Αρχική Κόσμος Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ερευνητές ξεκλείδωσαν ένα από τα μυστικά του καρκίνου

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ερευνητές ξεκλείδωσαν ένα από τα μυστικά του καρκίνου

Τον μηχανισμό πρόκλησης και ανάπτυξης καρκινικών όγκων στον πνεύμονα ανακάλυψαν ερευνητές, αναδεικνύοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ελπίδες για την ανάπτυξη μιας νέας, αποτελεσματικής θεραπείας δημιουργεί μια νέα επιστημονική έρευνα, η οποία ρίχνει φως στον μηχανισμό πρόκλησης και ανάπτυξης καρκινικών όγκων στον πνεύμονα.

Ερευνητές του βρετανικού Francis Crisk Institute, ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία όγκου στον πνεύμονα ακόμα και σε μη καπνιστές και σε άτομα χωρίς επιβαρυμένο ιστορικό.

Επί της ουσίας, αυτού που ανακάλυψαν οι Βρετανοί ερευνητές είναι τον μηχανισμό που προκαλεί τη μετάλλαξη των κυττάρων σε καρκινικά και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των τελευταίων.

Όλα ξεκίνησαν από μια έρευνα που επιχειρούσε να εξηγήσει γιατί όλο και περισσότεροι μη καπνιστές νοσούν με καρκίνο του πνεύμονα, συνδέοντας το 10% των συνολικών περιπτώσεων με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Καρκίνος-Ατμοσφαιρική ρύπανση

Οι επιστήμονες του Francis Crisk Institute εστίασαν στις επιπτώσεις που προκαλούν τα αιωρούμενα μικροσωματίδια 2.5 -γνωστά και ως PM 2.5- τα οποία είναι μικρότερα από τη διάμετρο μιας τρίχας και δεν συγκρατούνται από «φίλτρα» που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός με αποτέλεσμα να καταλήγουν στους πνεύμονες.

Η «άφιξη» των μικροσωματιδίων στον πνεύμονα προκαλεί έναν χημικό συναγερμό και μια λοίμωξη η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί τα κύτταρα ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη. Ωστόσο, σε έναν μεσήλικα, τουλάχιστον ένα στα 600.000 κύτταρα έχει ήδη υποστεί κάποιο είδος επικίνδυνης μετάλλαξης.

Ο πραγματικός κίνδυνος ωστόσο δεν προκύπτει από την παρουσία των συγκεκριμένων κυττάρων, τα οποία άλλωστε τα αποκτούμε όλοι καθώς γερνάμε, αλλά από την ενεργοποίησή τους η οποία και οδηγεί στη μετάλλαξή τους σε καρκινικά.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που καταφέρει κανείς να μπλοκάρει τη ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού-συναγερμού που καλεί κατεστραμμένα κύτταρα να δραστηριοποιηθούν, τότε θα έχει αποτρέψει και τη μετάλλαξή τους σε καρκινικά.

Καρκίνος-Ατμοσφαιρική ρύπανση

Η Dr Emilia Lim, μία από τις ερευνήτριες του Crick, είπε ότι οι άνθρωποι που δεν είχαν καπνίσει ποτέ αλλά ανέπτυξαν καρκίνο του πνεύμονα συχνά δεν γνώριζαν το γιατί.

«Το να τους δώσουμε κάποιες ενδείξεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό είναι πραγματικά, πολύ σημαντικό», είπε.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό – το 99% των ανθρώπων στον κόσμο ζουν σε μέρη όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει τις οδηγίες του ΠΟΥ, επομένως επηρεάζει πραγματικά όλους μας», πρόσθεσε.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι ότι οι μεταλλάξεις των κυττάρων δεν είναι από μόνες τους αρκετές ώστε να προκαλέσουν την ανάπτυξη κάποιου καρκινικού όγκου.

Το σενάριο, λοιπόν, που θέλει μια φαρμακευτική αγωγή να μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου ακόμα και σε εκείνους που εκθέτονται σε επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως ο καπνός του τσιγάρου και η ατμοσφαιρική ρύπανση, μόνο φανταστικά δεν είναι.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Περιοδεία Κουτσούλη στη Μεσσηνία

Επίσκεψη στους Γαργαλιάνους, πραγματοποίησε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Κουτσούλης, στο πλαίσιο του εορτασμού του...

Η Apple κατηγορεί το Instagram για την υπερθέρμανση των iPhone 15

Η Apple κατηγορεί το Instagram και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές για ένα πρόβλημα υπερθέρμανσης με το iPhone 15. Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας είπε ότι ένα σφάλμα...

Ο ΕΚΦΑ ζητά 28.726 ευρώ από 24χρονο ανάπηρο φοιτητή – Στα κάγκελα στο ΑΠΘ

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να στηρίξουν 24χρονο, συμφοιτητή τους ο οποίος βρίσκεται σε...

Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία τον Οκτώβρη; Τα δεδομένα από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Με ψύχρα ξεκίνησε η ημέρα σήμερα στα βόρεια και στα δυτικά, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open,...

Ορισμό ανώτατου αριθμού προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία, θέλει ο πρόεδρος της χώρας

Θέμα επιβολής ανώτατου αριθμού προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία, έθεσε ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ αν και...