Αρχική Κόσμος CNN Turk: Μετά τον Tayfun η Τουρκία ετοιμάζει πυραύλους εμβέλειας 800 χλμ.

CNN Turk: Μετά τον Tayfun η Τουρκία ετοιμάζει πυραύλους εμβέλειας 800 χλμ.

Χαρακτηριστικά για τους νέους πυραύλους που αναπτύσσει η Τουρκία, Cenk και Gezgin, στους οποίους αναφέρθηκε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε στη δημοσιότητα το CNN Turk.

«O Eρντογάν αφού αποκάλυψε τις τελευταίες λεπτομέρειες του πυραύλου Tayfun, αποκάλυψε την ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων Gezgin και Cenk», ανέφερε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, αναφερόμενο στη δήλωση του τούρκου προέδρου: «Θα δίνουμε πολλά τέτοια νέα όπως οι πύραυλοι Cenk και Gezgin»

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το CNN Turk, «Οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι είναι υποηχητικοί ή υπερηχητικοί που κατευθύνονται στο στόχο τους σε πολύ χαμηλό ύψος για να μην εντοπιστούν από τα ραντάρ. Η Τουρκία εργάζεται πάνω σε αυτά τα συστήματα που έχουν εμβέλεια εκατοντάδων χιλιομέτρων. Το σύστημα αυτό το οποίο θα έχει εμβέλεια τουλάχιστον 800 χιλιομέτρων και θα δώσει δυνατότητες στην Τουρκία για επίθεση από τη θάλασσα σε έδαφος και γι’ αυτό είναι από τα πιο κρίσιμα σχέδια που αφορούν στο τουρκικό Ναυτικό. Ενώ το πυραυλικό σύστημα Gezgin όταν θα χρησιμοποιηθεί θα είναι αντίστοιχο των πυραύλων Tomahawk που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Ενώ ο πύραυλος Cenk είναι από τα μυστικά συστήματα που ετοιμάζεται από την Roketsan» ανέφερε το CNN Turk.

Η ανάπτυξη της αμυντικής τουρκικής βιομηχανίας ξεκίνησε το 1964

Η ανάπτυξη της αμυντικής τουρκικής βιομηχανίας δεν είναι κάτι που έγινε εν μια νυχτί.

Η ιδέα για την προσπάθεια απεξάρτησης των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας από τα οπλικά συστήματα άλλων χωρών ξεκίνησε στο μακρινό 1964, όταν κατά τη διάρκεια της κυπριακής κρίσης το 1964, ορισμένες συμμαχικές χώρες της Τουρκίας προσπάθησαν να δημιουργήσουν δυσκολίες στη χρήση αμυντικού εξοπλισμού που είχε αγοράσει η Τουρκία από τις χώρες αυτές για τα εθνικά της συμφέροντα.

Όπως σημειώνουν από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αυτό αποκάλυψε τα μειονεκτήματα της εξάρτησης από άλλες χώρες για την κάλυψη αμυντικών αναγκών, ακόμη και αν είναι σύμμαχοι, και την ανάγκη κάλυψης των αμυντικών αναγκών με εγχώρια μέσα, θέτοντας τα θεμέλια των πολιτικών που αποσκοπούσαν στη δημιουργία της υποδομής μιας αυτάρκους αμυντικής βιομηχανίας.

Έχοντας ιδρυθεί το 1965, η «Τουρκική Ναυτική Εταιρεία» κατεύθυνε τις προσπάθειες της εκστρατείας «Φτιάξε το δικό σου πλοίο» ιδίως για την κατασκευή αποβατικών πλοίων. Ομοίως, το «Ίδρυμα Υποστήριξης της Τουρκικής Αεροπορίας» ιδρύθηκε για την ανάπτυξη της αεροπορικής βιομηχανίας της Τουρκίας το 1970.

Η Τουρκία αντιμετώπισε εμπάργκο όπλων μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και έκανε τα πρώτα βήματα για μια σύγχρονη εθνική αμυντική βιομηχανία προκειμένου να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του εμπάργκο. Το ίδιο έτος ιδρύθηκε το «Ίδρυμα Υποστήριξης Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων».

Προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το εξωτερικό στην αμυντική βιομηχανία, έγιναν επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία όταν ιδρύθηκε η Turkish Aircraft Industries Corporation (TAI) υπό το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας το 1973, την οποία ακολούθησε η ίδρυση εταιρειών όπως η ASELSAN (1975), η ISBIR (1978), η ASPILSAN (1981) και η HAVELSAN (1982).

Τα Ιδρύματα Υποστήριξης Χερσαίων, Ναυτικών και Αεροπορικών Δυνάμεων που ιδρύθηκαν εκείνη την περίοδο για τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για την ανάπτυξη αμυντικού συστήματος και προϊόντων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ενώθηκαν ως Ίδρυμα Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων βάσει του νόμου αριθ. 3388 στις 17 Ιουνίου 1987, και το ίδρυμα ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στις 26 Σεπτεμβρίου 1987 ενώ η ROKETSAN ιδρύθηκε το 1988 για να σχεδιάζει, να αναπτύσσει και να παράγει πυραύλους στην Τουρκία.

Οι εταιρείες στις οποίες συμμετέχει το Ίδρυμα Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι εξής:

  • Η ASELSAN μια γιγαντιαία εταιρεία με τα πρωτότυπα προϊόντα της στον τομέα των ηλεκτρονικών, των επικοινωνιών, των πολεμικών συστημάτων, των στρατιωτικών συστημάτων επικοινωνίας, των ηλεκτροοπτικών συστημάτων, των ολοκληρωμένων οπλικών συστημάτων. Εκτός από τον τομέα των πολιτικών προϊόντων, στα συστήματα μεταφορών, κυκλοφορίας, υγείας και ασφάλειας.
  • Η TUSAŞ που έγινε η πρωτοπόρος εταιρεία της αεροπορίας, των δορυφόρων και της αεροδιαστημικής
  • Η ROKETSAN που έγινε ο μοναδικός σχεδιαστής και παραγωγός πυραύλων και πυραυλικής τεχνολογίας.
  • Η HAVELSAN που έγινε ηγέτης στα συστήματα διοίκησης και ελέγχου, στην εκπαίδευση, στην προσομοίωση, στα συστήματα ασφαλείας και στην κυβερνοασφάλεια, στα συστήματα λογισμικού πληροφοριών και επικοινωνιών στην Τουρκία.
  • Η ISBIR, ως κορυφαία εταιρεία, παρέχει γεννήτριες, γεννήτριες εναλλασσόμενου ρεύματος όχι μόνο για τον αμυντικό τομέα αλλά και για τον πολιτικό τομέα.
  • Και η ASPILSAN η οποία έχει τη δυνατότητα παραγωγής πρωτότυπων μπαταριών και συστοιχιών μπαταριών, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, μπαταριών σιδηροδρομικών οχημάτων.

Το Ίδρυμα Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθεί και εποπτεύει άμεσα και έμμεσα τις συνολικά 14 εταιρείες του.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πεντάγωνο – Τμήμα έρευνας UFO: Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα

Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα, αναφέρει προσχέδιο εγγράφου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Γραφείο Επίλυσης Ανωμαλιών όλων...

Άνθρωπος που «πέθανε» και επέστρεψε στη ζωή λέει ότι βρέθηκε στο «ειρηνικό πνευματικό βασίλειο»

Ένας άνδρας που πέθανε πριν επανέλθει στη ζωή λέει ότι δεν πηγαίνεις απλώς προς το φως – όπως προτείνουν τόσες πολλές δημοφιλείς ερμηνείες του...

Η μυστηριώδης δολοφονία στη Θεσσαλονίκη που πήρε παγκόσμιες διαστάσεις

Θεσσαλονίκη, πρωινό Κυριακής 16 Μαΐου 1948. Δύο βαρκάρηδες περπατούν αμέριμνοι στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Μιλούν και παρατηρούν τη θάλασσα. Λίγα βήματα...

Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε υποβρύχιο drone που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση

Στη δοκιμή ενός νέου υποβρύχιου drone, ικανού να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση, ανακοίνωσε πως προχώρησε τις περασμένες 48 ώρες η Βόρεια Κορέα, αντιδρώντας στις...

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Λουκέτο έως 90 ημέρες σε βενζινάδικα και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ

Προβλέπονται «λουκέτα», πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπως επίσης και για τη φοροδιαφυγή από τα πρατήρια βενζίνης...