Αρχική Ελλάδα Χριστουγεννιάτικο βοήθημα: «Κλείδωσε» η ημερομηνία πληρωμής – Αναλυτικά οι δικαιούχοι

Χριστουγεννιάτικο βοήθημα: «Κλείδωσε» η ημερομηνία πληρωμής – Αναλυτικά οι δικαιούχοι

Η σχετική ρύθμιση αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των νοικοκυριών, τα οποία βιώνουν καθημερινά την ένδεια

Το υπουργείο Εργασίας, μέσω σχετική τροπολογίας που κατέθεσε στην Βουλή, αποφάσισε την έκτακτη πληρωμή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), του οποίου η πρώτη δόση θα κατατεθεί στους δικαιούχους στις 15 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη δόση ως ορίζει ο υπάρχον προγραμματισμός αναμένεται να καταβληθεί κανονικά κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκέμβρη.

Ως ορίζουν τα παραπάνω, οι δικαιούχοι του ΕΕΕ θα πληρωθούν διπλά εντός Δεκεμβρίου:

Καθώς, στις 15 Δεκεμβρίου θα λάβουν οι δικαιούχοι το έκτακτο επίδομα-δώρο, ενώ κατά τις 30-31 Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί το κανονικό επίδομα.

Αναλυτικότερα, η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, συνεπάγεται την προσαύξηση κατά το διπλάσιο, του ποσού για τους δικαιούχους του ΕΕΕ αναφορικά με τον μήνα Δεκέμβριο. Γνωστό είναι επίσης το γεγονός ότι η καταβολή της προσαύξησης θα πραγματοποιηθεί πριν την τακτική καταβολή του ΟΠΕΚΑ.

Όπως δήλωσε το υπουργείο Εργασίας, η σχετική ρύθμιση αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των νοικοκυριών τα οποία βιώνουν καθημερινά τον ζόφο της ακραίας φτώχειας. Με πηγές του υπουργείου να αναφέρουν ότι κατά την λήψη των παραπάνω αποφάσεων, ελήφθη ιδιαιτέρως υπόψιν η επιβάρυνση που δημιούργησε στους κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας η τρέχουσα υγειονομική κρίση.

Πως ορίζεται το εγγυημένο ποσό;

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Ενδεικτικά, ας πάρουμε ως παράδειγμα μια οικογένεια με τρία ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούται 450 ευρώ (300 ευρώ οι γονείς και 150 ευρώ τα τρία παιδιά)

Άρα, η εν λόγω οικογένεια, θα λάβει 450 ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου και 450 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου ως ενίσχυση. Τα ποσά πρόνοιας απευθύνονται σε 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) την εισοδηματική ενίσχυση, β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Οι ωφελούμενες ομάδες

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

  • Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

  • φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και
  • τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι  του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Χαλάνδρι: Πώς σημειώθηκε η τραγωδία με την 8χρονη που βρέθηκε νεκρή στο αυτοκίνητο

Ανείπωτη θλίψη για το 8χρονο κορίτσι που βρέθηκε νεκρό σε αυτοκίνητο στο ΧαλάνδριΤραγωδία το απόγευμα στο Χαλάνδρι, όπου ένα κοριτσάκι 8...

Τραγικός θάνατος για γυναίκα στις ΗΠΑ: Την κάρφωσε στο στήθος ομπρέλα θαλάσσης

Τραγικό θάνατο βρήκε μια 63χρονη γυναίκα που έκανε μπάνιο σε παραλία της Νότιας Καρολίνα στις ΗΠΑ όταν μια ομπρέλα θαλάσσης εκτοξεύτηκε...

Η Βρετανία σε κατάσταση ξηρασίας: «Στέρεψε» ο Τάμεσης – Εμφιαλωμένο νερό με το δελτίο

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή (12/8) ότι τμήματα της νότιας, της κεντρικής και της ανατολικής Αγγλίας έχουν τεθεί επίσημα σε...

Θρίλερ με πτώμα άνδρα στο Βοτανικό, τι εξετάζουν οι Αρχές

Συγκεκριμένα, κοντά στην οδό Ορφέως, στο Βοτανικό, βρέθηκε από περαστικό το μεσημέρι ένα πτώμα άνδρα σε προχωρημένη σήψη.Από την πρωτη εξέταση του ιατροδικαστή, διαπιστώθηκε...

Έκτακτη πληρωμή Power Pass – Η ημερομηνία

Την ημερομηνία για την έκτακτη πληρωμή του Power Pass έδωσε ο υπ. Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας χθες μιλώντας στο Open.Τόνισε πως...