Αρχική Οικονομία Δανειολήπτες: Για ποιους μειώνεται η δόση από τον Φεβρουάριο

Δανειολήπτες: Για ποιους μειώνεται η δόση από τον Φεβρουάριο

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις δανειοληπτών με στεγαστικά δάνεια , ώστε να λάβουν επιδότηση 50% της αύξησης από την άνοδο του επιτοκίου.

Στεγαστικά αλλά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία θα επιδοτηθούν μέσω του προγράμματος στήριξης των ευάλωτων φυσικών προσώπων, στο οποίο συμφώνησαν οι τράπεζες με το υπουργείο Οικονομικών.

Το πρόγραμμα στήριξης της πρώτης κατοικίας θα καλύψει αποκλειστικά ευάλωτα φυσικά πρόσωπα με βάση τα συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται περί τις 30.000. Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου ένα φυσικό πρόσωπο να χαρακτηριστεί ευάλωτο:

α) Το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

β) Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

γ) Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ (ή 7.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια) για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Η επιδότηση θα καλύψει το 50% της αύξησης της δόσης του δανείου. Ετσι, εάν η δόση του στεγαστικού ήταν π.χ. 300 ευρώ και μετά την αύξηση του euribor ανέλθει στα 360 ευρώ, οι τράπεζες θα καλύψουν τα 30 ευρώ. Ανάλογα, αν μετά τις νέες αυξήσεις επιτοκίων η δόση γίνει 400 ευρώ, οι τράπεζες θα καλύψουν τα 50 ευρώ. Το πρόγραμμα καλύπτει οριζόντια όλες τις τράπεζες, συστημικές και μη, αλλά και όλα τα δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε funds και οι δανειολήπτες πληρούν τα παραπάνω κριτήρια.

Η επιδότηση θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2023, αλλά θα καλύψει αναδρομικά και τις προηγούμενες αυξήσεις που έχουν γίνει από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και ξεκίνησε η άνοδος του euribor, και θα αφορά όλα τα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο.

Ο μηχανισμός για την έναρξη καταβολής της επιδότησης θα «πατήσει» στην πλατφόρμα του προγράμματος «Γέφυρα», που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Οι δανειολήπτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να χαρακτηριστούν ευάλωτοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα που θα ανοίξει γι’ αυτόν τον σκοπό και θα κάνουν αίτηση για να λάβουν την επιδότηση. Το ποσό της επιδότησης θα πιστώνεται σε ειδικό λογαριασμό.

Η δόση όμως που θα πληρώνουν στην τράπεζα θα είναι αυτή που προκύπτει με βάση τη δανειακή τους σύμβαση και δεν θα είναι μειωμένη. Αρα θα πρόκειται για επιδότηση με τη μορφή επιστροφής του ποσού στον λογαριασμό του δανειολήπτη. Αντίστοιχα, το ποσό της επιδότησης θα συγκεντρωθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ένα κοινό ταμείο με τη μορφή ενός κουμπαρά, μέσω του οποίου θα πιστώνονται από την ΕΓΔΙΧ τα ποσά στους δικαιούχους.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ε9: Τέλος χρόνου για αλλαγές και διορθώσεις-Ποιοι θα πρέπει να προσέξουν

Έως τις 31 Μαρτίου 2023 μπορούν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν νέα δήλωση Ε9, πριν εκδοθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ.  Σημειώνεται ότι η...

Ουκρανία: Το αστρονομικό ποσό που θα χρειαστεί για την ανασυγκρότηση της

Η ανασυγκρότηση της οικονομίας της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή πριν από ένα χρόνο αναμένεται τώρα να κοστίσει 411 δισεκ. δολάρια, 2,6 φορές το...

Εορτολόγιο Μαρτίου: Ποιοι έχουν γιορτή σήμερα Πέμπτη 23/3

Πέμπτη 23 Μαρτίου, γιορτή σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι του Ιερομάρτυρος Νίκωνος και των συν αυτώ και του Μάρτυρος...

Κολομβία: Ο στρατός σκότωσε δυο μέλη του ισχυρότερου καρτέλ της χώρας

Ο στρατός της Κολομβίας ανακοίνωσε την Τρίτη πως μέλη του σκότωσαν δυο μέλη της Clan del Golfo και συνέλαβαν έναν από τους ηγέτες της,...

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη εννέα ετών σε 23χρονο Ρομά -Σκότωσε τον πατέρα του, ο οποίος τον κακοποιούσε

Σε κάθειρξη εννέα ετών καταδικάστηκε 23χρονος που κάθισε στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος ότι πέρσι τον Μάιο σκότωσε...