Αρχική Ελλάδα Demo: Επένδυση στην παραγωγή πρώτων υλών με εργοστάσιο στην Τρίπολη το 2027

Demo: Επένδυση στην παραγωγή πρώτων υλών με εργοστάσιο στην Τρίπολη το 2027

Στην κατασκευή παραγωγικού hub στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης για την παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων, προχωρεί η ελληνική φαρμακευτική Demo, απαντώντας στην ανάγκη για παραγωγή φαρμάκων εντός ευρωπαϊκού εδάφους και απεξάρτηση της Ε.Ε. από την προμήθεια πρώτων υλών από την Ινδία και την Κίνα, διαπιστώσεις που έγιναν εμφανείς τόσο με την πανδημία, όσο και με τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται τελευταία.

Η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει ότι με την πρωτοβουλία αυτή, η Ελλάδα τοποθετείται στην πρώτη γραμμή για τη διασφάλιση της επάρκειας της Ευρώπης σε φάρμακα.

Το έργο της Demo στην Τρίπολη υλοποιείται στο πλαίσιο ενός πολυδιάστατου επενδυτικού πλάνου ύψους 356 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2027. Το επενδυτικό σχέδιο ανακοινώθηκε από την εταιρεία τον Νοέμβριο του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, το παραγωγικό campus εκτείνεται σε συνολική έκταση 74.000 τ.μ. και επιπλέον των τεσσάρων παραγωγικών μονάδων πρώτων υλών φαρμάκων δυναμικότητας 270 τόνων, περιλαμβάνει και τέσσερεις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων δυναμικότητας 324 εκατ. τεμαχίων.

Σε πλήρη λειτουργία, οι νέες μονάδες στην Τρίπολη αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας και να καλύψουν με τη δυναμική τους το 30% της Ε.Ε. σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% της Ε.Ε. σε ογκολογικά φάρμακα, προάγοντας την Ελλάδα σε φαρμακευτικό hub της Ευρώπης.

Όπως τονίζει η διοίκηση της εταιρείας, με τον τρόπο αυτό, «η φαρμακοβιομηχανία Demo, γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρεία που θα πραγματοποιήσει παραγωγή πρώτης ύλης στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι, άμεσα, στο στόχο της φαρμακευτικής στρατηγικής της Ευρώπης για αναβάθμιση και επαναπατρισμό της παραγωγής πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Παράλληλα, οι επενδύσεις της εταιρείας στο σύνολο τους αποδεικνύουν πως η Demo προσφέρει προστιθέμενη αξία στη παραγωγική βάση της Ευρώπης συνεισφέροντας στην στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, υποστηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την βιωσιμότητα και εξασφαλίζοντας την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα υψηλής ποιότητας».

Χαρακτηριστικά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Demo Δημήτρης Δέμος δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι για το σπουδαίο έργο που υλοποιούμε στην Τρίπολη, του οποίου η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024, καθώς αναβαθμίζει την Τρίπολη σε hub φαρμάκων της Ευρώπης και συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην αυτάρκεια και επάρκεια Ελλάδας και Ευρώπης σε φάρμακα. Σε μία εποχή που οι υγειονομικές κρίσεις αναδεικνύουν τη σημασία ύπαρξης παραγωγικής αυτάρκειας για τη διασφάλιση κάλυψης των αναγκών σε φάρμακα, στη Demo επενδύουμε με διορατικότητα, δημιουργώντας παραγωγικές υποδομές που θωρακίζουν Ελλάδα και Ευρώπη».

Το  επενδυτικό πλάνο ύψους 356 εκατ. ευρώ της Demo αντιστοιχεί σε πάνω από το 25% του συνόλου των επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σχέδιο επενδύσεων, διάρκειας έξι ετών, ζωτικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία, καθώς αναμένεται να αυξήσει το εγχώριο ΑΕΠ κατά 1,13 δις ευρώ και να δημιουργήσει περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 800 έμμεσες θέσεις εργασίας ανά έτος κατά την κατασκευή του και 3.700 θέσεις κατ΄ έτος κατά τη λειτουργία του, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.

Επιπλέον, το εν λόγω πλάνο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της εταιρείας στις διεθνείς αγορές και να της επιτρέψει να αποτελέσει βασικό πυλώνα στη δυναμική των εξαγωγών της χώρας.

Στόχος της εταιρείας είναι να γίνει η κορυφαία ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, αναπτύσσοντας περίπου 170 νοσοκομειακά προϊόντα, που θα της δώσουν τη δυνατότητα ως το 2027 να καλύψει μέχρι και το 20% των νοσοκομειακών αναγκών σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Γιατί έχει συνδεθεί με την 25η Μαρτίου

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τον λόγο που ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι τόσο δημοφιλής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά...

Δάνεια: Πόσο επιβαρύνει τους δανειολήπτες η νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι δανειολήπτες μετά την νέα αύξηση των επιτοκίων που έχει επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον μηνιαίο τους προϋπολογισμό.Όσο τυπικοί...

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Η Τουρκία δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16

Νέα σκληρή επίθεση κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η νέα επίθεση...

Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023 – Δες ΕΔΩ στο gov.gr

Με βάση τις αιτήσεις που θα υποβληθούν, καταρτίζονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και ψηφίζετεΔείτε πού ψηφίζετε στις εκλογές 2023 μέσα από την...

ΚΟΚ: Γιατί δεν πρέπει να γεμίζουμε μέχρι πάνω το πορτ-μπαγκάζ

Πολλοί οδηγοί, ειδικά όταν ετοιμάζονται για ένα μεγάλο ταξίδι, γεμίζουν ασφυκτικά το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου, αρκετές φορές έως την οροφή, στην προσπάθειά...