Αρχική Οικονομία Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα: «Σπιράλ» ανατιμήσεων και σε άλλα προϊόντα –...

Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα: «Σπιράλ» ανατιμήσεων και σε άλλα προϊόντα – Ποιους «τρομάζει» και γιατί

Ανατιμήσεις… παντού. Οι αυξήσεις – φωτιά στις τιμές δεν αφορούν μόνο στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης που βρίσκονται στα ράφια των μεγαλύτερων και μικρότερων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου ή στους πάγκους των λαϊκών αγορών, επιβαρύνοντας τις τσέπες των καταναλωτών και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά έχουν λάβει διαστάσεις «χιονοστιβάδας»… αγγίζοντας και άλλους κλάδους. Για φαινόμενο «ντόμινο» ή «σπιράλ» κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς και κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τις επιπτώσεις.

Το enikos.gr είχε αναδείξει το «κύμα» ακρίβειας που σαρώνει την αγορά με τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις να αγοράζουν ακριβότερα από τη βιομηχανία κατά μέσο όρο 8% με 9% από τις αρχές του χρόνου μια σειρά προϊόντων – τροφίμων και όχι μόνο- με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρουσιάζουν τα τυποποιημένα προϊόντα. Σήμερα επανερχόμαστε, αναδεικνύοντας ότι οι αυξημένες τιμές επεκτείνονται και στον τομέα των υλικών, των πρώτων υλών και των λιπασμάτων, «πυροδοτώντας» έντονες ανησυχίες σε κλάδους όπως οι κατασκευές, η οικοδομή, η γεωργία κ.α.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Με βάση στοιχεία έρευνας που έχει διεξάγει το Ινστιτούτο Καταναλωτών και παρουσιάζει το enikos.gr, τα οικοδομικά υλικά καταγράφουν μέσα στο τελευταίο 10μηνο αύξηση της τάξεως του 30% με 35% στην ελληνική αγορά.

  • Ο σίδηρος από 0,90 λεπτά που πωλείτο τον Μάρτιο του 2020 έφτασε τον Απρίλιο του 2021 στα 1,25 ευρώ.
  • Το τσιμέντο από 7,50 ευρώ το τσουβάλι των 50 κιλών έχει ανέβει στα 8,50 ευρώ το τσουβάλι. Και μπορεί να είναι μικρότερης κλίμακας η αύξηση της τιμής, αλλά δεν παύει να είναι αύξηση, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς.
  • Αμμοχάλικο, άμμος, κόλλες, πλακάκια και χρώματα επίσης παρουσιάζουν ανοδική τάση στην τιμή πώλησής τους, η οποία μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 20%- 30%.
  • Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20%, εξέλιξη που έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω και σειρά υλικών που συνδέονται με αυτό, όπως οι πλαστικοί σωλήνες και ασφαλώς τα ασφαλτικά προϊόντα.
  • Τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα καταγράφουν επίσης άνοδο της τάξεως του 20% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.

«Καμπανάκι» κινδύνου

«Καμπανάκι» κινδύνου κρούει καταρχάς ο κατασκευαστικός κλάδος και η οικοδομή. Εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων σε βασικά υλικά, οι εκπρόσωποί του ανησυχούν μήπως βρεθούν μπροστά σε μια νέα γενιά ζημιογόνων δημοσίων έργων, εργοταξίων- φαντασμάτων και μήπως πολλές επιχειρήσεις, ειδικότερα μικρότερου μεγέθους που δεν μπορούν να αντέξουν το αυξημένο κόστος αγοράς πρώτων υλών, απειληθούν με σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή ακόμη και με «λουκέτα».

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού αρχίζουν και διαφαίνονται πιο έντονες από ποτέ. Η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει οδηγήσει σε έλλειψη υλικών, τη στιγμή ακριβώς που αυξάνεται η ζήτηση λόγω της επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας. Ως εκ τούτου οι τιμές των υλικών παρουσιάζουν ανοδική πορεία. Απόρροια της εξέλιξης αυτής είναι να έχει αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος εκτέλεσης πολλών έργων υποδομής, καθώς οι προϋπολογισμοί και οι προσφορές που έχουν δοθεί δεν έχουν υπολογίσει τέτοιες διακυμάνσεις στο κόστος των υλικών.

«Πονοκέφαλο» αποτελεί η αύξηση των τιμών στα λιπάσματα και φυτοφάρμακα και για τον αγροτικό τομέα, αφού αυτό σημαίνει «τσουχτερό» κόστος και μεγαλύτερα έξοδα που καταγράφονται στους προϋπολογισμούς αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων.

Ιστορικό ρεκόρ για τον χαλκό

O χαλκός έχει εκτοξευθεί σε ιστορικό ρεκόρ καθώς η αισιοδοξία για μια παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία ωθεί προς τα πάνω τις αγορές των εμπορευμάτων. Η τιμή του μετάλλου έχει αυξηθεί πάνω από 30% αυτή τη χρονιά κι έχει περισσότερο από διπλασιαστεί από τον Μάρτιο του 2020.

Οι τιμές των μετάλλων σε Ασία και Βόρειο Αμερική εκτινάσσονται στα ύψη, το σιδηρομετάλλευμα βρέθηκε σε ρεκόρ άνω των 200 δολαρίων στον τόνο στις 7 Μαΐου, καθώς οι μεταλλωρύχοι αγωνίζονται να προλάβουν τους ρυθμούς της κατανάλωσης ενώ το αλουμίνιο έφτασε τα 30.000 δολάρια, για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει από Δευτέρα στο «σαφάρι» για χρέη και οφειλέτες

Σε αυτόματες κατασχέσεις καταθέσεων και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων, έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει από την Δευτέρα (25/9) η ΑΑΔΕ. Με...

‘Έχουμε μια έκπληξη για τους Έλληνες”- Τι μας ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή το 2023

Αλλαγή ώρας σε χειμερινή το 2023, όπως κάθε χρόνο. Με το φθινόπωρο να μπαίνει, για άλλη μια φορά θα...

Οδηγός πέρασε από τα διόδια 172 φορές χωρίς να πληρώσει -Το κόλπο που έκανε

Μια ιδιαίτερα δημοφιλή μέθοδο επιστράτευε ένας 22χρονος Ελβετός προκειμένου να γίνεται… καπνός από τους σταθμούς διοδίων. Καλά κρατεί το...

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δομή μισού εκατομμυρίου ετών που αλλάζει τις αντιλήψεις τους

Τα ευρήματα των αρχαιολόγων, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι της λίθινης εποχής κατασκεύαζαν καταφύγια, κάτι που μπορεί να αλλάξει άρδην...