Αρχική Ελλάδα Δεν θέλουν το ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο της Χίου: Κάτοικοι έστειλαν εξώδικο για...

Δεν θέλουν το ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο της Χίου: Κάτοικοι έστειλαν εξώδικο για το«έθιμο»

Κάτοικοι με εξώδικη διαμαρτυρία προς τον δήμο και τις αστυνομικές αρχές του νησιού ζητούν να σταματήσει το «έθιμο», από το οποίο κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Εξώδικο έστειλαν προς το Δήμο και τις αστυνομικές Αρχές οι κάτοικοι στο Βροντάδο της Χίου όπου το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αναβιώνει το έθιμο του ρουκετοπόλεμου μεταξύ των εκκλησιών των δύο ενοριών.

Οι κάτοικοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ρουκετοπόλεμο και ζητούν να σταματήσει το «έθιμο», από το οποίο κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

«Και φέτος, όπως και επί σειρά ετών, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς τις αρμόδιες δημοτικές και αστυνομικές αρχές, θα εξαναγκαστούμε, όπως όλα δείχνουν, να υποστούμε τις σοβαρές συνέπειες ενός ακραία επικίνδυνου για τις ζωές και τις περιουσίες μας, όσο και παράνομου, «εθίμου».

Κάθε χρόνο, δίχως τον παραμικρό έλεγχο, παρασκευάζονται και εκτοξεύονται δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, οι οποίες υποτίθεται ότι στοχεύουν τον τρούλο και το καμπαναριό των εκκλησιών. Την ίδια στιγμή, όμως, στοχεύουν κυριολεκτικά τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας, ενώ θέτουν σε προφανή κίνδυνο τις ζωές μας», αναφέρουν οι κάτοικοι.

«Κινδυνεύουν οι ζωές και οι περιουσίες μας»

Όπως καταγγέλλουν στο εξώδικο, οι ρουκέτες που χρησιμοποιούνται από τους συμμετέχοντες στον ρουκετοπόλεμο -και οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανήλικοι- παρασκευάζονται από υλικό γόμωσης που αποτελείται από νίτρο (νιτρική αμμωνία), θειάφι και κάρβουνο. Το υλικό στη συνέχεια τοποθετείται σε κυλινδρικά καλούπια φτιαγμένα από χαρτόνι, ώστε να πάρει τη μορφή φύσιγγας. Κατόπιν ταπώνεται η άνω πλευρά της χάρτινης φύσιγγας, ενώ στην κάτω πλευρά τοποθετείται το φιτίλι.

Η ρουκέτα έχει συνολικό μήκος σχεδόν 1 μέτρο. Παράλληλα, το χαρτόνι διαθέτει ειδική κόλλα που καθιστά τη ρουκέτα πολύ σκληρή και άκαμπτη. Στη συνέχεια οι ρουκέτες τοποθετούνται σε ειδικές βάσεις που αποκαλούνται «ρουκετοσύρτες». Η εκτόξευση, δε, των ρουκετών γίνεται με την ταυτόχρονη ανάφλεξη όλων των φιτιλιών των ρουκετών μέσω ενός αυτοσχέδιου πυρσού.

«Οι ρουκέτες που εκτοξεύονται κατευθύνονται κυριολεκτικά σε ευθεία βολή προς τα σπίτια όσων από εμάς κατοικούμε στον Άγιο Μάρκο, ενώ από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον Άγιο Μάρκο βάλλονται οι οικίες όσων κατοικούμε πίσω από την Ερυθιανή. Κατασκευάζονται από άτομα χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις, χωρίς κανένα μέτρο ατομικής προστασίας, σε δημόσιο χώρο, χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο από τον δήμο ή τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές», τονίζουν οι κάτοικοι και επισημαίνουν ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται όπως η κάλυψη των σπιτιών τους με σύρματα, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας, δεν λύνουν το πρόβλημα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πουλούσαν ναρκωτικά μέσω… βουλκανιζατέρ – 4 συλλήψεις

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών και φαρμακευτικών δισκίων προχώρησαν τα στελέχη της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών...

Έρχονται τα διόδια με χιλιομετρική χρέωση -Σε ποιο δρόμο θα πληρώνουμε με βάση τα χιλιόμετρα που θα διανύουμε;

Προχωράει ο νέος αυτοκινητόδρομος που θα καταστήσει την ευκολότερη την πρόσβαση από την Αθήνα στον Πύργο και θα εξασφαλίσει...

Η επόμενη μέρα στην αγορά ακινήτων: «Χαλινάρι» στο Airbnb με νέο ΚΑΔ, ΦΠΑ, τέλη και… άνοιγμα βιβλίων

Σύντομα η αγορά ακινήτων, έτσι όπως την γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, θα αλλάξει: Οι 7 κυβερνητικές παρεμβάσεις που φέρνουν νέο ΚΑΔ, ΦΠΑ, «χαράτσι» και… άνοιγμα...

Σοκ σε πτήση: Πίστευαν ότι η επιβάτιδα κοιμόταν, όμως ήταν νεκρή

Σε θρίλερ εξελίχθηκε μια πτήση της British Airways από το Λονδίνο προς τη γαλλική Νίκαια, όταν μια επιβάτιδα του...

Μυστήριο στην Άρτα: Βρήκαν βαριά τραυματισμένο 69χρονο από όπλο, δίπλα στο νεκρό του άλογο

Στο νοσοκομείο Άρτας νοσηλεύεται με βαριά τραύματα 69χρονος αλλοδαπός, ο οποίος εντοπίστηκε χθες Σάββατο χωρίς τις αισθήσεις...