Αρχική Οικονομία Χρέη πανδημίας: Νέα ρύθμιση για αποπληρωμή σε 3 ή 6 χρόνια

Χρέη πανδημίας: Νέα ρύθμιση για αποπληρωμή σε 3 ή 6 χρόνια

Νέα ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία, τα οποία ήδη ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το θέμα αυτό θα συζητηθεί με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, το θέμα μιας ευρείας ρύθμισης που θα συμπεριλάβει το σύνολο των χρεών που συσσωρεύτηκαν κατά την πανδημία, μέσω της αύξησης του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής τους, έχει ήδη τεθεί στους ξένους και τα μηνύματα που έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών από τα στελέχη των θεσμών είναι ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με μια πρόχειρη ανάλυση, αυτά τα 8 δισ. ευρώ που συσσώρευσαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες λόγω της πανδημίας κατά το προηγούμενο 15μηνο περιλαμβάνουν οφειλές προς την εφορία ύψους 2 δις που δημιουργήθηκαν κατά το τετράμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2020, οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ύψους 1 δις ευρώ και 4-5 έως 5.5 δις ευρώ, από τα προς επιστροφή από τα κονδύλια των επιστρεπτέων προκαταβολών (αφού ποσοστό από 30% έως 50% του συνολικού κονδυλίου των 8.3 δις ευρώ να είναι, ανάλογα με τον κύκλο, μη επιστρεπτέο).

Η επιστροφή όλων αυτών των ποσών από επιχειρήσεις κι επαγγελματίες προς τα δημόσια ταμεία πρέπει να αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2020 αλλά με δεδομένο ότι η οικονομία απέχει πολύ ακόμη από την κανονικότητα και η αγορά από τους προ πανδημίας τζίρους, είναι εντελώς αμφίβολο ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τόσο μεγάλα ποσά χωρίς ειδικές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν η αποπληρωμή των οφειλών της πανδημίας να γίνει μέσω της αναβίωσης των 120 δόσεων αλλά οι θεσμοί το απέκλεισαν κατηγορηματικά. Ακολούθησε αντιπρόταση για σχήμα 100 δόσεων που επίσης απορρίφθηκε και τελικά οι θεσμοί δέχτηκαν την υιοθέτηση ενός διπλού σχήματος αποπληρωμής των δόσεων της πανδημίας, όπου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να επιλέξουν αν θα τις αποπληρώσουν σε 36 δόσεις, δηλαδή σε 3 χρόνια με ετήσιο επιτόκιο 2.5% ή σε 72 δόσεις, δηλαδή σε 6 χρόνια με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Στη ρύθμιση αυτή προφανώς δεν θα μπορεί να ενταχθεί το σύνολο των φορολογούμενων αλλά μόνον εκείνες οι κατηγορίες επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που επλήγησαν από την πανδημία και συγκεκριμένα:

-Οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

-Οι επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν από την πανδημία, παρουσίασαν μείωση του τζίρου και περιλαμβάνονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

-Οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

-Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τρίκαλα: Θύμα ξυλοδαρμού πρόεδρος χωριού… για τα εμφιαλωμένα νερά

Πρόεδρος σε χωριό στα Τρίκαλα και κάτοικοι πιάστηκαν στα χέρια για τα εμφιαλωμένα νερά που διατίθενται από...

Τρομακτικά ευρήματα Guardian: Το 98% των ανθρώπων στην Ευρώπη αναπνέει τοξικό αέρα

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας», καθώς σχεδόν όλοι οι άνθρωποι σε ολόκληρη την ήπειρο ζουν σε περιοχές με επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής...

Έπος: 300 κιλά η κάνναβη που έφαγαν τα πρόβατα στον Βόλο – «Την περνάνε ζάχαρη»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 5% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Αύγουστο του 2023 σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα

Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων Σε 897.543 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στο...

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Αλλαγές στο εκλογικό τμήμα της Καλαμάτας ενόψει δεύτερου γύρου

ε κεντρικό ξενοδοχείο της Καλαμάτας και όχι στο Πνευματικό Κέντρο, όπως συνέβη την προήγουμενη Κυριακή, θα στηθούν...