Αποτυχία των Γερμανικών Σχεδίων για την Βιομηχανία Ημιαγωγών λόγω Εξωτερικών Παγίδων
Φρένο στις προσδοκίες της κυβέρνησης Σολτς να καταστήσει τη Γερμανία κεντρικό παίκτη στην παραγωγή ημιαγωγών ήρθε από την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Wolfspeed, η οποία εγκατέλειψε τα σχέδιά της για την ανέγερση εργοστασίου στη χώρα. Η εταιρεία, σε συνεργασία με τη γερμανική ZF, είχε προγραμματίσει την κατασκευή μονάδας αξίας 3 δισ. ευρώ στο Ενσντορφ, επικεντρωμένη στην παραγωγή τσιπ από καρβίδιο του πυριτίου, που χρησιμοποιούνται εκτενώς σε ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, η πτώση της ζήτησης στην Ευρώπη φαίνεται ότι ανέκοψε το σχέδιο.

Παράλληλα, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η Intel ανέβαλε ένα μνημιώδες σχέδιο για την ανέγερση εργοστασίου 30 δισ. ευρώ στο Μαγδεμβούργο, το οποίο θα είχε τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις της μεταπολεμικής Γερμανίας, με κρατικές ενισχύσεις ύψους 9,9 δισ. ευρώ. Τα σχέδια αυτά απηχούσαν τη φιλοδοξία του καγκελάριου Ολαφ Σολτς να προωθήσει τη χώρα ως σημαντική δύναμη στη βιομηχανία τσιπ, με δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις για προσέλκυση πρωταγωνιστών του κλάδου.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία είχε θεωρηθεί στρατηγικός παίκτης για την Ε.Ε. στην προσπάθεια να διπλασιάσει το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά τσιπ από λιγότερο από 10% το 2021 σε 20% μέχρι το 2030. Οι φιλοδοξίες αυτές εντάθηκαν λόγω της ανησυχίας για την ευθραυστότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και της εξάρτησης από ασιατικές εταιρείες όπως η TSMC και η Samsung Electronics.

Η Wolfspeed, που σχεδίαζε εργοστάσιο με αρχικό προϋπολογισμό 2,7 δισ. ευρώ και κρατική στήριξη 515 εκατ. ευρώ, αιτιολόγησε την αναβολή της απόφασης, υποδεικνύοντας ότι θα επικεντρωθεί στην παραγωγικότητά της σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ. Αναφέρθηκε επίσης σε μια πιο συγκρατημένη στροφή των αυτοκινητοβιομηχανιών προς τα ηλεκτρικά οχήματα, όπως αποτυπώνεται στις πρόσφατες ανακοινώσεις τους.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Wolfspeed αντιμετωπίζει ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό από μεγαλύτερους αντιπάλους στον τομέα των ημιαγωγών, γεγονός που υπογραμμίζει την αποτυχία της γερμανικής πολιτικής να προσελκύσει παγκόσμιες επενδύσεις μέσω κρατικών ενισχύσεων. Ο Ολιβερ Χολτεμέλερ από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Halle δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες επιδοτήσεις δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά εμπόδια για τις επενδύσεις στη Γερμανία.

Παρά τις προκλήσεις, ο καγκελάριος Σολτς αναζητά τρόπους να ενισχύσει την ανάπτυξη, σε μια εποχή που η οικονομία της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με ανησυχητικές τάσεις αποβιομηχάνισης, εξαιτίας υψηλών ενεργειακών κόστους και ρυθμιστικών περιορισμών. Πηγή: kathimerini.gr