Αρχική Ελλάδα Χωρίς φόρο 7 στα 10 εκκαθαριστικά – Πόσοι έχουν υποβάλει μέχρι τώρα...

Χωρίς φόρο 7 στα 10 εκκαθαριστικά – Πόσοι έχουν υποβάλει μέχρι τώρα φορολογική δήλωση

Αποστάσεις ασφαλείας κρατάνε από την πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι, οι οποίοι τηρώντας την παράδοση δεν βιάζονται να υποβάλουν τη δήλωσή τους. Ένα μήνα μετά την πρεμιέρα των φορο-δηλώσεων έχουν υποβληθεί 405.205 δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος.

Με την προθεσμία να λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023, θα πρέπει μέσα σε 59 ημέρες να υποβληθούν πάνω από 6,1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση θα πρέπει να υποβάλλονται 100.000 δηλώσεις, ακόμη και στα Σαββατοκύριακα και τις αργίες για να επιτευχθεί ο στόχος, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί.

Με την χώρα να βρίσκεται σε τροχιά εθνικών εκλογών το πιθανότερο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει πρόσθετο χρονικό περιθώριο μέχρι τα τέλη Ιουλίου για την υποβολή των δηλώσεων.

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι επτά στους δέκα φορολογούμενους δεν πληρώνουν φόρο ή έχουν επιστροφή φόρου ενώ ένας στους τέσσερις που υπέβαλε δήλωση πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2022.

Συγκεκριμένα σε σύνολο 405.205 φορολογικών δηλώσεων:

– Το 54,98% δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 222.781 είναι μηδενικά.

– Για το 18,61% των φορολογουμένων ή 75.408 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 416 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σχεδόν οκτώ στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν ήδη λάβει την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται. Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ έχει πληρώσει 17,48 εκατ. ευρώ σε 63.948 φορολογούμενους.

– Το 26,41% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Για 107.014 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 79,8 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 746 ευρώ.

Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

1. Εφάπαξ με έκπτωση 3% εφόσον ο «λογαριασμός» εξοφληθεί έως 31 Ιουλίου 2023.

2. Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως 31 Ιουλίου 2023 και η τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.

3. Σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με ένταξη της οφειλής στην πάγια ρύθμιση. Οι δόσεις που παρέχει η πάγια ρύθμιση είναι έντοκες με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Το συνολικό ποσό της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 4,37%, αν η αποπληρωμή καθοριστεί έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και με ετήσιο ποσοστό τόκων 5,87% εφόσον καθοριστεί αριθμός μηνιαίων δόσεων από 13 έως 24. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση ενώ η ρύθμιση επικυρώνεται μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

4. Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3%.

Πηγή: ΟΤ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ: Πανάκριβο ελικόπτερο σφήνωσε κάτω από γέφυρα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Η Greenpeace τρολάρει δηλώσεις Βορίδη: «Να φτιάξουμε υποδομές για κάτι που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια;»

Η περιβαλλοντική οργάνωση σχολιάζει με φωτογραφίες τις κυβερνητικές δηλώσεις περί κακοκαιρίας και την «περίοδο επαναφοράς 400 ετών» που κυριάρχησε...

British Airways: Σάλος με πιλότο της που βρέθηκε σε όργιο με ναρκωτικά λίγες ώρες πριν την πτήση

Ο Mike Beaton αναγκάστηκε να κρεμάσει την στολή του πιλότου της British Airways αφού ανακαλύφθηκαν μηνύματά του προς συνάδερφό...

Με πρόστιμο 400 ευρώ κινδυνεύουν 3.000.000 οδηγοί στην Ελλάδα -Ποιος είναι ο λόγος

Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό αποχής από τους ελέγχους ΚΤΕΟ γεγονός που συνιστά τροχοπέδη τόσο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας όσο και την...

Στενεύει ο κλοιός για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Έρχονται «κόφτες» στα κοινωνικά επιδόματα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...