Αρχική Ελλάδα Διαδικτυακές απάτες: Απλές συμβουλές για να αναγνωρίζετε τις «ύποπτες» ενέργειες

Διαδικτυακές απάτες: Απλές συμβουλές για να αναγνωρίζετε τις «ύποπτες» ενέργειες

Συμβουλές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου έδωσε ο Κωνσταντίνος Χειλάς

Απλές συμβουλές και συστάσεις κυβερνοασφάλειας, ώστε οι πολίτες να εντοπίζουν εγκαίρως πιθανές ύποπτες ενέργειες στο διαδίκτυο έδωσε ο Κωνσταντίνος Χειλάς, Πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, μιλώντας σε ψηφιακή εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των δράσεων Ψηφιακής Κουλτούρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο θέμα για το οποίο θα πρέπει ο καθένας να είναι υποψιασμένος είναι αν το μήνυμα τον αφορά. Για παράδειγμα, όπως είπε, αν κάποιος λάβει e-mail με αποστολέα το όνομα μιας τράπεζας στην οποία δεν έχει λογαριασμό θα πρέπει να προβληματιστεί και να σταματήσει εκεί την επικοινωνία.

Το δεύτερο ζήτημα είναι να μην ακολουθούν οι χρήστες τους συνδέσμους (Links) που περιλαμβάνονται στα ηλεκτρονικά μηνύματα αλλά εναλλακτικά, αν έχουν συνεργασία με κάποιον φορέα, να επιλέγουν να μπουν στην ιστοσελίδα του από τον επίσημο σύνδεσμό του. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε, εφόσον υπάρχει κάποιο ζήτημα, είναι βέβαιο ότι ο χρήστης που θα μπει με τους κωδικούς του στο σύστημα θα ενημερωθεί άμεσα για το ζήτημα αυτό.

Ο κ. Χειλάς υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη οι πολίτες να ενημερώνουν τα λογισμικά των συσκευών που χρησιμοποιούν, να παίρνουν αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων, να χρησιμοποιούν διαφορετικά passwords και να προσέχουν ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούν τα κινητά τους καθώς, όπως είπε, οι συσκευές αυτές είναι πλέον φορητοί υπολογιστές με πολυάριθμες δυνατότητες. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέστησε ιδιαίτερα τα λογισμικά των κινητών να «κατεβάζονται» από αξιόπιστες πηγές όπως το google play.

«Κάθε συμβουλή προέρχεται από πραγματικά περιστατικά» τόνισε, από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπαπροδρόμου, Υποστράτηγος Ε.Α. και πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο ίδιος ανέφερε ότι κρίσιμα ζητήματα στο θέμα της κυβερνοασφάλειας είναι εκείνα της ιδιωτικότητας, της προστασίας των κρίσιμων υποδομών για τα δίκτυα και τις πληροφορίες, το κυβερνοέγκλημα, τα fake news, η ρητορική μίσους και ο κυβερνοεκφοβισμός.

Παρουσίασε, άλλωστε, πρόσφατα στοιχεία για τον δείκτη DESI που αφορά στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας, παρά τα πολύ σημαντικά βήματα που κάνει, από την προτελευταία θέση στην Ευρώπη των 27 που ήταν, δηλαδή την 26η, βρίσκεται τώρα στην 25η και απέχει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, όπως είπε, στον παγκόσμιο δείκτη κυβερνοασφάλειας η Ελλάδα βελτίωσε σημαντικά τη θέση της και από την 77η βρίσκεται πια στην 28η.

Για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει η χώρα μας να μελετήσει τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών που είναι στην πρώτη δεκάδα και να εντοπίσει καλές πρακτικές από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Επίσης σημείωσε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο ΕNISA, ένας από τους λίγους οργανισμούς της ΕΕ που βρίσκεται στην Ελλάδα και αφορά την κυβερνοασφάλεια.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι να συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων ανάπτυξης και εισαγωγής υπηρεσιών που θα βελτιώσουν την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Την ανάγκη να γίνονται δράσεις ψηφιακής κουλτούρας τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Άγγελος Χαριστέας, ο οποίος αναφέρθηκε και στη σημασία του εγχειριδίου που έχει δημιουργηθεί για την κυβερνοασφάλεια στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, μέχρι το 2025 το κυβερνοέγκλημα υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στον κόσμο 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Γιακουμής σχολίασε ότι η κυβερνοασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εργαλείο που θα προστατεύει την ίδια τη δημοκρατία. Τέλος, ο Γιάννης Τσιάμης πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ μίλησε για τους κανόνες ψηφιακού μετασχηματισμού και αναφέρθηκε στις διαδικασίες, την τεχνολογία και την ψηφιακή κουλτούρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τέξας: Παιδόφιλος αυτοκτόνησε μέσα σε δικαστική αίθουσα πίνοντας νιτρώδες νάτριο

Το υγρό που κατανάλωσε ένας παιδόφιλος από το Τέξας πριν πεθάνει μέσα σε μια δικαστική αίθουσα διαπιστώθηκε ότι ήταν νιτρώδες νάτριο, σύμφωνα με την τοπική...

Τουρκία: Αγωνία για την ελληνική «Μόνα Λίζα»

Μέσα στον τρόμο και την αγωνία να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι από τον Εγκέλαδο των 7.7 Ρίχτερ που έσπειρε...

Ο σεισμός έφερε την Τουρκία πιο κοντά με την Ελλάδα

«Η Τουρκία μετακινήθηκε 3 μέτρα εγγύτερα στην χώρα μας», σημείωσε ο Δρ. σεισμολογίας και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, μέλος του συμβουλίου διοίκησης του...

Χανιά: Εκλαιγαν γιατροί και νοσηλευτές – Εξιτήριο μετά από 50 μέρες στη ΜΕΘ για τη 17χρονη

Η 17χρονη είχε γεννήσει με καισαρική – νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία – ένα υγιέστατο κοριτσάκι, και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της καθώς...

Πετράκος: Ανησυχία από τις δηλώσεις του Γιάννη Καρβέλη

Την ανησυχία του διατυπώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος για τις δηλώσεις του Διοικητή της 6ηςΥγειονομικής Περιφέρειας Γ. Καρβέλη προ ημερών στην Καλαμάτα, καθώς,...