Αρχική Οικονομία Ασφαλιστικό – Αυξήσεις: Πώς διαμορφώνονται οι συντάξεις βάσης (Παραδείγματα)

Ασφαλιστικό – Αυξήσεις: Πώς διαμορφώνονται οι συντάξεις βάσης (Παραδείγματα)

Στα 520 εκ. ευρώ υπολογίζει η κυβέρνηση τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες θα διεκπεραιωθούν – τακτοποηθούν το 2023. Το εν λόγω ποσό, μαζί με τα 909 εκ. που προορίζονται για τις αύξησης του 7,75% από 1/1/2023 για τις… μισές συντάξεις ωστόσο (σ.σ. οι υπόλοιπες χρεώνονται με προσωπική διαφορά), εγγράφεται στον νέο προϋπολογισμό.

Κατά συνέπια, η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι όχι μόνο δεν εκκαθαρίστηκε η «λίστα της ντροπής» με τις εν αναμονή χιλιάδες συντάξεις, αλλά θα πρέπει να αποδώσει και πάνω από μισό δις ευρώ ακόμη για να επέλθει μια κάποια κανονικότητα. Ουσιαστικά δηλαδή μεταθέτει την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων το νέο χρόνο.

Το εν λόγω ποσό είναι ικανό για να καλύψει τις συντάξεις για περισσότερους από 45.000 (εν αναμονή) συνταξιούχους (μέση ετήσια σύνταξη 11.500 ευρώ) για ολόκληρο το νέο χρόνο.

Στο μεταξύ, με βάση την νέα εισοδηματική πολιτική για τους συνταξιούχους, η εθνική σύνταξη θα αυξηθεί κατά 7,75%. Και αυτό συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά «βασικών» συντάξεων ως εξής:

Εθνική σύνταξη με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης θα ανέλθει στα 413,76 ευρώ από 384 ευρώ σήμερα. Από το ποσό αυτό θα ξεκινά να εφαρμόζεται η ανταποδοτική σύνταξη για αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2023

Η μείωση της εθνικής σύνταξης ανά έτος (χρόνος ασφάλισης κάτω των 20 ετών) θα είναι 8,28 ευρώ τη χρονιά. Άρα με 18 χρόνια ασφάλισης η εθνική σύνταξη θα είναι 397,21 ευρώ.

Εθνική σύνταξη με 15 έτη ακολούθως θα διαμορφωθεί στα 371,73 ευρώ.

Ελάχιστη σύνταξη χηρείας από 360 ευρώ θα ανέλθει στα 388 ευρώ. Αφορά την ελάχιστη καταβολή για δικαιούχο που δεν εργάζεται ή δεν συνταξιοδοτείται εξ ιδίου δικαιώματος, καθώς και για τέκνα, ανεξαρτήτως αριθμού, ορφανά και από τους δύο γονείς.

Σύνταξη ανασφαλίστου (67 ετών και άνω) θα διαμορφωθεί στα 388 ευρώ. Αφορά όσους έχουν ατομικό εισόδημα κάτω των 4.320 ευρώ και οικογενειακό έως 8.640. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των ενενήντα χιλιάδων (90.000) ευρώ. Το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης της κινητής περιουσίας (επιβατικά ΙΧ, ΜΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.

Παρέχεται ολόκληρο υπό την προϋπόθεση της 35ετούς συνεχούς παρουσίας στην Ελλάδα. Διαφορετικά αποκόπτεται το 1/35 για κάθε έτος μικρότερης παραμονής στην ημεδαπή.

Ποσοστά αποκοπής ανά έτος της μειωμένης σύνταξης. Από 1/1/2023 η μειωμένη σύνταξη θα περικόπτεται κατά 24,8 ευρώ για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης και θα φτάνει έως το ποσό των 124,13 ευρώ στην 5ετία. Αφορά μητέρες με ανήλικο στον ιδιωτικό τομέα με 5.500 ένσημα που θεμελίωσαν στο 50ό έτος, όσους συνταξιοδοτούνται στο 62ο έτος με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, όσους έχουν Βαρέα ένσημα (7.500 ΒΑΕ και 10.500 στο σύνολο) και συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος.

-Παραμένει η αδικία με τους αγρότες. Παρά τις οριακής βελτιώσεις και την ευκαιρία ενός ακόμη ασφαλιστικού νομοσχεδίου η κυβέρνηση απέτυχε να βελτιώσει το συνταξιοδοτικό καθεστώς των αγροτών. Όσοι συνταξιοδοτούνται με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/16) λαμβάνουν είτε μικρότερη σύνταξη από 360 ευρώ (γεννηθέντες 1952-53), είτε 2-3 ευρώ παραπάνω από όσα δίνονται, εν είδει κοινωνικής αλληλεγγύης, σε όσους δεν πλήρωσαν καθόλου εισφορές (ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι)!

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τα δύο σενάρια για ελάφρυνση στην φορολογία των ενοικίων

Το σχέδιο φοροελαφρύνσεων για την επόμενη ημέρα επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, στην περίπτωση εκείνη που οι επόμενες εκλογές φέρουν το κόμμα της ΝΔ ξανά στην...

Λάρισα: 33χρονη κατήγγειλε ότι ο σύζυγός της τη βίασε 2 φορές και την κλείδωσε έξω από το σπίτι

Ενώπιων του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας θα παρουσιαστεί σήμερα ο 40χρονος που συνελήφθη από αστυνομικούς του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης...

Εκλογές 2023: Ο Βορίδης έδωσε τις 3 επικρατέστερες ημερομηνίες

Τις τρεις επικρατέστερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών 2023 έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.Μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» κατά τη...

Νότια Αφρική: Οκτώ άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε πάρτι γενεθλίων

Ένοπλοι «γάζωσαν» καλεσμένους σε πάρτι γενεθλίων στη Νότια Αφρική.Ένοπλοι σκόρπισαν τον θάνατο χθες Κυριακή ανοίγοντας πυρ εναντίον ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί...

Παγώνη: Πολύ πιο μεταδοτική η μετάλλαξη «Όρθρος» -Κρατάει αρκετά αλλά δεν κάνει πνευμονίες

Για την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «Όρθρος» μίλησε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.«Είναι μια καινούργια μετάλλαξη ο «Όρθρος» που...