Αρχική Οικονομία Χρέη: «Κλείδωσε» η εξόφληση σε βάθος 4ετίας – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι...

Χρέη: «Κλείδωσε» η εξόφληση σε βάθος 4ετίας – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της νέας ρύθμισης

Ο κύβος ερρίφθη: «Ανοίγει» ο κύκλος των δικαιούχων για την εξόφληση χρεών σε 24 έως 48 δόσεις. Η απόφαση για περισσότερες δόσεις σε… περισσότερους, «κλείδωσε» και το υπουργείο Οικονομικών την ρίχνει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές. Συζητήσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης το διήμερο 20 με 21 Απριλίου και θα κρίνουν το εάν θα γίνει σύντομα νόμος το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Εκείνο που θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά είναι να ενταχθούν στην ήδη ισχύουσα ρύθμιση των 24- 48 δόσεων και όσοι δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν -υπό το βάρος της πανδημίας- τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ της περασμένης χρονιάς. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως θα ενταχθούν σε ρύθμιση εξόφλησης οφειλών με χρονικό ορίζοντα 4 ετών (48 δόσεις) τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020, δηλαδή κατά το πρώτο lockdown: Είναι εκείνες οι αρρύθμιστες οφειλές προς την Εφορία, οι οποίες έπρεπε να καταβληθούν κανονικά εντός της περιόδου Ιουλίου – Οκτωβρίου 2020, αλλά έμειναν απλήρωτες και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες. Η μόνη δυνατότητα ρύθμισης που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τα συγκεκριμένα χρέη είναι η υπαγωγή τους στην ισχύουσα πάγια ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως!

Και 48 δόσεις και περίοδος χάριτος
Η περίοδος αυτή «πιάνει» και υποχρεώσεις που έπρεπε να εξοφληθούν εκείνο το διάστημα όπως φόρος εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ, υποχρεώσεις που μπορεί να έμειναν απλήρωτες από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία ενδεχομένως «λύγισαν» υπό το βάρος των δυσμενών συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Άρα το δικαίωμα της εξόφλησης χρεών σε 24- 48 δόσεις και μάλιστα με περίοδο χάριτος καθώς η αποπληρωμή των συγκεκριμένων χρεών θα ξεκινήσει στο τέλος Ιανουαρίου του 2022, θα δοθεί σε εκείνους που αποδεδειγμένα έπληξε η πανδημία. Εφόσον, λοιπόν η ρύθμιση πάρει το «πράσινο φως» των δανειστών θα υιοθετηθεί το «μοντέλο» που ήδη ισχύει για τα λεγόμενα «κορονοχρέη», δηλαδή τις αρρύθμιστες οφειλές που έπρεπε να είχαν καταβληθεί κανονικά σε προθεσμίες που έληγαν εντός των περιόδων Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, αλλά οι πληρωμές τους «πάγωσαν». Τι ισχύει λοιπόν σήμερα για το «κορονοχρέη» και ποιες θα είναι οι διευκολύνσεις που θα ισχύσουν και για τα χρέη μετά τον Ιούνιο του 2020;

  • Για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης «πάγωσε» η είσπραξή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
  • Οι συγκεκριμένες οφειλές μετά τη λήξη της αναστολής είσπραξης θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή 48 μηνιαίων δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%.
  • Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Ποιοι είναι δικαιούχοι των «ευνοϊκών» ρυθμίσεων
Βάσει των όσων προβλέπουν ήδη ψηφισθείσες ρυθμίσεις, την παράταση των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών έως τις 31-12-2021 και τη ευνοϊκή ρύθμιση τμηματικής καταβολής από το 2022 και μετά δικαιούνται:
α) Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.
β) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορωνοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
γ) Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο.
δ) Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.
ε) Επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα.
στ) Εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα ή σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σημαντική μείωση τζίρου και ουσιαστικά υπολειτουργούν («πληττόμενες») εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν ή τελούν σε αναστολή.
Ανάλογες βεβαίως θα είναι και οι προϋποθέσεις και για τα χρέη μετά τον Ιούνιο του 2020 που θα ενταχθούν σε αντίστοιχο «μοντέλο» εξόφλησης οφειλών σε 24 – 48 δόσεις.

«Εκρηκτικά» τα νούμερα των απλήρωτων υποχρεώσεων
Η ρύθμιση που έχει ήδη υιοθετηθεί και θα «τρέξει» από τις αρχές του νέου έτους αφορά σε οφειλές προς την Εφορία ύψους 1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν από τον Μάρτιο που ξέσπασε η υγειονομική κρίση έως και τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς. Μόνο οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2020 αγγίζουν τα 5,7 δισ. ευρώ, τα δάνεια που «κοκκίνισαν» το 2020 εκτιμώνται σε περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία κατέγραψαν άνοδο 1 δισ. ευρώ. Συνολικά το ιδιωτικό χρέος αγγίζει τα 240 δισ. ευρώ.

[ΠΗΓΉ]

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οι κατασκηνώσεις και ο καταλυτικός τους ρόλος στην αναγέννηση του Ταϋγέτου

Γιάννης Ανδρ. Λάσκαρης(Μέλος «Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση της Υπαίθρου)Δημοτικός ΣύμβουλοςΌσοι από παιδιά έχουν βιώσει τις προηγούμενες δεκαετίες  τον Ταΰγετο μέσα από...

«Θα έρθω να σε δείρω», απειλούσε 28χρονη τον υπάλληλο τυροπιτάδικου

Μπήκε μέσα σε τυροπιτάδικο στη Νέα Ιωνία, παρήγγειλε ένα ρόφημα και δίχως αφορμή, άρχισε να επιτίθεται αρχικά φραστικά και στη συνέχεια...

Ισπανία: Σούπερ γιοτ 23 εκατ. ευρώ έπιασε φωτιά κοντά στην Ίμπιζα

Ένα σούπερ γιοτ αξίας πάνω από 23 εκατομμύρια ευρώ που ανήκει σε Ιταλό επιχειρηματία τυλίχθηκε στις φλόγες στα ανοικτά της Ίμπιζα.Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος των 45.72 μέτρων έπιασε φωτιά...

Ποιοι επαναφέρουν το σενάριο για εκλογές στις 2 Οκτωβρίου

Υπό το βάρος του σκανδάλου των υποκλοπών επιτελικά στελέχη που βρίσκονται διπλά στον Κυριάκο Μητσοτάκη του εισηγούνται να προχωρήσει στη διενέργεια...

Ελικόπτερα του ελβετικού στρατού μεταφέρουν νερό σε διψασμένα ζώα στα αλπικά λιβάδια

Ελικόπτερα του ελβετικού στρατού επιστρατεύτηκαν, προκειμένου να μεταφέρουν νερό σε χιλιάδες διψασμένα ζώα φάρμας, που υποφέρουν κάτω από τις υψηλές θερμοκρασίες...