Αρχική Οικονομία Ασφαλιστικό: 500.000 συνταξιούχοι δεν θα πάρουν αύξηση ούτε το… 2023

Ασφαλιστικό: 500.000 συνταξιούχοι δεν θα πάρουν αύξηση ούτε το… 2023

Αν οι μισθωτοί, τουλάχιστον όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, πάρουν μια κάποια αύξηση (με τρελή καθυστέρηση) από την Πρωτομαγιά, οι συνταξιούχοι με την ακρίβεια σε επίπεδα… δραχμής δεν θα λάβουν καμία αναπροσαρμογή.

Μετά από την δραματική μείωση των αποδοχών τους την περίοδο 2010-14 που έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις το 45%, ήρθε ο νέος τρόπος υπολογισμού το 2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και συμπίεσε ακόμη περισσότερο τις (νέες) συντάξεις.

Και τώρα που το ρεύμα και το Σούπερ Μάρκετ αφαιμάσσει το λαϊκό εισόδημα, για τους συνταξιούχους δεν προβλέπεται αναπλήρωση εισοδήματος. Μετά την ονομαστική μείωση της οικονομικής κρίσης τώρα επιβάλλεται κατακρεούργηση του διαθέσιμου (πραγματικού) εισοδήματος.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε όσους λαμβάνουν αποδοχές κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας. Και αυτό καθώς καταργήθηκε το ΕΚΑΣ το οποίο ερχόταν να διορθώσει αδικίες και να στηρίξει ηλικιωμένους (πάνω από 65 ετών) που δεν ελάμβαναν τα απαραίτητα για να ζήσουν.

-Οι σποραδικές ενισχύσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους (με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 600 ευρώ) της τάξης των 250 ευρώ εφάπαξ τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ σήμερα (20/4/2022) εν όψει του Πάσχα, δεν φαίνεται να διορθώνουν την κατάσταση απόλυτης φτώχειας.

-Πρόσθετα, οι πλέον αδικημένοι μοιάζει να είναι όσοι εργάστηκαν και ασφαλίστηκαν για 30 και 35 χρόνια (ακόμη και 40 χρόνια με χαμηλό μισθό) και λαμβάνουν από 600 έως 1.000 ευρώ το μήνα. Αύτη η κατηγορία συνταξιούχων δεν λαμβάνει το έκτακτο (εφάπαξ) επίδομα, δεν πήρε το 2020 ή 2021 κάποια αναπροσαρμογή σε υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων (ακύρωση ορισμένων περικοπών της περιόδου 2012-13 μόνο για όσους λαμβάνουν αποδοχές πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα).

-Οι αυξήσεις μεταφέρονται στο 2023, κατά συνέπεια για τους 20 μήνες της απόλυτης ακρίβειας (2021-22) δεν υπάρχει καμία αναπλήρωση.

-Ειδικά οι παλαιοί συνταξιούχοι (προ της 13ης Μαΐου 2016), οι οποίοι διατηρούν προσωπική διαφορά στις αποδοχές τους (σ.σ. λαμβάνουν περισσότερα εν σχέσει με το ποσοστό αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου που ισχύει μετά τις 12/5/2016), δεν θα πάρουν αύξηση ούτε το 2023. Πρόκειται για περίπου 500.000 συνταξιούχους οι οποίοι αποκλείονται, ως έχοντες θετική-προσωπική διαφορά, των αναπροσαρμογών του νέου έτους.

-Η αδικία αυτών των συνταξιούχων μοιάζει πολλαπλή καθώς: α/ δέχθηκαν ονομαστική μείωση αποδοχών (με άλλη σύνταξη βγήκαν από την ενεργό δράση, με άλλες αποδοχές διαβιούν σήμερα), β/δεν ελήφθησαν υπόψη οι πρόσθετες εισφορές (σ.σ. έως 33% για κύρια σύνταξη σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, έναντι 20% στο ΙΚΑ, ή δεν πήραν προσαύξηση για το επασφάλιστρο στα Βαρέα και Ανθυγιεινά κ.α.) όπως σαφώς προβλέπεται από 13/5/2016.

-Ακόμη και στις περιπτώσεις αρνητικής προσωπικής διαφοράς (σ.σ. έπρεπε και με το νόμο Κατρούγκαλου να λαμβάνουν υψηλότερη σύνταξη), η διαφορά αποδίδεται με το 1/5 κάθε έτος (σ.σ. θα ολοκληρωθεί το 2023), ενώ και η αύξηση με βάσει το νέο-υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης για περισσότερα από 30 συντάξιμα έτη δίνεται σταδιακά (από τον Οκτώβριο του 2019).

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ποιες παγίδες κρύβει η διαδοχική ασφάλιση

Τις παγίδες που κρύβει η εφαρμογή των διατάξεων για τη διαδοχική ασφάλιση αποκαλύπτει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, μέσα από έναν...

Όρκες φάλαινες έχουν βυθίσει τρία σκάφη στην Ευρώπη και… μαθαίνουν και σε άλλες να το κάνουν

Όρκες φάλαινες επιτέθηκαν και βύθισαν ένα τρίτο σκάφος στα ανοικτά των ιβηρικών ακτών και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτή η συμπεριφορά...

Κρήτη: 14χρονη κατήγγειλε τον βιασμό της από τον πατέρα φίλου της

Μία υπόθεση βιασμού ανήλικης απασχολεί τις αστυνομικές Aρχές του Ρεθύμνου από την Παρασκευή, όταν μία 14χρονη κατήγγειλε έναν 50χρονο στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας ότι την...

Οδηγός τρακάρει με αρκούδα και αυτή περνά στην αντεπίθεση (video)

Παρά τον σοβαρό του τραυματισμό, το άγριο ζώο επιτέθηκε στο «αντίπαλο» SUV και προσπάθησε να μπει στην καμπίνα των επιβατών.Μια αρκούδα...

Η δραματική επιστολή των γονιών για τα 15 νεκρά παιδιά από καρδιοχειρουργό – Έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε, το Σάββατο (27/05), η υπόθεση για 15 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από καρδιολογική...