Αρχική Κόσμος Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να ξαναγίνει πρωθυπουργός 6 εβδομάδες μετά την παραίτησή...

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να ξαναγίνει πρωθυπουργός 6 εβδομάδες μετά την παραίτησή του; Σχέδιο αλά Τσώρτσιλ

Ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να μελετά την πολιτική του επιστροφή, καθώς παρότρυνε κατ’ ιδίαν τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος – συμπεριλαμβανομένου του αντιπάλου του και φαβορί των στοιχημάτων Ρίσι Σουνάκ – να τον υποστηρίξουν στην κούρσα για να γίνει πρωθυπουργός μετά την ταπεινωτική παραίτηση της Λιζ Τρας, μόλις 44 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας από πρωθυπουργός της Βρετανίας, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο ποιος είναι ο καταλληλότερος να την αντικαταστήσει.

Και αμέσως μετά, ξαφνικά, το όνομα του Μπόρις Τζόνσον άρχισε να παίζει ξανά. Και να γράφεται ευρέως στα βρετανικά ΜΜΕ ότι είναι εκείνος που ψάχνεται και θέλει να επιστρέψει.

Λίγες εβδομάδες μετά την απομάκρυνσή του – και τη δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων: “Hasta la vista, baby!” – ο Τζόνσον λέγεται ότι ενισχύει τις συμμαχίες του επιμένοντας ότι είναι ο μόνος υποψήφιος που μπορεί να κερδίσει τις εκλογές έναντι του Κιρ Στάρμερ των Εργατικών.

Ωστόσο, θα χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών αν θέλει να γίνει μόλις ο τρίτος πρωθυπουργός στην ιστορία που επιστρέφει για δεύτερη θητεία μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, ακολουθώντας τα βήματα του ήρωά του – του Ουίνστον Τσόρτσιλ – και του Χάρολντ Ουίλσον των Εργατικών.

Ενώ πιστεύεται ότι έχει ήδη την υποστήριξη 50 βουλευτών, έναντι 39 του κ. Σούνακ, η προοπτική μιας επιστροφής του Μπόρις ανάγκασε άλλους βουλευτές των Τόρις να απειλήσουν με παραίτηση και να προκαλέσουν επαναληπτικές εκλογές, με έναν να τον χαρακτηρίζει «εγωιστή με μπαστούνι» και έναν άλλο να του λέει «να πάει πίσω στην παραλία» . Ο κ. Τζόνσον βρίσκεται επί του παρόντος σε διακοπές στην Καραϊβική αλλά λέγεται ότι σχεδιάζει μια γρήγορη επιστροφή εν μέσω της τελευταίας κρίσης ηγεσίας των Τόρις.

Οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί θα πρέπει να έχουν την υποστήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών των Τόρις, μέχρι το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, σύμφωνα με τους κομματικούς κανόνες για τον διαγωνισμό ηγεσίας. Με αυτό τον τρόπο θα αποκλειστούν αρκετοί υποψήφιοι, καθώς σημαίνει ότι ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα είναι τρεις, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 357 Συντηρητικοί βουλευτές.

Πρώην υπουργοί και βουλευτές στηρίζουν τον Τζόνσον

Η πρώην υπουργός Πολιτισμού Nadine Dorries, πιστή σύμμαχος του Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στο «SKY News», ότι είναι σίγουρη ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα πιάσει το όριο των 100 βουλευτών ώστε να θέσει υποψηφιότητα.

«Υπάρχει μόνο ένας βουλευτής που έχει την εντολή του βρετανικού κοινού, ο οποίος κέρδισε τις γενικές εκλογές μόλις πριν από τρία χρόνια με πλειοψηφία 80 εδρών, και αυτός ήταν ο Μπόρις Τζόνσον», δήλωσε η Nadine Dorries.

«Είναι ένας γνωστός νικητής και είναι σίγουρα αυτός που βάζω το όνομά μου απέναντί του, επειδή θέλω να κερδίσουμε τις γενικές εκλογές. Το να έχουμε έναν νικητή στη θέση του είναι αυτό που χρειάζεται το κόμμα για να επιβιώσει», επισήμανε η πρώην υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Αρκετοί είναι οι βουλευτές των Τόρις που έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους σε μία επικείμενη επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, όπως ο James Duddridge.

Ενάντια στην υποψηφιότητα του Τζόνσον

Υπάρχουν όμως και βουλευτές των Τόρις που δεν θέλουν κάποια επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον ως υποψήφιο πρωθυπουργό. Ο βουλευτής Sir Roger Gale έγραψε στο Twitter, για να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος παραιτήθηκε εν μέσω σκανδάλου, ήταν ακόμα υπό έρευνα από την Επιτροπή Προνομίων για πιθανή παραπλάνηση του Σώματος σχετικά με το partygate.

Εάν κριθεί ένοχος, ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διαδικασίες ανάκλησης που θα τον άφηναν να παλεύει για την έδρα του στη Βουλή των Κοινοτήτων, εάν του επιβληθεί αναστολή 10 ή περισσότερων ημερών.

Ο Sir Roger Gale δήλωσε στο «Times Radio» ότι, αν ο Μπόρις Τζόνσον ξαναψηφιστεί ως πρωθυπουργός, θα παραιτηθεί από την προεδρία του Συντηρητικού κόμματος και θα θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος.

Δημοφιλής ο Τζόνσον στους Τόρις αλλά όχι στη Βρετανία

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 357 Συντηρητικοί βουλευτές, 148 από τους οποίους ψήφισαν κατά του Μπόρις Τζόνσον σε μια ψήφο εμπιστοσύνης πριν από λίγους μήνες. Αν αρνηθούν να τον υποστηρίξουν ξανά, μένουν 209 βουλευτές για να επιλέξουν.

Η Λιζ Τρας είχε 113 υποψηφιότητες αυτό το καλοκαίρι, οπότε όλα αυτά είναι προς διεκδίκηση. Ο Μπρέντεν Κλαρκ-Σμιθ, ο συντηρητικός βουλευτής του Μπάσετλοου, συγκαταλέγεται στην ομάδα που ζητά να «επιστρέψει ο Μπόρις».

Ωστόσο, τα προβλήματα με μια υποψηφιότητα του Τζόνσον περιλαμβάνουν τη συντριβή της δημοτικότητάς του στο κοινό -ακόμη και αν εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στη λίστα των μελών των Τόρις.

Οι δημοσκοπήσεις για τους Συντηρητικούς έπεφταν ήδη κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κ. Τζόνσον, καθώς αυτή μαστιζόταν από σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού που παραβίασε τους δικούς του νόμους περί κλειδώματος.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε τελικά να ανακοινώσει την παραίτησή του στις 7 Ιουλίου, καθώς οι σύμμαχοι στο υπουργικό συμβούλιο στράφηκαν εναντίον του με μια σειρά παραιτήσεων. Η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι ερωτήσεις σχετικά με την κρίση του για τον Κρις Πίντσερ, τον τότε επικεφαλής των Συντηρητικών που βρέθηκε στο επίκεντρο των καταγγελιών για ψαρέματα υπό την επήρεια αλκοόλ. Αυτό ήρθε στην κορυφή των προσπαθειών του Τζόνσον να αλλάξει τους κανόνες για να αποτρέψει την αναστολή της θητείας του τότε συντηρητικού βουλευτή Όουεν Πάτερσον αφού παραβίασε τους κανόνες άσκησης πίεσης.

Διχασμένοι οι Τόρις

Οπως τόνισε το «SKY News», μία άγρια διαμάχη για την ηγεσία θα διχάσει ακόμη περισσότερο ένα ήδη διχασμένο κόμμα (Τόρις) που πρόκειται να δει τον τρίτο του πρωθυπουργό μέσα σε λίγους μήνες – και πολλοί βουλευτές των Τόρις καλούν τους συναδέλφους τους να ενωθούν πίσω από τον επόμενο ηγέτη, όποιος κι αν είναι αυτός.

Ο Τζάστιν Τόμλινσον δήλωσε στο ίδιο μέσο, ότι ο διαγωνισμός για την ηγεσία είναι η «τελευταία ευκαιρία» για το κόμμα να διατηρήσει την αξιοπιστία του, ενώ ο πρώην υπουργός Ρόμπερτ Τζένρικ προειδοποίησε ότι οι Συντηρητικοί αντιμετωπίζουν «τον αφανισμό… αν κάνουμε λάθος».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πρατήριο στην Αθήνα νόθευε τη βενζίνη με λάδι πετρελαίου – Τεράστιο το πρόστιμο

Τεράστιο πρόστιμο επιβλήθηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αττική, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διενεργεία ελέγχου, διακινούσε νοθευμένο καύσιμο.Σύμφωνα με...

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνονται τα δώρα μετά την αύξηση

Από την 1η Απριλίου ξεκινά να εφαρμόζεται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για πλήρη απασχόληση σε...

Αυτό είναι το «πιο επικίνδυνο φυτό του κόσμου» – Γυναίκα το ακούμπησε και υποφέρει κάθε μέρα από αφόρητους πόνους

Το αποκαλούν και «φυτό αυτοκτονίας»Η Naomi Lewis είχε μια ατυχή συνάντηση με το φυτό Gympie-Gympie αφού έπεσε από το ποδήλατό της...

Δίκη Άλκη Καμπανού: Μητέρες κατηγορουμένων ζήτησαν συγγνώμη από τους γονείς του

Με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίζεται και σήμερα (30/3) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η δίκη για τη δολοφονία...

CNN: Γιατί οι Φινλανδοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι της Γης;

Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, η χώρα μου, η Φινλανδία, έχει τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στη Γη, ονομασία που...