Αρχική Ελλάδα Αθήνα-Τρίκαλα σε κάτω από 3 ώρες: Πότε θα είναι έτοιμος ο νέος...

Αθήνα-Τρίκαλα σε κάτω από 3 ώρες: Πότε θα είναι έτοιμος ο νέος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος;

Ταχύτερα, αλλά και με μεγαλύτερη ασφάλεια θα πραγματοποιείται το ταξίδι από την Αθήνα στην Κεντρική Ελλάδα, μόλις ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος E65.

Βήμα-βήμα προχωρούν οι εργασίες στον αυτοκινητόδρομο E65, που με συνολικό μήκος 181 χλμ. θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της συγκοινωνιακής υποδομής της Κεντρικής Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα έργο τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας που θα ενώσει απευθείας την υφιστάμενη Εθνική οδό στο ύψος της Λαμίας με την Εγνατία Οδό. Ο αυτοκινητόδρομος είναι χωρισμένος σε τρία τμήματα, με το ενδιάμεσο (Ξυνιάδα-Τρίκαλα) να έχει ολοκληρωθεί.

ε65 αυτοκινητόδρομος

Νότιο τμήμα: Λαμία-Ξυνιάδα

Το νότιο τμήμα θα ξεκινά από ημικόμβο επί του Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε., στο ύψος της Ανθήλης Φθιώτιδας και θα καταλήγει σε ανισόπεδο κόμβο στην Ξυνιάδα.

Έχει μήκος 32,5 χλμ. και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 1 δίδυμη σήραγγα συνολικού μήκους περίπου 3 χλμ., 1 αμφίπλευρο χώρο στάθμευσης και & Ανάπαυσης, 3 ανισόπεδους κόμβους σε Λαμία, Καρπενήσι και Ξυνιάδα, και 1 αμφίπλευρο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Λιανοκλάδι).

Η πρόοδος των εργασιών έχει φτάσει γύρω στο 88% και το μοναδικό πρόβλημα που έχει επιφέρει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου αφορά σε ένα τμήμα του άξονα πριν τη σήραγγα Όθρυος (στο 21,8χλμ) το οποίο αποφασίστηκε να παρακαμφθεί με νέα χάραξη.

Από το καλοκαίρι του 2021 έχει παραδοθεί ήδη σε κυκλοφορία το τμήμα 14,5 χλμ. από τη Λαμία έως τον ανισόπεδο κόμβο Καρπενησίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το νότιο τμήμα θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023 και θα ενωθεί με το ενδιάμεσο τμήμα (Ξυνιάδα-Τρίκαλα).

Βόρειο Τμήμα: Τρίκαλα-Εγνατία

Το βόρειο τμήμα ξεκινά από ανισόπεδο κόμβο στα Τρίκαλα και φτάνει έως την Εγνατία Οδό, 15 χλμ. δυτικά των Γρεβενών. Έχει μήκος 70,5 χλμ. και λογίζεται ως ένας στρατηγικής σημασίας άξονας δεδομένου ότι θα συνδέει την ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό, όπως και τα Λιμάνια Ηγουμενίτσας και Βόλου.

Παράλληλα, θα κατασκευαστούν -μεταξύ άλλων- 2 σήραγγες, 20 γέφυρες, 2 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Ράξα Τρικάλων, Αγιόφυλλο, Καρπερό), 6 ανισόπεδο Κόμβοι, 1 μετωπικός σταθμός διοδίων και 3 πλευρικοί.

Η πρόοδος κατασκευής του βόρειου τμήματος του E65 έχει φτάσει στο 20%, ενώ σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, τo πρώτο τμήμα του άξονα (από τα Τρίκαλα ως την Καλαμπάκα), μήκους 24 χλμ. θα παραδοθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Αθήνα-Εγνατία Οδός σε 1 ώρα και 45 λεπτά

Με την ολοκλήρωσή του Ε65, η οποία υπολογίζεται για το 2025, το ταξίδι από τη Λαμία έως και την Εγνατία Οδό θα διαρκεί μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά, το Αθήνα-Τρίκαλα θα ολοκληρώνεται σε λιγότερες από 3 ώρες, η απόσταση Αθήνα-Γρεβενά και Αθήνα-Μέτσοβο θα μειωθεί σε μόλις 4 ώρες και η μετάβαση στην Καστοριά και στην Κοζάνη θα είναι υπόθεση 4,5 ωρών.

Πρόικειται για ένα έργο κομβικής σημασίας καθώς θα συνδέει την Ανατολική με την Δυτική Ελλάδα και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και ειδικά των περιοχών της Θεσσαλίας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ζευγάρι συνταξιούχων έκλεισε 51 κρουαζιέρες γιατί τους βγήκε φθηνότερο από έναν οίκο ευγηρίας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Νέα Υόρκη: Η σύλληψη ενός 23χρονου οδήγησε το FBI στην παγκόσμια σατανιστική αίρεση «764»

Μια σύλληψη με κατηγορίες για οπλοκατοχή στο Κουίνς της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2021 οδήγησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο...

Ο κορονοϊός εκτόξευσε τα διαζύγια: 4 στους 10 χώρισαν μέσα στο lockdown

Πανδημία… διαζυγίων καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των lockdown για τον κορονοϊό, αλλά και μετά από αυτή, σύμφωνα με τα...

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Το 2% των Ελλήνων είναι υποψήφιοι!

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 εκλέγονται οι αρχές των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών της χώρας με...

Τα νέα ραβασάκια της Εφορίας – Στέλνει «φορο-κλήσεις» σε χιλιάδες φορολογούμενους

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...