Αρχική Ελλάδα Αττική Οδός: Τι ισχύει με τις αποζημιώσεις – Κατά πόσο τα 2.000...

Αττική Οδός: Τι ισχύει με τις αποζημιώσεις – Κατά πόσο τα 2.000 ευρώ μπορούν να βάλουν ανάχωμα σε μεγαλύτερες αξιώσεις

Τόσο οι πολίτες που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό όσο και αυτοί που υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία στα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θέλουν να μάθουν τι ακριβώς θα ισχύσει με τις αποζημιώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι για την Αττική Οδό η αποζημίωση είναι στα 2.000 ευρώ για τα οχήματα και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ 1.000 ευρώ για τους επιβάτες.

Το μείζον ζήτημα είναι εάν αυτές οι αποζημιώσεις θα αποκλείσουν τη δυνατότητα των πολιτών να προσφύγουν στα αστικά και ποινικά δικαστήρια εγείροντας και άλλες απαιτήσεις. Εξάλλου οι καταγγελίες για διακινδύνευση της υγείας των πολιτών που έμειναν για ώρες μέσα στο κρύο χωρίς νερό και φαγητό πληθαίνουν με κάποιους να έχουν ήδη κινηθεί νομικά.

Τι αναφέρουν δικηγόροι εγκλωβισμένων

«Είναι σε μία κατάσταση που καλούν στα δικηγορικά γραφεία και ρωτούν σε πρώτη φάση αν θα πρέπει να δεχτούν την αποζημίωση των 2.000 ευρώ ή αν θα πρέπει να προσφύγουν. Έχω υπόψιν μου πελάτη μου ο οποίος είχε σοβαρό θέμα με τον διαβήτη του έμεινε κλεισμένος με την γυναικά του η οποία ήταν καρκινοπαθής 13 ολόκληρες ώρες χωρίς να έχουν ούτε νερό ούτε να μπορούν να φανέ ούτε να μπορούν να πάρουν τα φάρμακα τους» λέει η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη.

«Έχουν έννομο συμφέρον αυτοί οι άνθρωποι να αρνηθούν το ποσό των 2.000 ευρώ, να κινηθούν νομικά να προσφύγουν και στα αστικά και στα ποινικά δικαστήρια. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν η αποζημίωση των 2.000€ περιλαμβάνει τους συνεπιβαίνοντες» επισημαίνει από τη μεριά της η δικηγόρος Γιάννα Παναγοπούλου.

Η ανακοίνωση του ΔΣΑ

Σύμφωνα με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, δικαιούνται πλήρους και πραγματικής αποζημίωσης. Παράλληλα, επισημαίνει, η καταβολή των αποζημιώσεων στους πολίτες, δεν ακυρώνει το δικαίωμα προσωπικής προσφυγής τους.

«Η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών, στα πλαίσια, προφανώς, της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν τόσο το Δημόσιο και οι ΟΤΑ, όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής έχει διευκρινίσει ότι οι πολίτες θα μπορούν να αξιώσουν αποζημίωση ανεξάρτητα από την καταβολή των 2.000 ευρώ.

«Πέρα από τη χρηματική καταβολή που θα δοθεί, δεν παραιτείται – και αυτό πρέπει να το κάνουμε σαφές – κανένας από τίποτα. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν άμεσα και από εκεί και πέρα, όποιος πολίτης θέλει να διεκδικήσει κάτι παραπάνω, είναι ελεύθερος να το κάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αύριο αναμένεται να υπάρξει συνάντηση της διοίκησης της Αττικής Οδού με το υπουργείο Μεταφορών όπου θα διευκρινιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή της αποζημίωσης. Σύμφωνα πάντως με όσα έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα η Αττική Οδός μιλά για αποζημίωση στα οχήματα, γεγονός που εκ των πραγμάτων αποκλείει τους συνεπιβάτες, τους επιβάτες λεωφορείων, όσους κυκλοφορούσαν με εταιρικό όχημα κλπ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Βρετανία: Νέες κατηγορίες για νεκρόφιλο που κακοποιούσε σεξουαλικά 102 πτώματα

Για 16 ακόμη σεξουαλικά αδικήματα κατηγορείται ο νεκρόφιλος δολοφόνος Ντέηβιντ Φούλερ, ο οποίος καταδικάστηκε σε δύο φορές ισόβια τον Δεκέμβριο του...

ΑΑΔΕ- Appodixi: Δεύτερο λουκέτο σε βενζινάδικο

Μετά από το λουκέτο σε βενζινάδικο , στον Βύρωνα, που μπήκε πριν από δέκα ημέρες, μετά από ανώνυμη καταγγελία καταναλωτή, μέσω του app, το...

25 συλλήψεις σε 24 ώρες στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες (4.10.2022), εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην...

Τι συμβαίνει με το δάκο; Οι απαντήσεις Νίκα στις επερωτήσεις για το δάκο και τον αγροτικό τομέα

ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ4-10-2022Τι συμβαίνει με το δάκο; Οι απαντήσεις Νίκα στις επερωτήσεις για το δάκο και τον αγροτικό τομέαΔεν μπορεί να...

Αιγάλεω: Τρία παιδιά 5, 7, και 10 ετών μπήκαν σε σχολείο με κουζινομάχαιρα κι απείλησαν μαθητές

Αδιανόητο περιστατικό σε γυμνάσιο του Αιγάλεω, όπου τρία παιδιά – ηλικίας 5, 7 και 10 ετών – μπήκαν στο περιβάλλοντα χώρο...