Αρχική Ελλάδα Χάπια βιασμού – Από φάρμακα κατά της αυπνίας, «φονικά όπλα» βιαστών

Χάπια βιασμού – Από φάρμακα κατά της αυπνίας, «φονικά όπλα» βιαστών

Χάπια βιασμού. Δύο ουσίες που δημιουργήθηκαν από την επιστημονική κοινότητα με σκοπό να λύσουν το βασανιστικό πρόβλημα της αυπνίας σε συγκεκριμένες ομάδες και συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά εν τέλει έπεσαν στα χέρια διεστραμμένων εγκληματιών που σατανικό τους σχέδιο είναι να βιάσουν ανυποψίαστα θύματα.

Στα εγχειρίδια της σύγχρονης ιατρικής βιβλιογραφίας οι συγκεκριμένες ουσίες είτε δεν υπάρχουν καθόλου, είτε βρίσκονται στις τελευταίες σελίδες της, καθώς αφενός προκαλούν εθισμό, αφετέρου γρήγορα αντικαταστάθηκαν με πιο σύγχρονες ουσίες.

Δυστυχώς όμως δεν ισχύει το ίδιο και για το «εγχειρίδιο» της μαύρης αγοράς, η οποία εξακολουθεί να διακινεί χάπια σε βιαστές με σκοπό εκείνοι να απομονώσουν το θύμα τους, να το ναρκώσουν ρίχνοντας αυτές τις ουσίες στο ποτό του και στη συνέχεια να το βιάσουν όσο εκείνο δεν έχει καθόλου τις αισθήσεις του.

Μιλώντας στο in.gr, ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Παπαδημητριάδης, εξηγεί πως χρησιμοποιούνται αυτές οι ουσίες, ποια είναι η δράση τους στον οργανισμό του θύματος, αλλά και τι μπορεί να προκαλέσουν σε μεγάλες ποσότητες.

Οι δύο βασικές ουσίες

Δύο είναι οι βασικές ουσίες από τις οποίες κατασκευάζονται τα χάπια βιασμού. Η πρώτη είναι η φλουνιτραζεπάμη (Rohypnol) και η δεύτερη είναι η Γάμμα Υδροξυβουτυράτη (GHB).

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδημητριάδης, η φλουνιτραζεπάμη είναι μία ουσία η οποία είναι νόμιμη και συνταγογραφείται κανονικά σε περιπτώσεις επίμονης αυπνίας και περιστασιακά για την επίτευξη της αναισθησίας ως συμπληρωματικό χάπι σε μία επέμβαση.

«Η φλουνιτραζεπάμη χρησιμοποιείται κυρίως για την επίτευξη της παράδοξης αυπνίας που εμφανίζεται κατά το στερητικό σύνδρομο ενός χρήστη ναρκωτικών ουσιών οπιούχων και πιο συγκεκριμένα όταν είναι σε φάση απεξάρτησης. Πολλοί χρήστες δηλαδή την λαμβάνουν ώστε να μην παρουσιάζουν έντονα στερητικά συμπτώματα».

Όσον αφορά την Γάμμα Υδροξυβουτυράτη, αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως από την ιατρική κοινότητα.

«Χρησιμοποιήθηκε για λίγο διάστημα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη θεραπεία της ναρκοληψίας, μία διαταραχή του ύπνου κατά την οποία ένας άνθρωπος εμφανίζει επεισοδιακή υπνηλία που τον οδηγεί σε λήθαργο χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Ωστόσο η συγκεκριμένη ουσία έφυγε γρήγορα από την φαρμακευτική χρήση καθώς αντικαταστάθηκε από πολύ λιγότερο επικίνδυνα μέσα», αναφέρει ο κ. Παπαδημητριάδης.

Σχετικά με το πώς διακινείται στη μαύρη αφορά η ουσία «Γάμμα Υδροξυβουτυράτη», ο κ. Παπαδημητριάδης ανέφερε πως μπορεί να παρασκευαστεί και σε υγρή μορφή και για τον λόγο αυτό αποτελεί την πιο κοινή τακτική των βιαστών, επειδή την ρίχνουν στα ποτά των ανυποψίαστων θυμάτων, ωστόσο υπάρχει και σε μορφή σκόνης.

Η διαφορά είναι πως σε μορφή σκόνης δίνει μία αλμυρή γεύση όπου προστεθεί, ενώ σε υγρή μορφή είναι άοσμη και άγευστη.

Σε κάθε περίπτωση, το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι πως σε συνδυασμό με το αλκόολ κάνουν ακόμη εντονότερα τα αποτελέσματα που προκαλούν.

Πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι ουσίες

Τόσο η φλουνιτραζεπάμη όσο και η Γάμμα Υδροξυβουτυράτη προκαλούν γρήγορη καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

«Οι ουσίες αυτές απευθύνονται στους υποδοχείς του Γάμμα αμινοβουτυρικού οξέος, το λεγόμενο GAPA, το οποίο είναι ο φυσικός νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που οδηγεί στον ύπνο. Αυτές οι ουσίες δηλαδή μυούνται τον GAPA», αναφέρει ο κ.Παπαδημητριάδης, προσθέτοντας πως οι ουσίες προκαλούν μέσα σε ένα σύντομο διάστημα (της τάξης των 10-15 λεπτών) την καταστολή του νευρικού συστήματος.

«Εκτός από την απώλεια της συνείδησης όποιος λάβει αυτή την ουσία θα έχει και μία βραχύχρονη αμνησία των περιστατικών όσο ήταν σε καταστολή», τόνισε.

Σε καταστολή και με αμνησία για 1 έως 4 ώρες

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που το θύμα λάβει την ουσία Γάμμα Υδροξυβουτυράτη, τότε μπορεί να βρίσκεται σε καταστολή μεταξύ 1 έως 4 ώρες καθώς αυτό εξαρτάται από την δόση που του χορηγήθηκε.

Ωστόσο μετά την πάροδο αρκετών ημερών δύναται να επανέλθουν κάποια αποσπάσματα από τη μνήμη, αλλά όχι τα γεγονότα που αφορούν τη διάρκεια της καταστολής.

Η συγκεκριμένη ουσία έχει ακόμη μία ιδιαιτερότητα. Δεν ανιχνεύεται εύκολα στα ούρα του θύματος, διότι αποβάλλεται εύκολα από τον οργανισμό.

Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό μάλιστα, είναι  είναι εύκολο να παρασκευάσει κανείς μόνος του την Γάμμα υδροξιβουτιράτη.

Οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και κώμα

Ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής αναφέρει πως σε περίπτωση που η Γάμμα Υδροξυβουτυράτη χορηγηθεί σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και επιζήμια για την επιβίωση του ατόμου.

Όπως τονίζει δηλαδή στο in.gr, εκτός από την καταστολή αυξάνεται και:

  • Βραδυκαρδία,
  • Μείωση του αναπνευστικού συστήματος  που μπορεί να φτάσει έως την αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή
  • Πρόκληση εμετού. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν περιστατικά που θύματα έχουν πνιγεί από τον εμετό επειδή δεν είχαν συνείδηση.
  • Ενώ σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί κώμα, δηλαδή απώλεια συνείδησης που δεν επανέρχεται αυτόματα.

Τέλος, ο κ. Παπαδημητριάδης επισημαίνει πως δεν υπάρχουν αντίδοτα στη δεύτερη ουσία, παρά μόνο στην πρώτη.

«Στη σύγχρονη ψυχιατρική θεραπεία οι ουσίες αυτές πια απέχουν. Πολύ δύσκολά θα συνταγογραφήσει κάποιος ψυχίατρος την πρώτη ουσία, ενώ η δεύτερη δεν υπάρχει καν στην αγορά», καταλήγει.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τραγωδία στην Εύβοια: Νεκρό αγοράκι 3 ετών – Έπεσε πάνω του κολώνα

Οι γονείς του παιδιού οι οποίοι είναι Ρομά, δήλωσαν πως έπεσε πάνω στο κεφάλι του 3χρονου αγοριού μια κολώνα Ανείπωτη...

Πέτρος Φιλιππίδης: Μηνύσεις στις τρεις καταγγέλλουσες για ψευδή κατάθεση

Στην αντεπίθεση φαίνεται να περνάει ο Πέτρος Φιλιππίδης προχωρώντας σε μηνύσεις κατά των τριών καταγγελλουσών για ψευδή κατάθεση και ψευδή καταμήνυση.Σύμφωνα...

Βραζιλία: Αποφάσισε να βυθίσει το αεροπλανοφόρο Foch στον Ατλαντικό

Στο βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού αναμένεται να βρεθεί το παλιό αεροπλανοφόρο Foch που ανήκε στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και πουλήθηκε το...

Κηδεία Σμηναγού Τσιτλακίδη: Υποβασταζόμενη η αρραβωνιαστικιά του με μια φωτογραφία στην αγκαλιά της

Ανείπωτος πόνος στην κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη που έχασε τη ζωή του στο μοιραίο Phantom που κατέπεσε στην Ανδραβίδα κατα...

Ρόδος: Ένοχος αλλά ελεύθερος ο παππούς για ασέλγεια στην 9χρονη εγγονή του

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε έναν ημεδαπό που κρίθηκε ένοχος, με το ελαφρυντικό του πρότερου...