Αρχική Κόσμος «Χτυπάει» σήμερα το Ρολόι της Αποκάλυψης: Η νέα «ώρα» – Έρχονται ανακοινώσεις

«Χτυπάει» σήμερα το Ρολόι της Αποκάλυψης: Η νέα «ώρα» – Έρχονται ανακοινώσεις

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα αποκαλυπτήρια της νέας «ώρας» που θα δείχνει το Ρολόι της Αποκάλυψης, καθώς σήμερα, Τρίτη (24/1) αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Ο λόγος για ένα υποθετικό ρολόι που δείχνει συμβολικά πόσος χρόνος απομένει στην ανθρωπότητα πριν αυτή αυτοκαταστραφεί. Το ρολόι «ανήκει» στο «The Bulletin of Atomic Scientists» (BAS) και η «ώρα» που δείχνει τώρα είναι 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, ένδειξη που δεν έχει αλλάξει από το 2020.

Ωστόσο, αν συνυπολογίσει κανείς τα όσα έχουν συμβεί μόνο το τελευταίο έτος -όπως για παράδειγμα η ρωσική εισβολή, η ενεργειακή κρίση κ.ά- είναι αρκετά πιθανό η «ώρα» που θα δείξει το Ρολόι της Αποκάλυψης να είναι ακόμα πιο μειωμένη.

Πότε ανακοινώνεται η νέα «ώρα»

Σήμερα, Τρίτη στις 17:00 αναμένεται η ανακοίνωση της νέας «ώρας» από τους επιστήμονες που θα δείχνει φέτος το Ρολόι της Αποκάλυψης.

Για το 2023, οι 13 βραβευμένοι επιστήμονες που ελέγχουν την «ώρα» που δείχνει το ρολόι, θα λάβουν υπόψη τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τις βιοαπειλές, τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την κλιματική κρίση, τις κρατικές εκστρατείες παραπληροφόρησης και τις ανατρεπτικές τεχνολογίες.

Πώς προκύπτει η «ώρα»

Τον ρόλο των χρονομετρητών έχουν πυρηνικοί επιστήμονες και άλλοι εδώ και 76 χρόνια (από το 1947).

Συγκεκριμένα, μία ομάδα συμβούλων, ερευνητών και ειδικών σε θέματα πολιτικής με το BAS αξιολογεί κάθε χρόνο την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο για να αποφασίσει εάν οι δείκτες του ρολογιού θα κινηθούν προς τα εμπρός, προς τα πίσω ή θα παραμείνουν στάσιμοι.

Ο εν λόγω επιστημονικός θεσμός που πρωτοεμφανίστηκε το 1947, συμβολίζει τον κίνδυνο από την επερχόμενη καταστροφή του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής, των πυρηνικών όπλων και της πανδημίας.

Μια ομάδα ειδικών, μεταξύ των οποίων και 13 βραβευμένοι με Νόμπελ υπογράφουν την ανακοίνωση και ορίζουν κάθε χρόνο τη νέα ώρα.

Πόσο έχει αλλάξει η «ώρα» τα τελευταία 70 χρόνια

Το πόσο κακό δρόμο έχει πάρει η ανθρωπότητα τις τελευταίες δεκαετίες, μπορεί να διαπιστώσει κανείς παρατηρώντας τις «ώρες» που έδειξε το Ρολόι της Αποκάλυψης τα χρόνια αυτά.

Ενδεικτικά, μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1991, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείχτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν τις 12:00. Το 1953, το 2018 και το 2019, το ρολόι έδειχνε 2 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Εκλογές 2023: Ο Βορίδης έδωσε τις 3 επικρατέστερες ημερομηνίες

Τις τρεις επικρατέστερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών 2023 έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.Μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» κατά τη...

Νότια Αφρική: Οκτώ άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε πάρτι γενεθλίων

Ένοπλοι «γάζωσαν» καλεσμένους σε πάρτι γενεθλίων στη Νότια Αφρική.Ένοπλοι σκόρπισαν τον θάνατο χθες Κυριακή ανοίγοντας πυρ εναντίον ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί...

Παγώνη: Πολύ πιο μεταδοτική η μετάλλαξη «Όρθρος» -Κρατάει αρκετά αλλά δεν κάνει πνευμονίες

Για την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «Όρθρος» μίλησε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.«Είναι μια καινούργια μετάλλαξη ο «Όρθρος» που...

Παράθυρο για έκτακτο επίδομα Πάσχα: Τα σενάρια -«Ανοικτό το ενδεχόμενο», λένε Σταϊκούρας, Χατζηδάκης

Ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο δώρο Πάσχα σε συνταξιούχους και ευάλωτους πολίτες αφήνουν υπουργοί της κυβέρνησης, εάν ο δημοσιονομικός χώρος...

Πελοπόννησος: 1.012 τροχονομικές παραβάσεις σε μία βδομάδα βεβαίωσε η αστυνομία

95.059 τροχονομικούς ελέγχους διενήργησε η αστυνομία και βεβαίωσε 20.321 παραβάσεις το διάστημα από 22 έως 28 Ιανουαρίου 2023.Το 68% των παραβάσεων...