Αρχική Ελλάδα Δεκαπενταύγουστος στην Κέρκυρα: Οι επιτάφιοι της Παναγιάς

Δεκαπενταύγουστος στην Κέρκυρα: Οι επιτάφιοι της Παναγιάς

Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στην Κέρκυρα το νησί «βυθίζεται» σε απόλυτη κατάνυξη. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ αμέτρητοι είναι οι επιτάφιοι της Παναγιάς που περιφέρονται στους δρόμους και τα καντούνια της πόλης.

Χαρακτηριστικό όλων των επιταφίων είναι ότι στολίζονται με εκατοντάδες πολύχρωμες, άσπρες, κόκκινες και ροζ κορδέλες, που συμβολίζουν την Τίμια Ζώνη της Παναγιάς. Οι κορδέλες θα μοιραστούν στους πιστούς στα «εννιάμερα» της Παναγίας και αυτοί με τη σειρά τους θα τις κρατήσουν στα εικονοστάσια των σπιτιών τους, για να τους φέρουν υγεία και καλοτυχία.

Το χαρακτηριστικό αυτό έθιμο, στην Κέρκυρα, χάνεται στα βάθη των αιώνων και συνεχίζεται από γενιά σε γενιά με τις γυναίκες των εκάστοτε συλλόγων των ενοριών να κάνουν κάθε χρόνο όλο και πιο εντυπωσιακούς τους επιταφίους της Παναγιάς.

Τους επιταφίους συνοδεύουν πάντα οι φιλαρμονικές του τόπου και οι χορωδίες του νησιού. Το έθιμο γίνεται σε όλο το νησί και καθηλώνει όλους τους επισκέπτες του.

dekapent2

Ο Δεκαπενταύγουστος, το «Μικρό Πάσχα» του καλοκαιριού, τιμάται σε όλο του το μεγαλείο. Σε κάθε γειτονιά και σε κάθε χωριό βρίσκεται και μία εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγιά. Στην πόλη την τιμητική της έχει η Παναγία της Ελεούσης, στην περιοχή Μαντούκιου, όπου γίνεται η μεγαλύτερη λιτανεία του επιταφίου, καθώς ξεκινά με τη δύση του ηλίου και διαρκεί περισσότερο από τρεις ώρες.

Στην ύπαιθρο οι γυναίκες των συλλόγων τηρούν ακόμη το έθιμο της «ορφανής» μακαρονάδας που θα τη μοιράσουν στους επισκέπτες μετά την περιφορά των επιταφίων της Παναγίας, ενώ στη χώρα της Κέρκυρας θα μοιραστούν στις εκκλησίες νηστίσιμα ψωμάκια με γλυκάνισο, ιδιαίτερη συνταγή που τη συναντάς μόνο στο νησί.

Ανήμερα της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου το νησί ντύνεται στα γιορτινά του. Η κερκυραϊκή κουζίνα έχει την τιμητική της. Σε κάθε σπίτι μοσχοβολά το πατσιτσάδο ή παστιτσάδα με χοντρά μακαρόνια και κόκορα, που είναι και το κύριο πιάτο της ημέρας, βασισμένο πάντα σε μία ιδιαίτερη συνταγή που οι Κερκυραίοι κρατούν σαν ιερό μυστικό.

Πολλοί είναι εκείνοι, κυρίως οι τουρίστες, που θα δοκιμάσουν και το ξεροψημένο αρνάκι που συναντάς από καλοψητάδες που βρίσκονται από νωρίς στους δρόμους, στήνοντας αμέτρητες σούβλες.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κολωνός: Έρχονται νέα εντάλματα σύλληψης για τον βιασμό της 12χρονης

Οχτώ άτομα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ για την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, που έπεσε θύμα βιασμού και μαστροπείας.Σύμφωνα...

Πάρος: Ανήλικος χτύπησε με γροθιές γυναίκα σε αναπηρικό καροτσάκι

Πρωτοφανής επίθεση σε ηλικιωμένη που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματαΑνάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Πάρου από πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε ηλικιωμένη με...

Κίνα: Παρθενική πτήση για το πρώτο επιβατικό αεροπλάνο εγχώριας κατασκευής

Το πρώτο επιβατικό αεροπλάνο που κατασκευάστηκε στην Κίνα πραγματοποίησε την Κυριακή το πρώτο δρομολόγιο με επιβάτες, ένα ορόσημο στην προσπάθεια της...

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι πότε πληρώνεται η πρώτη δόση – Πώς θα πληρώσετε τον φόρο σε 24 δόσεις

Οι φορολογούμενοι μπορούν να επιλέξουν την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ εφάπαξ με τη χρήση πιστωτικής κάρτας ή αν θα κάνουν αίτηση να...

Ο Μάρτιν Σκορσέζε συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο – Ανακοίνωσε ταινία για τον Ιησού

Με τον Πάπα Φραγκίσκο συναντήθηκε ο Μάρτιν Σκορσέζε και ανακοίνωσε ότι θα γυρίσει μια ταινία για τον Ιησού. Ο Μάρτιν Σκορσέζε...