Αρχική Ελλάδα Διαβάσεις-σαμαράκια: H λύση για τα ατυχήματα στην πόλη που βρίσκεται ήδη στην...

Διαβάσεις-σαμαράκια: H λύση για τα ατυχήματα στην πόλη που βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα

Την εμφάνισή τους στους δρόμους της χώρας μας κάνουν οι υπερυψωμένες διαβάσεις, οι οποίες αναγκάζουν τους οδηγούς να παραχωρούν προτεραιότητα στους πεζούς.

Πόσες φορές έχουμε στηλιτεύσει την πρακτική ενός μεγάλου αριθμού οδηγών να αδιαφορούν για την παρουσία διαβάσεων στο οδόστρωμα, περνώντας σαν σίφουνες από αυτές, παρά το γεγονός ότι έχουν δει πως υπάρχουν πεζοί που είναι έτοιμοι να διασχίσουν τον δρόμο;

Με δεδομένη, λοιπόν, την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύουν πολλοί οδηγοί στους πεζούς και των εκατοντάδων τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται ως απόρροια αυτής της συμπεριφοράς, οι αρμόδιες αρχές αναζητούν τρόπους προκειμένου να θωρακίσουν τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου.

Ως μία ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση λογίζονται οι υπερυψωμένες διαβάσεις πεζών που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε πολλούς δρόμους του Βόλου και σύντομα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν.

υπερυψωμένη διάβαση πεζών στον βόλο
Υπερυψωμένη διάβαση πεζών στον βόλο

Μια υπερυψωμένη διάβαση δεν είναι τίποτα άλλο από ένα είδος πεζοδρομίου που τέμνει κάθετα την άσφαλτο διακόπτοντας τη συνέχειά της και αποκαθιστώντας την επικοινωνία των απέναντι πεζοδρομίων.

Μεταξύ οδοστρώματος και των δύο πλευρών των διαβάσεων τοποθετούνται ράμπες μικρής κλίσης οι οποίες διευκολύνουν την άνοδο και κάθοδο των αυτοκινήτων στις/από τις διαβάσεις.

υπερυψωμένη διάβαση πεζών

Αυτό που καθιστά ιδιαίτερα ασφαλείς τις συγκεκριμένες διαβάσεις είναι το γεγονός ότι λειτουργούν ως ένα φυσικό εμπόδιο που πρέπει να «υπερβούν» οι οδηγοί.

Λειτουργούν δηλαδή ως «σαμαράκια» (μειωτήρες ταχύτητας), δεδομένου ότι οι οδηγοί, προκειμένου να περάσουν με ασφάλεια τις υπερυψωμένες διαβάσεις και να μην προκαλέσουν ζημιά στο αυτοκίνητό τους, οφείλουν να μειώσουν ταχύτητα.

Επίσης, αισθητικά, η υπερυψωμένη διάβαση δίνει στους οδηγούς το μήνυμα του «πεζοδρομίου», με αποτέλεσμα να «κόβουν» περαιτέρω ταχύτητα, παραχωρώντας προτεραιότητα στους πεζούς.

υπερυψωμένη διάβαση πεζών

Πριν τις υπερυψωμένες διαβάσεις, βέβαια, πρέπει να υπάρχει ευδιάκριτη οριζόντια σήμανση που προειδοποιεί για την ύπαρξη της ράμπας στην είσοδο της διαμόρφωσης, όπως και η έγκαιρη κατακόρυφη σήμανση, ώστε τα οχήματα να ανακόπτουν έγκαιρα ταχύτητα.

Παράλληλα, πρέπει να δίνεται μεγάλη έμφαση στις υδραυλικές μελέτες, ώστε να προβλέπονται οι απαραίτητοι αγωγοί και σχάρες ομβρίων. Διαφορετικά θα παγιδεύονται νερά στην είσοδο της διαμόρφωσης κάτι το οποίο δημιουργεί προβλήματα τόσο για τα οχήματα όσο και για τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Eurostat: Τρίτη από το τέλος η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων στην Ευρώπη

Ράπισμα από τη Eurostat αποτελούν τα αποτελέσματα έρευνας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, καθώς η χώρα μας κατατάσσεται...

Αλβανία: Πρόθυμοι νεαροί ρισκάρουν τα πάντα για ένα νέο μέλλον στη Βρετανία

Ο γιος της Μόνικα Μουλάι ήταν στο δεύτερο έτος του κολεγίου του στην Αλβανία, σπούδαζε για να γίνει μηχανολόγος μηχανικός, όταν αποφάσισε να κάνει...

Ηλιούπολη: Έρευνες για περισσότερα θύματα του προπονητή βιαστή – Νέες αποκαλύψεις

Σχεδόν βέβαιοι είναι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που ερευνούν την υπόθεση ότι τα θύματα του 44χρονου προπονητή πολεμικών τεχνών στην Ηλιούπολη είναι περισσότερα από...

Στεγαστικά δάνεια σε νέους: Την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις – Αναλυτικά η διαδικασία

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τα στεγαστικά χαμηλότοκα δάνεια της ΔΥΠΑ.Οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα...

Νιγηριανός γερουσιαστής προσπάθησε να αφαιρέσει το νεφρό νεαρού για να το μεταμοσχεύσει στην κόρη του

Ο Νιγηριανός γερουσιαστής Ίκε Εκουερεμάντου κρίθηκε ένοχος σήμερα από δικαστήριοτου Λονδίνου επειδή πέρυσι επιχείρησε να αφαιρέσει το νεφρό ενός νεαρού άνδρα για να το...