Αρχική Κόσμος Deutsche Bank: Ζητά να μπει έξτρα φόρος στους εργαζόμενους από το σπίτι!

Deutsche Bank: Ζητά να μπει έξτρα φόρος στους εργαζόμενους από το σπίτι!

Την έξτρα φορολόγηση των εργαζόμενων από το σπίτι, προτείνει με έκθεση της η Deutsche Bank. Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί για να στηρίξει την επιβολή αυτής της φορολογίας στους εργαζόμενους είναι ότι όσοι εργάζονται από μακριά δεν συνεισφέρουν όπως οι υπόλοιποι στην τοπική οικονομία, αφού δεν τρώνε στα γύρω εστιατόρια, δεν χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς και αφήνουν άδεια τα…πανάκριβα γραφεία των εταιρειών τους

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, αναφέρει το BBC, προτείνουν φόρο 5% επί του μισθού, σε όποιον εργαζόμενο επιλέγει να εργάζεται από το σπίτι του.

Ο φόρος, τονίζει η έκθεση, θα καταβάλλεται από τους εργοδότες και τα έσοδα θα καταβάλλονται σε άτομα που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους από το σπίτι.

Αυτό θα μπορούσε να φέρει 40 δισ. ευρώ εάν εισαχθεί και στις ΗΠΑ, λέει η τράπεζα.

Υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι αυτό είναι δίκαιο, καθώς όσοι εργάζονται από το σπίτι εξοικονομούν χρήματα και δεν προσφέρουν στο σύστημα όπως εκείνοι που βγαίνουν για δουλειά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Deutsche Bank υπολογίζει ότι ο φόρος θα αποφέρει  ένα ποσό της τάξης των 7 δισ. ετησίως, κάτι που θα μπορούσε να εξασφαλίσει επίδομα έως και 2.000 ευρώ ετησίως σε εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και σε αυτούς που κινδυνεύουν με απολύσεις.

«Εδώ και χρόνια χρειαζόμαστε έναν φόρο για αυτούς που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας» τόνισε ο σχεδιαστής στρατηγικής της Deutsche Bank, Λουκ Τεμπλεμαν. «Ο κορονοϊός μόλις το κατέστησε προφανές», πρόσθεσε.

«Πολύ απλά, το οικονομικό μας σύστημα δεν έχει δημιουργηθεί για να τα βγάζει πέρα με ανθρώπους που μπορούν να αποσυνδεθούν από την πρόσωπο με πρόσωπο κοινωνία», διεμήνυσε.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν στραφεί στην εργασία από το σπίτι καθώς εργοδότες και κυβερνήσεις έκλεισαν γραφεία για να περιορίσουν την εξάπλωση της Covid-19.

Πολλοί μεγάλοι εργοδότες δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν σε ορισμένους υπαλλήλους να εργάζονται μόνιμα από το σπίτι, είτε με πλήρη απασχόληση είτε με μερική απασχόληση, μετά τη λήξη της πανδημίας.

Ωστόσο, υπάρχουν εκατομμύρια περισσότεροι που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, όπως για παράδειγμα νοσηλευτές και εργάτες και ο φόρος πρέπει να βοηθήσει στην υποστήριξη αυτών των ανθρώπων, υποστηρίζει η Deutsche Bank.

Παράλληλα, λέει ότι οι εργαζόμενοι από το σπίτι συμβάλλουν λιγότερο στην υποδομή της οικονομίας «ενώ εξακολουθούν να λαμβάνουν τα οφέλη της».

Δουλεύοντας από το σπίτι, οι άνθρωποι δεν πληρώνουν για μέσα μαζικής μεταφοράς ή δεν τρώνε σε εστιατόρια κοντά στο χώρο εργασίας τους, ενώ τα ακριβά γραφεία παραμένουν σχεδόν άδεια.

Ο φορολογικός συντελεστής 5% «δεν θα τους ζημιώσει περισσότερο από ότι εάν είχαν επιλέξει να πάνε στο γραφείο», λέει η έρευνα της Deutsche Bank, που δείχνει ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων θέλει να συνεχίσει να εργάζεται τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι μόλις τελειώσει η πανδημία.

Τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση

Ο φόρος θα καταβάλλεται απευθείας από εργοδότες που επιλέγουν να αφήσουν τους εργαζομένους να εργάζονται στο σπίτι.

Αλλά δεν θα ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους και τους υπαλλήλους χαμηλού εισοδήματος.

Επίσης, δεν θα ισχύει όταν οι άνθρωποι καλούνται να μείνουν στο σπίτι για λόγους έκτακτης ανάγκης που άπτονται της δημόσιας υγείας ή άλλων ιατρικών λόγων.

Τα φορολογικά έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό – για την παροχή επιχορηγήσεων σε εκατομμύρια εργαζομένους που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους από το σπίτι και που βγάζουν λιγότερα από 30.000 ευρώ ετησίως.

Η Deutsche Bank αναφέρει ότι η έρευνά της έχει σχεδιαστεί για να πυροδοτήσει συζήτηση γύρω από μια σειρά σημαντικών θεμάτων.

«Πολλοί άνθρωποι δεν εντυπωσιάζονται με την ιδέα ενός ακόμη φόρου, ωστόσο, ορισμένοι τον έχουν θεωρήσει ως μια ενδιαφέρουσα πολιτική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί οι κυβερνήσεις για να αναδιανείμουν ορισμένα από τα οφέλη της πανδημίας, τα οποία έχουν καρπωθεί μερικοί άνθρωποι την ώρα που άλλοι βγαίνουν χαμένοι» σχολιάζει ο συντάκτης της έκθεσης.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ινδία: Αξιωματούχος άδειασε φράγμα για να βρει το χαμένο του κινητό

Ένας Ινδός αξιωματούχος που έγινε πρωτοσέλιδο όταν άδειασε ένα φράγμα για να ανακτήσει το τηλέφωνό του, τιμωρήθηκε με πρόστιμο από την...

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γνωστές γκοφρέτες καλαμποκιού – Βρέθηκε ζιζανιοκτόνο

Στην ανάκληση γκοφρετών καλαμποκιού από την Πολωνία προχωρά ο ΕΦΕΤ, καθώς στην πρώτη ύλη τους εντοπίστηκε ζιζανιοκτόνο.Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση,...

Σήμερα οι αιτήσεις των κομμάτων στον Άρειο Πάγο – Οι επόμενοι σταθμοί έως τις 25 Ιουνίου

Ολοταχώς προς τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου οδεύει η χώρα αλλά μέχρι τότε υπάρχουν ενδιάμεσοι θεσμικοί σταθμοί. Σημειώνεται ότι η προεκλογική περίοδος...

Τραγωδία στη Βέροια: Κοριτσάκι 4,5 ετών πέθανε στον ύπνο του – Το βρήκαν οι γονείς του

Σοκ έχει προκαλέσει στη Βέροια η τραγική είδηση του θανάτου ενός παιδιού μόλις 4,5 ετών που άφησε την τελευταία του πνοή...

Βρέθηκαν 45 σακούλες με ανθρώπινα υπολείμματα σε χαράδρα στο Μεξικό

Περίπου 45 σακούλες που περιείχαν ανθρώπινα υπολείμματα βρέθηκαν σε χαράδρα στην μεξικανική πολιτεία Χαλίσκο (δυτικά), κατά τη διάρκεια έρευνας για να εντοπιστούν επτά νέοι...