Αρχική Ελλάδα Άρση μέτρων: Γιατί δόθηκε «πράσινο φως» στην εστίαση και μπήκε «φρένο» σε...

Άρση μέτρων: Γιατί δόθηκε «πράσινο φως» στην εστίαση και μπήκε «φρένο» σε γήπεδα και καρναβάλια

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αποφάσισε να εισηγηθεί άρση μέτρων μόνο στην εστίαση

Με μια μόνο αλλαγή που αφορά την εστίαση θα συνεχίσουν για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα τα μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να βάλει «φρένο» σε γήπεδα και καρναβάλια.

Φαίνεται ότι αυτό που υπερίσχυσε στην απόφαση να αρθεί μόνο το μέτρο του αριθμού των καθήμενων στα τραπέζια της εστίασης ήταν το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να είναι απόλυτα ελεγχόμενη αφενός γιατί πρόκειται μόνο για καθιστούς πελάτες και αφετέρου γιατί όλοι όσοι μπαίνουν σε καταστήματα εστίασης ελέγχονται και πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Αντίθετα στα καρναβάλια και δη στις παρελάσεις τέτοιος έλεγχος είναι πρακτικά αδύνατος ενώ είναι πολύ δύσκολη και η ιχνηλάτηση. Παράλληλα δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στην «πρωτεύουσα» του καρναβαλιού, την Πάτρα, το ιικό φορτίο στα λύματα μόλις πριν από δύο ημέρες ανακοινώθηκε ότι είχε αύξηση 177%.

Προφανώς και στην απόφαση των μελών της επιτροπής έπαιξε ρόλο και η φαινομενική επιπέδωση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, περίπου στα 20.000 καθημερινά, αλλά και η ελάχιστη μείωση στον δείκτη αναπαραγωγής Rt καθώς την εβδομάδα 2-9 Φεβρουαρίου βρέθηκε στο 0,98 από 1,01 για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 26 Ιανουαρίου-2 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 31 Ιανουαρίου – 6 Φεβρουαρίου, το ποσοστό θετικότητας ήταν 5.92% σε σύνολο 2.100.844 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 1.40% σε σύνολο 2.952.107 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.49%. Την προηγούμενη εβδομάδα, το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ήταν 3,22% με τη μείωση να είναι μικρή, αλλά εμφανής.

Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο για την πορεία της πανδημίας που βάρυνε στην απόφαση των ειδικών αφορούσε τις εισαγωγές αλλά και στα εξιτήρια από τα νοσοκομεία καθώς οι αντοχές του ΕΣΥ, είναι ένα από τα μείζονα θέματα που απασχολούν κυβέρνηση και ιατρική κοινότητα σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Την εβδομάδα αναφοράς, λοιπόν, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.266, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.566. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,27. Την προηγούμενη εβδομάδα τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 3.029 εισαγωγές, 2.678 εξιτήρια με τον λόγο να διαμορφώνεται στο 1,13.

Κατά πληροφορίες για τα καρναβάλια η συζήτηση μετατέθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη με τους ειδικούς να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο έναντι του ιού γνωρίζοντας πως ό,τι συμβεί τον Φεβρουάριο θα αποτυπωθεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, την περίοδο δηλαδή που είναι πιο κοντά προς το Πάσχα όπου στόχος είναι να γίνει με λιγότερους περιορισμούς δεδομένου ότι θα έχει αρχίσει και η τουριστική περίοδος.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Επιτόκια: Πόσο ανέβηκαν στα στεγαστικά – Τι γίνεται στις καταθέσεις

Την ανιούσα παίρνουν μήνα με τον μήνα τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, με τη χώρα μας να διατηρεί σταθερά τις πρώτες...

Ο FDA ενέκρινε φάρμακο από ανθρώπινα περιττώματα για θεραπεία

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το προϊόν μικροχλωρίδας από περιττώματα Rebyota, για την πρόληψη της επανεμφάνισης της λοίμωξης Clostridioides difficile...

Τροχαίο: Σφοδρή σύγκρουση στην Κατεχάκη – Πέντε τραυματίες εκ των οποίων ο ένας σοβαρά

Το τροχαίο έγινε στο ύψος της του θεάτρου ΜπάτμιντονΣφοδρή σύγκρουση σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής στη Λεωφόρο Κατεχάκη, όταν δύο...

Ηράκλειο: Τραγωδία – Πήγε για το λάδι της χρονιάς και έπεσε νεκρός

Ο άτυχος άνδρας έπαθε ανακοπή και δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι του.Σε ελαιουργείο για να πάρει το λάδι της χρονιάς πήγε...

Δισεκατομμυριούχοι: Τα 3 «μυστικά» των κροίσων – Τι κάνουν διαφορετικά

Ο καθένας προσεγγίζει τα χρήματα διαφορετικά και o τρόπος με τον οποίο λειτουργούν και αποφασίζουν οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, πάντα γοητεύει.Τι είναι όμως...