Από σέρφερ και ψήστης μπισκότων σε δισεκατομμυριούχο του τομέα της βιοτεχνολογίας
Ενας 80χρονος σέρφερ, ο Μπομπ Ντάνγκαν, κατάφερε να εξελιχθεί από την εκ των υστέρων ενασχόλησή του με τη ζαχαροπλαστική στην κορυφή της βιομηχανίας της βιοτεχνολογίας. Χωρίς να έχει ολοκληρώσει πανεπιστημιακές σπουδές, είναι σήμερα συν-διευθύνων σύμβουλος της Summit Therapeutics, μιας εταιρείας που αναπτύσσει φάρμακα κατά του καρκίνου. Φέτος, η προσωπική του περιουσία τριπλασιάστηκε φτάνοντας τα 15,9 δισ. δολάρια, τοποθετώντας τον στην 129η θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως.

Η σημαντική αύξηση της περιουσίας του οφείλεται στις 550 εκατ. μετοχές της Summit που κατέχει, τις οποίες κατέχει σε ποσοστό περίπου 75%. Η μετοχή της εταιρείας εκτοξεύτηκε περισσότερο από 1.100% τους τελευταίους 12 μήνες, με την κεφαλαιοποίησή της να υπερβαίνει τα 16 δισ. δολάρια. Χαρακτηριστικά, η μετοχή πέρασε από 12 δολάρια στις 6 Σεπτεμβρίου στο ιστορικό υψηλό των 32 δολαρίων στις 13 Σεπτεμβρίου, αν και στη συνέχεια υποχώρησε στα 23 δολάρια.

Η άνοδος αυτή συνδέεται με την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών για το φάρμακο Ivonescimab της εταιρείας, που είχε καλύτερα αποτελέσματα από το δημοφιλές σκεύασμα της Merck, Keytruda, για ορισμένους ασθενείς με καρκίνο στους πνεύμονες. Ωστόσο, ο Ντάνγκαν διαφέρει από τους περισσότερους CEO στον τομέα της βιοτεχνολογίας, οι οποίοι συνήθως διαθέτουν εξειδικευμένα πτυχία. Αυτός φοίτησε στο University of California Santa Barbara τη δεκαετία του 1960, χωρίς ποτέ να επιδιώξει την απόκτηση πτυχίου, καθώς επικεντρώθηκε στο να βρει τρόπους οικονομικής επιτυχίας.

Το 1976, ξεκίνησε έναν φούρνο που ονόμασε Cookie Muncher’s Paradise, σε συνεργασία με τον τότε γαμπρό του. Αυτός ο φούρνος εξελίχθηκε σε μια αλυσίδα πολυτελείας με 16 καταστήματα, πριν πουληθεί το 1987 έναντι 6 εκατ. δολαρίων. Το 1990, ο Ντάνγκαν ανέλαβε τη θέση του CEO και προεδρεύει της Computer Motion, μιας εταιρείας χειρουργικών ρομπότ, η οποία το 2003 εξαγοράστηκε από την Intuitive Surgical για 67 εκατ. δολάρια σε μετοχές. Αργότερα πούλησε τις μετοχές αυτές αντί 150 εκατ. δολαρίων.

Η ζωή του Ντάνγκαν καθορίστηκε από τον θάνατο του γιου του από καρκίνο του εγκεφάλου, γεγονός που τον οδήγησε το 2004 να αποκτήσει μετοχές στην Pharmacyclics, μια εταιρεία που αναπτύσσει φάρμακα κατά του καρκίνου. Όταν η AbbVie εξαγόρασε την Pharmacyclics το 2015 για 21 δισ. δολάρια, ο Ντάνγκαν κέρδισε άνω των 3 δισ. δολαρίων. Τέλος, το 2019 μπήκε στο Δ.Σ. της Summit και ανέλαβε τη θέση του CEO ένα χρόνο αργότερα, εστιάζοντας στην ανάπτυξη φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Πηγή: kathimerini.gr