Η Νοσταλγία ενός Ιστορικού Ξενοδοχείου στην Κέρκυρα
Στην αίθουσα του πρωινού στο Corfu Palace, παρατηρούσα τους ηλικιωμένους Βρετανούς συνδαιτυμόνες μου, οι περισσότεροι από τους οποίους εξακολουθούσαν να απολαμβάνουν τα παραδοσιακά τους γεύματα. Οι εικόνες τους, με μπαστουνάκια και διάθεση για αυγά με μπέικον συνοδευμένα από τσάι, επανέφεραν μνήμες από εποχές που η φιλοξενία διατηρούσε την αναλογική της ταυτότητα. Κάθε γωνιά του ξενοδοχείου αποπνέει τη γοητεία του παρελθόντος, μια ατμόσφαιρα που οι μεγαλύτερες ηλικίες αισθάνονται οικεία, σε αντίθεση με τις μίνιμαλ διακοσμήσεις άλλων σύγχρονων ξενοδοχείων.

Η διαμονή μου συνέπεσε με τις τελευταίες ημέρες του ξενοδοχείου, το οποίο κλείνει για ριζική ανακαίνιση. Το προσωπικό, ευγενικό και πρόθυμο, είχε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τους σταθερούς επισκέπτες του. Ήταν προφανές πως υπήρχε μια αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους πελάτες.

Ανάμεσα στις ιστορίες αυτού του ξενοδοχείου, ξεχωρίζει η διαδρομή του από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όταν κατασκευάστηκε με χρήματα από το σχέδιο Μάρσαλ. Ο ντόπιος αρχιτέκτονας Περικλής Σακελλάριος σχεδίασε το ξενοδοχείο, το οποίο αποδείχθηκε σταθμός στην τουριστική ανάπτυξη της Κέρκυρας, καθώς δημιούργησε το πρώτο πολυτελές κατάλυμα στο νησί, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ρόδου.

Μια σημαντική τομή στην ιστορία του Corfu Palace ήταν το 1991, όταν ο Χρήστος Φωκάς, ο οποίος είχε προηγουμένως δουλέψει σε διάφορους τομείς, αγόρασε το ξενοδοχείο. Μεγάλη ανακαίνιση ακολούθησε, στοχεύοντας να αναβαθμίσει τη φιλοξενία και να υποδεχτεί διεθνείς ηγέτες, κάνοντάς το σημείο συνάντησης για σοβαρές πολιτικές εκδηλώσεις.

Τελικά, το 2023, ο Χρήστος Φωκάς παρέδωσε τη σκυτάλη της διαχείρισης στον νέο ιδιοκτήτη, Χένρι Χόλτερμαν. Η αποχαιρετιστήρια ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου, που είχε σημαδέψει τη ζωή πολλών, περιέκλειε μια νότα συγκίνησης καθώς κλείνει ο κύκας μιας εποχής στη ιστορία της φιλοξενίας στην Κέρκυρα.

Πηγή: kathimerini.gr