Αρχική Κόσμος Δανία: Κατασκευάζει τεχνητό νησί που θα τροφοδοτήσει με ενέργεια 3 εκατομμύρια νοικοκυριά

Δανία: Κατασκευάζει τεχνητό νησί που θα τροφοδοτήσει με ενέργεια 3 εκατομμύρια νοικοκυριά

Η Δανία, το κράτος που κατασκεύασε το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, πρόκειται να χτιστεί 80 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή, στη μέση της Βόρειας Θάλασσας ένα τεχνητό «ενεργειακό νησί».

Το έργο αξίας 34 δισεκατομμύριων δολαρίων, πρόκειται να αποτελέσει το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην ιστορία της χώρας, αναφέρει το Freethink.

Το αρχικό μέγεθος του νησιού θα έχει μέγεθος των 18 γηπέδων ποδοσφαίρου – και στην πρώτη φάση του θα είναι σε θέση να παρέχει καθαρή ενέργεια σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Θα προστατεύεται από τις καταιγίδες της Βόρειας Θάλασσας από τρεις πλευρές μέσω ενός τείχους, ενώ θα έχει και μια αποβάθρα για σκάφη εξυπηρέτησης που θα καταλαμβάνουν την τέταρτη πλευρά.

Εκτός από την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί το νέο υπεράκτιο νησί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από θαλασσινό νερό.

Οι μεγάλες μπαταρίες του νησιού θα αποθηκεύουν την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια για χρήση όταν η ζήτηση είναι υψηλή.

Ο Dan Jørgensen, υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας της χώρας, δήλωσε ότι η Δανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξαλείψουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα «το συντομότερο δυνατό», αναφέρει το offshoreWIND.biz.

Αν και η κυβέρνηση της Δανίας θα κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο, ιδιωτικές εταιρείες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε μια σύμπραξη δημόσιου/ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή του έργου.

Λειτουργώντας ως πράσινα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στη θάλασσα, τα νησιά αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη σταδιακή κατάργηση των πηγών ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στη Δανία και την Ευρώπη.

Οι υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις σημείωσαν μια μικρή πτώση στα μέσα της δεκαετίας του 2000, αλλά από τότε αυξάνονται. Στην πραγματικότητα, το 2020 σημειώθηκαν χρηματοοικονομικές επενδύσεις που έσπασαν ρεκόρ στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, σύμφωνα με νέα στοιχεία της The Renewables Consulting Group.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Παγώνουν» τα επιτόκια στα στεγαστικά – Πώς διαμορφώνεται η μηνιαία δόση

Το δίχτυ ασφαλείας στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου σκοπεύουν να διατηρήσουν οι τράπεζες, «παγώνοντας» μέχρι το τέλος του...

Διπλώματα οδήγησης: Αλλάζουν όλα – Ποιοι θα δώσουν εξετάσεις από το μηδέν

Η συζήτηση η οποία έχει ανοίξει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωση αφορά στη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας αδειών οδήγησης, την οποία θα αποκτά κανείς...

Ryanair: Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των εισιτηρίων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’Λίρι, δήλωσε ότι οι ταξιδιώτες θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα εισιτήρια το καλοκαίρι...

Τέμπη: Η τέφρα των νεκρών πετάχτηκε, καταγγέλλει μητέρα θύματος

Mέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, η Ελένη Βασάρα, μητέρα της 20χρονης φοιτήτριας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αγάπης Τσακλίδου,...

Συνεχίζονται οι έρευνες για το έμβρυο που βρέθηκε νεκρό σε φρεάτιο – Σήμερα η νεκροψία

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...