Αρχική Ελλάδα Άρση μέτρων: Τι ισχύει με την καραντίνα των ανεμβολίαστων

Άρση μέτρων: Τι ισχύει με την καραντίνα των ανεμβολίαστων

Ελεύθερο καλοκαίρι και από Σεπτέμβριο βλέπουμε: Αυτό είναι το πλάνο για την πανδημία τους επόμενους τέσσερις μήνες με την κατάργηση όλων των μέτρων ειδικά για τους ανεμβολίαστους. Εστίαση, λιανεμπόριο και άλλοι χώροι -που αναμένεται να διευκρινιστούν όταν βγει το ΦΕΚ- ανοίγουν για όλους, χωρίς σκανάρισμα πιστοποιητικών ή αρνητικών rapid test και σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι τα πιστοποιητικά καταργούνται από 1η Μαΐου, ενώ από 1η Ιουνίου έρχεται το τέλος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Τι θα ισχύει όμως για την καραντίνα όσων βγαίνουν θετικοί ή ερχονται σε επαφή με κρούσμα; Και ποιες είναι οι διαφορές στις -μέχρι στιγμής- οδηγίες του ΕΟΔΥ για εμβολιασμένους και για όσους δεν έχουν κάνει τρεις δόσεις εμβολίου;

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ με ημερομηνία ισχύος από 05/01/2022 δεν έχουν αλλάξει, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές και για το συγκεκριμένο ζήτημα όταν βγει το ΦΕΚ και οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες.

Προς το παρόν πάντως, και μέχρι την Πρωτομαγιά 2022 τουλάχιστον, ισχύουν τα εξής:

Πόσες μέρες είναι η καραντίνα ανεμβολίαστων

Για όσους ανεμβολίαστους βγαίνουν θετικοί στην Covid, είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι, ισχύουν ακόμα οι πέντε μέρες καραντίνα αν είναι ασυμπτωματικοί.

Η διαφορά με τους εμβολιασμένους είναι ότι όσοι έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και δεν έχουν κάνει εμβόλιο, ή είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και έχουν περάσει πάνω από εννέα μήνες, ή έχουν νοσήσει και έχουν περάσει έξι μήνες, τότε ισχύουν τα εξής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

  • Παραμονή στο σπίτι για πέντε ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
  • Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).
  • Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Τι κάνουν οι εμβολιασμένοι που νοσούν

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, και οι εμβολιασμένοι που βγαίνουν θετικοί σε τεστ για κορονοϊό είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε καραντίνα.

Συγκεκριμένα, ισχύει η παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε ημέρες απομόνωσης.

Μετά από πέντε ημέρες απομόνωσης και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, μπορεί να διακοπεί η καραντίνα. Εάν ο πυρετός επιμένει, η οδηγία είναι να παρατείνεται η απομόνωση στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσει τελείως ο πυρετός.

Μετά τη λήξη της καραντίνας, παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε μέρες.

Τι ισχύει για εμβολιασμένους που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα

Εδώ οι οδηγίες είναι διαφορετικές για όσους έχουν κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για 10 ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή rapid test) την πέμπτη ημέρα από την έκθεση.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Επιστήμονες επινόησαν παράξενο νέο υλικό που γίνεται πιο σκληρό όταν το χτυπάς (βίντεο)

Τα ηλεκτρονικά wearables και οι αισθητήρες θα μπορούσαν μια μέρα να κατασκευαστούν από ένα υλικό που σκληραίνει καθώς χτυπιέται...

Εξιχνιάστηκε δολοφονία βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετά από 56 χρόνια

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Ο Σιδηρούς Θόλος του Ισραήλ αρέσει στην Αθήνα – Από πού θα τον αγοράσουμε

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Παρουσιάστηκε το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ- Όλα τα ονόματα

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε πριν από λίγο σε ειδική εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών, η οποία βρίσκεται σε...

Ο πιο εντυπωσιακός σταθμός Μετρό στην Ελλάδα -Δείτε πώς θα είναι

Το πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα της πόλης θα αναδεικνύει ο σταθμός Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα αποτελεί τον ομορφότερο...