάρι ή σιμιγδάλι, σίκαλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο)
  • Άλευρα και αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών
  • Ηλίανθος
  • Φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο, όπως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση οι επιχειρήσεις τις επόμενες ώρες θα πρέπει να υποβάλλουν στοιχεία για την ποσότητα σε κιλά ή λίτρα και σε τεμάχια, τη χώρα προέλευσης των προϊόντων, την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας.

Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπονται βαριές «καμπάνες» με πρόστιμα που μπορεί να αγγίξουν μέχρι και τα 100.000 ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή κατά την παρουσίαση της σχετικής ρύθμισης, τόνισε ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα «για μήνες μπροστά μας» σε δημητριακά, άλευρα και φυτικά έλαια.

«Το ξεκαθαρίζω για να μη δημιουργείται πανικός χωρίς λόγο. Ήδη έχουμε καταγράψει, από τις μεγάλες αλυσίδες, τα αποθέματα σε αυτά τα προϊόντα. Υπάρχουν επαρκή αποθέματα, για μήνες μπροστά μας, για όλα αυτά τα προϊόντα». Σημείωσε ωστόσο, ότι ειδικά για το ηλιέλαιο, φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη πίεση, γιατί λόγω της μεγάλης αύξησης τιμής ορυκτών καυσίμων ένα μεγάλο κομμάτι ηλιελαίου πάει για καύσιμο και έτσι λείπει από την αγορά των τροφίμων, όμως, και σε αυτό το είδος έχουμε μεγάλη επάρκεια για μεγάλο διάστημα.

Πρόσθεσε δε ότι η υποχρέωση των εμπόρων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής να δηλώνουν τις ποσότητες των προϊόντων αυτών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, επιβάλλεται ώστε το κράτος να έχει πλήρη εικόνα «και κυρίως, να μην επιτρέψουμε κάποιοι να προκαλέσουν τεχνητή έλλειψη, και με αυτή να θησαυρίσουν, είτε με τη μαύρη αγορά είτε αυξάνοντας τεχνητά πάρα πολύ την τιμή τους, περισσότερο από ότι προκαλείται από τη διεθνή κρίση».

Χθες, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει δημιουργήσει ένα πλήθος προβλημάτων, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Όταν πρόκειται για τρόφιμα, τώρα είναι η ώρα να δείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της: να βοηθήσει την Ουκρανία, τους ανθρώπους και τους αγρότες της, καθώς και ευάλωτες χώρες εισαγωγής τροφίμων σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες τιμές και πιθανότητες ελλείψεων. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια για να ανακουφίσουμε τα δεινά των Ουκρανών διασφαλίζοντας την πρόσβασή τους σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, ιδίως σε τρόφιμα. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποφύγουμε τυχόν περιορισμούς στις εξαγωγές για να τηρούνται οι τιμές των τροφίμων.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και των σπουδαστών των δραματικών σχολών

Στην εικόνα του Εθνικού Θεάτρου περικυκλωμένου από ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις απαντάμε με ένα θέατρο γεμάτο καλλιτέχνες που αγωνίζονται για το μέλλον τους. Συνεχίζονται...

Ο πληθωρισμός πέφτει αλλά η ακρίβεια επιμένει

Θετικό σινιάλο στέλνουν τα στοιχεία Ιανουαρίου για τον εγχώριο πληθωρισμό (στο 7,2% από 7,6% τον Δεκέμβριο) και για την επίτευξη του...

Αυστραλία: 16χρονη δέχτηκε φονική επίθεση από καρχαρία την ώρα που κολυμπούσε σε ποταμό

Πήδηξε από τζετ σκι για να κολυμπήσει μαζί με δελφίνια που εμφανίστηκαν και λίγο αργότερα δέχθηκε επίθεση από καρχαρία.Μία 16χρονη σκοτώθηκε...

Ναυάγιο στη Λέρο: Κατέληξαν τα τρία παιδιά που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση

Τραγική κατάληξη είχε το ναυάγιο με τους μετανάστες στη Λέρο, καθώς μετά τη γυναίκα που ανασύρθηκε νεκρή, έχασαν τη ζωή τους και τα τρία...

ΕΛΑΣ: Διακόπτεται στις 23:00 η κυκλοφορία στην Αθηνών-Λαμίας

Από Καλυφτάκη μέχρι και τα Οινόφυτα Για λίγες ώρες ακόμα θα παραμείνει ακόμα ανοικτή η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας στο τμήμα...