Αρχική Οικονομία Δάνεια: Επιδότηση δόσεων με νέα αυξημένα κριτήρια – Τι ισχύει για το...

Δάνεια: Επιδότηση δόσεων με νέα αυξημένα κριτήρια – Τι ισχύει για το «πάγωμα» των επιτοκίων

Για τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων του προγράμματος επιδότησης δανείων θα κατατεθεί άμεσα σχετική νομοθετική διάταξη και θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση.

Παρατείνεται κατά τρεις μήνες, έως τις 31 Ιουλίου 2023, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων των δανείων, ενώ αυξάνονται τα κριτήρια.

Για τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων του προγράμματος θα κατατεθεί άμεσα σχετική νομοθετική διάταξη και θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση με την οποία τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Το πρόγραμμα αυτό αφορά ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο www.gov.gr, και θα επιδοτείται το 50% της αύξησης του επιτοκίου για 12 μήνες.

Τα κριτήρια για την επιδότηση των δόσεων είναι εισοδηματικά και περιουσιακά. Για τους άγαμους, το εισόδημα πρέπει να φτάνει τα 9.100 ευρώ. Επιδοτούνται όσοι έχουν ενήμερα στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια με προϋπόθεση να είναι σε υποθήκη η 1η κατοικία και η αξία της να μην υπερβαίνει τα 234.000 ευρώ.

Παράλληλα, «παγώνουν» οι πλειστηριασμοί ακινήτων έως τις 31 Αυγούστου λόγω των εκλογών. Αυτή η ρύθμιση αφορά ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ.
Τελικές αποφάσεις για το «πάγωμα» των επιτοκίων

Τον εκτροχιασμό των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο του κόστους χρήματος επιχειρούν να προλάβουν οι τράπεζες μέσω του «παγώματος» των κυμαινόμενων επιτοκίων για όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί, με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης τηρεί τη ρύθμιση.

Το μέτρο που προωθείται δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των πιέσεων που αναμφίβολα ασκεί και η κυβέρνηση λόγω της πολιτικής συγκυρίας, αλλά στοχεύει να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων, που αποτελούν την πιο ευαίσθητη κατηγορία οφειλών και να αποτρέψει τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Η κερδοφορία των τραπεζών προκύπτει από τη διαφορά των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων των δανείων. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2022 τα επιτόκια των καταθέσεων ήταν 0,05% με τα επιτόκια των δανείων να είναι στα 4,86%.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ζευγάρι συνταξιούχων έκλεισε 51 κρουαζιέρες γιατί τους βγήκε φθηνότερο από έναν οίκο ευγηρίας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Νέα Υόρκη: Η σύλληψη ενός 23χρονου οδήγησε το FBI στην παγκόσμια σατανιστική αίρεση «764»

Μια σύλληψη με κατηγορίες για οπλοκατοχή στο Κουίνς της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2021 οδήγησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο...

Ο κορονοϊός εκτόξευσε τα διαζύγια: 4 στους 10 χώρισαν μέσα στο lockdown

Πανδημία… διαζυγίων καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των lockdown για τον κορονοϊό, αλλά και μετά από αυτή, σύμφωνα με τα...

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Το 2% των Ελλήνων είναι υποψήφιοι!

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 εκλέγονται οι αρχές των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών της χώρας με...

Τα νέα ραβασάκια της Εφορίας – Στέλνει «φορο-κλήσεις» σε χιλιάδες φορολογούμενους

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...