Αρχική Κόσμος Δανία: Κατασκευάζει τεχνητό νησί που θα τροφοδοτήσει με ενέργεια 3 εκατομμύρια νοικοκυριά

Δανία: Κατασκευάζει τεχνητό νησί που θα τροφοδοτήσει με ενέργεια 3 εκατομμύρια νοικοκυριά

Η Δανία, το κράτος που κατασκεύασε το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, πρόκειται να χτιστεί 80 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή, στη μέση της Βόρειας Θάλασσας ένα τεχνητό «ενεργειακό νησί».

Το έργο αξίας 34 δισεκατομμύριων δολαρίων, πρόκειται να αποτελέσει το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην ιστορία της χώρας, αναφέρει το Freethink.

Το αρχικό μέγεθος του νησιού θα έχει μέγεθος των 18 γηπέδων ποδοσφαίρου – και στην πρώτη φάση του θα είναι σε θέση να παρέχει καθαρή ενέργεια σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Θα προστατεύεται από τις καταιγίδες της Βόρειας Θάλασσας από τρεις πλευρές μέσω ενός τείχους, ενώ θα έχει και μια αποβάθρα για σκάφη εξυπηρέτησης που θα καταλαμβάνουν την τέταρτη πλευρά.

Εκτός από την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί το νέο υπεράκτιο νησί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από θαλασσινό νερό.

Οι μεγάλες μπαταρίες του νησιού θα αποθηκεύουν την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια για χρήση όταν η ζήτηση είναι υψηλή.

Ο Dan Jørgensen, υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας της χώρας, δήλωσε ότι η Δανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξαλείψουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα «το συντομότερο δυνατό», αναφέρει το offshoreWIND.biz.

Αν και η κυβέρνηση της Δανίας θα κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο, ιδιωτικές εταιρείες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε μια σύμπραξη δημόσιου/ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή του έργου.

Λειτουργώντας ως πράσινα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στη θάλασσα, τα νησιά αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη σταδιακή κατάργηση των πηγών ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στη Δανία και την Ευρώπη.

Οι υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις σημείωσαν μια μικρή πτώση στα μέσα της δεκαετίας του 2000, αλλά από τότε αυξάνονται. Στην πραγματικότητα, το 2020 σημειώθηκαν χρηματοοικονομικές επενδύσεις που έσπασαν ρεκόρ στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, σύμφωνα με νέα στοιχεία της The Renewables Consulting Group.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Βάζει πλώρη για γνώριμα νερά το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» – Ετοιμάζει φιέστα o Ερντογάν

Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατούν στην Τουρκία την περιοχή, όπου θα επιχειρήσει το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», ένα από τα πέντε γεωτρητικά πλοία...

Κρήτη: Μέχρι και ο δήμαρχος έπεσε θύμα απάτης – Του άδειασαν τον λογαριασμό με ένα τηλεφώνημα

Πέρασε τον απατεώνα για… πελάτη της εταιρείας του και είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό να αδειάζει μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Ο...

Φόρος εισοδήματος: Έως πότε και πώς θα εξοφληθεί – Ποιοι θα έχουν «μπόνους»

Έως τα τέλη Αυγούστου και συγκεκριμένα έως τις 30/08/2022 δόθηκε παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος με...

Gov.gr: Έρχεται το MyPhoto.gov.gr και ο ψηφιακός ταχογράφος

Νέες ενέργειες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Gov.grΤο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πάει ένα βήμα παρακάτω στην τεχνολογία και ετοιμάζεται να φέρει νέες διαδικτυακές...

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία

Τις συντάξεις Σεπτεμβρίου περιμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι.Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι συντάξεις αναμένεται να καταβληθούν από την Τετάρτη 25 μέχρι...