Αρχική Ελλάδα Χρεώσεις, προμήθειες και επιτόκια: Πού και γιατί διαφωνούν κυβέρνηση και τράπεζες

Χρεώσεις, προμήθειες και επιτόκια: Πού και γιατί διαφωνούν κυβέρνηση και τράπεζες

Το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός – συνεπικουρούμενος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας – με αποδέκτες τις τράπεζες, ζητώντας ευθέως «να στηρίξουνε συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά» με κόκκινα δάνεια, σημαίνει ότι ο διάλογος που έχει ανοίξει εδώ και 15 ημέρες ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και στις διοικήσεις των τραπεζών περνάει σε νέα «πίστα».

Από τη στιγμή που οι δύο κορυφαίοι πολιτειακοί παράγοντες της χώρας απευθύνονται δημοσίως στις τράπεζες γίνεται σαφές ότι αναμένουν μία συγκεκριμένη απάντηση.

Γιατί, όμως, αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει αυτή την κίνηση;

Τι προηγήθηκε, πως και πότε αναμένεται να αντιδράσουν οι τραπεζίτες;

Πρώτο ταμπλό: 12 συναλλαγές/χρεώσεις υπό επανεξέταση

24 ώρες πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου, έγινε γνωστό από το ρεπορτάζ του υπουργείου Οικονομικών ότι – πρακτικά – απέβη άκαρπη η δεύτερη συνάντηση με τους τραπεζίτες για το ζήτημα των προμηθειών.

Δηλαδή των χρεώσεων σε 12 απλές, καθημερινές συναλλαγές που κάνουμε όλοι μέσω των τραπεζικών λογαριασμών μας, των χρεωστικών/πιστωτικών καρτών, μέσα από ΑΤΜ, ή τους υπολογιστές, ή τα κινητά μας τηλέφωνα.

Για την ακρίβεια, θα έπρεπε να λέμε ότι απέβη άκαρπη – και – η δεύτερη συνάντηση.

Το υπουργείο – και στις δύο συναντήσεις που έγιναν – ζήτησε από τους τραπεζίτες να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να μειωθεί ή να μηδενιστεί σε κάποιες από αυτές τις συναλλαγές το κόστος για τον πολίτη.

Οι τράπεζες «κάνουν παιχνίδι καθυστερήσεων», όπως περιγράφει καλά πληροφορημένη πηγή, χρησιμοποιώντας «ποδοσφαιρική» ορολογία για να περιγράψει την κωλυσιεργία.

Όμως το υπουργείο Οικονομικών, λένε όσοι συνομιλούν με τον Χρήστο Σταϊκούρα, δύσκολα θα κάνει πίσω. Έχει ήδη ζητήσει από τους τραπεζίτες να ετοιμαστούν για τρίτη συνάντηση, πριν από τα Χριστούγεννα, φέρνοντας συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι.

Για όσους δεν κατάλαβαν…ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παρενέβη πλέον και αν δεν υπάρχει απάντηση, τότε δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ότι η «δυσαρέσκεια» που εκδηλώνεται ίσως μεταφραστεί σε αντίδραση από μέρους της κυβέρνησης.

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις 2 Δεκεμβρίου 2022, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στιγμιότυπο από την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις 2 Δεκεμβρίου 2022, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Dimitris Papamitsos

Δεύτερο ταμπλό: Κόκκινα δάνεια και επιτόκια

«Η συζήτηση με τις τράπεζες βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολλές ημέρες. Σε αυτό τον κύκλο συζητήσεων ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να βοηθήσουν στηρίζοντας από την πλευρά τους όσους δανειολήπτες βρίσκονται σε αδυναμία λόγω αύξησης των επιτοκίων – ειδικά τους ευάλωτους. Να σκύψουν λίγο περισσότερο (και) οι τράπεζες πάνω από περιπτώσεις, όπου υπάρχει ιδιαίτερα αισθητό πρόβλημα με κόκκινα δάνεια», λένε στη Huffpost καλά ενημερωμένες πηγές.

Αποδέκτες αυτού του «αιτήματος» δεν έχουν γίνει μόνο οι τράπεζες, αλλά και οι λεγόμενοι «servicers» – δηλαδή οι λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες που εκπροσωπούν funds, με τις οποίες επίσης διεξάγονται συζητήσεις σε μηνιαία βάση για σειρά ζητημάτων.

Ταυτόχρονα, ο Χρήστος Σταϊκούρας ζητάει από τους τραπεζίτες να επιταχύνουν την αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού για να περιοριστούν τα κόκκινα δάνεια, όμως τα αποτελέσματα παραμένουν φτωχά…

Στο σκέλος «επιτόκια», το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε τις τράπεζες να εξηγήσουν γιατί ενώ αυξήθηκαν τα επιτόκια χορηγήσεων (δανείων). Οι τράπεζίτες επικαλέστηκαν την «γραμμή» που δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν εξήγησαν, όμως, γιατί δεν ακολουθούν την «γραμμή της ΕΚΤ» σε σχέση και με τα επιτόκια καταθέσεων, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να έχουν ανέβει αντίστοιχα.

Οι τραπεζίτες απάντησαν προτείνοντας να δημιουργηθεί ένα νέο «Πρόγραμμα Γέφυρα», όπου το κράτος θα καλύπτει μέρος – πιθανόν μεγάλο – του κόστους που θα έχει για τις τράπεζες η διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις 2 Δεκεμβρίου 2022, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στιγμιότυπο από την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις 2 Δεκεμβρίου 2022, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Dimitris Papamitsos

Κάτι σαν τελεσίγραφο

Είναι μία ιδέα που η κυβέρνηση απορρίπτει, υπενθυμίζοντας ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν ήδη – και μάλιστα εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης – για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα. «Αυτό θα ήταν άδικο να συμβεί για δεύτερη φορά», υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές.

Ταυτόχρονα, από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών επικαλούνται ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα: Η εποχή της κρίσης του τραπεζικού συστήματος έχει παρέλθει, λένε. Οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν σημαντική κερδοφορία και, από τη στιγμή που έχουν κερδοφορία, καλούνται να συμβάλουν για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, το οποίο είναι και δικό τους. Δεν έχουμε πλέον πανδημία. Και καμία χώρα της ΕΕ δεν λαμβάνει μέτρα με κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό της, προκειμένου να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα.

«Είναι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ που καθιστά αναγκαία, για παράδειγμα, τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων. Εμείς θα κάνουμε το δικό μας;»

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κολομβία: Οι κατασχέσεις κοκαΐνης έσπασαν ρεκόρ το 2022

Οι δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν 671 τόνουςΟι αρχές της Κολομβίας προχώρησαν το 2022 στην κατάσχεση της μεγαλύτερης ποσότητας κοκαΐνης από κάθε άλλη...

«Ελ. Βενιζέλος»: Κύκλωμα συνοδών πολυτελείας αποκάλυψε τις Βραζιλιάνες με τα 13 κιλά κοκαΐνης

Οι έρευνες της ΕΛΑΣ μετά από πληροφορίες για γυναίκες από τη Βραζιλία που έρχονται στην Ελλάδα για να εργαστούν ως συνοδοί...

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα στο gov.gr για την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα έως 1000 ευρώ

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να τρέξει το νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών θερμοσιφώνων που θα φτάνει έως και τα 1000 ευρώ.Το πρόγραμμα...

Τουρισμός για όλους 2023 – Ώρα κλήρωσης voucher 150 ως 200 ευρώ σε δικαιούχους

Η κλήρωση αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου. Οι ψηφιακές κάρτες μπορούν να εξαργυρωθούν στα καταλύματα μέχρι το τέλος Ιουνίου.Τα...

Η μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στην Ελλάδα -Το άγριο έγκλημα στα Κύθηρα εμπνέει τη νέα σειρά του Σωτήρη Τσαφούλια

Ήταν 23 Αυγούστου του 1909. Στο χωριό Καλοκαιρινιές στα Κύθηρα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι εκείνη την ηλιόλουστη μέρα θα...