Αρχική Ελλάδα Χριστουγεννιάτικο βοήθημα: «Κλείδωσε» η ημερομηνία πληρωμής – Αναλυτικά οι δικαιούχοι

Χριστουγεννιάτικο βοήθημα: «Κλείδωσε» η ημερομηνία πληρωμής – Αναλυτικά οι δικαιούχοι

Η σχετική ρύθμιση αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των νοικοκυριών, τα οποία βιώνουν καθημερινά την ένδεια

Το υπουργείο Εργασίας, μέσω σχετική τροπολογίας που κατέθεσε στην Βουλή, αποφάσισε την έκτακτη πληρωμή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), του οποίου η πρώτη δόση θα κατατεθεί στους δικαιούχους στις 15 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη δόση ως ορίζει ο υπάρχον προγραμματισμός αναμένεται να καταβληθεί κανονικά κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκέμβρη.

Ως ορίζουν τα παραπάνω, οι δικαιούχοι του ΕΕΕ θα πληρωθούν διπλά εντός Δεκεμβρίου:

Καθώς, στις 15 Δεκεμβρίου θα λάβουν οι δικαιούχοι το έκτακτο επίδομα-δώρο, ενώ κατά τις 30-31 Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί το κανονικό επίδομα.

Αναλυτικότερα, η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, συνεπάγεται την προσαύξηση κατά το διπλάσιο, του ποσού για τους δικαιούχους του ΕΕΕ αναφορικά με τον μήνα Δεκέμβριο. Γνωστό είναι επίσης το γεγονός ότι η καταβολή της προσαύξησης θα πραγματοποιηθεί πριν την τακτική καταβολή του ΟΠΕΚΑ.

Όπως δήλωσε το υπουργείο Εργασίας, η σχετική ρύθμιση αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των νοικοκυριών τα οποία βιώνουν καθημερινά τον ζόφο της ακραίας φτώχειας. Με πηγές του υπουργείου να αναφέρουν ότι κατά την λήψη των παραπάνω αποφάσεων, ελήφθη ιδιαιτέρως υπόψιν η επιβάρυνση που δημιούργησε στους κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας η τρέχουσα υγειονομική κρίση.

Πως ορίζεται το εγγυημένο ποσό;

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Ενδεικτικά, ας πάρουμε ως παράδειγμα μια οικογένεια με τρία ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούται 450 ευρώ (300 ευρώ οι γονείς και 150 ευρώ τα τρία παιδιά)

Άρα, η εν λόγω οικογένεια, θα λάβει 450 ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου και 450 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου ως ενίσχυση. Τα ποσά πρόνοιας απευθύνονται σε 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) την εισοδηματική ενίσχυση, β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Οι ωφελούμενες ομάδες

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

  • Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

  • φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και
  • τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι  του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σούπερ μάρκετ: Αλλάζει ο χάρτης -Μεγάλες ξένες αλυσίδες θέλουν να έρθουν στην ελληνική αγορά

Σε ένα κύκλο νέων ανακατατάξεων εισέρχεται ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, με αρκετές αλυσίδες να διερευνούν πιο στοχευμένα εξαγορές, έπειτα από...

Κοροναϊός – Βρέφος τριών εβδομάδων πέθανε από κοροναϊό στο Κατάρ

Νεογέννητο ηλικίας τριών εβδομάδων υπέκυψε εξαιτίας «βαριάς λοίμωξης» που του προκάλεσε ο κοροναϊός στο Κατάρ,  ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές χθες Κυριακή.Γενικά, η θνητότητα εξαιτίας...

Τα χειρότερα πέρασαν λένε οι ειδικοί – Πώς θα κάνουμε Απόκριες και Πάσχα

Να κρατήσουμε την αισιοδοξία μας, αλλά να μην χαλαρώσουμε καθόλου για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα των...

Παγώνη: Οσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να κινδυνέψουν από την Ομικρον

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να κινδυνέψουν από την Όμικρον», σημείωσε σήμερα η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για μια...

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας μετά την καταγγελία 24χρονης για βιασμό

Εισαγγελική έρευνα άρχισε με αφορμή υπόθεση βιασμού 24χρονης σε πάρτι παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη, μετά τις καταγγελίες για κύκλωμα μαστροπείας.Όπως αναφέρει...