Η Αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Μετοχές και την Περιουσία Δισεκατομμυριούχων
Η επενδυτική κινητικότητα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη έχει επιφέρει σημαντικά οφέλη για ορισμένες τεχνολογικές εταιρείες το τελευταίο έτος, καθώς και για τους ηγέτες τους, οι οποίοι είδαν τον πλούτο τους να εκτοξεύεται.

Η περιουσία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή της Meta, σημείωσε αύξηση κατά 78,1 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Εξαιτίας αυτής της αύξησης, ο Ζούκερμπεργκ κατόρθωσε να ξεπεράσει τον Τζεφ Μπέζος και να γίνει ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως, με συνολική περιουσία που φτάνει τα 206 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Meta παρουσίασε αύξηση 69,5% φέτος, ενώ διευρύνθηκε επιπλέον κατά 5% τον Ιούλιο, λόγω των καλύτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ο ιδρυτής της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, είδε επίσης την περιουσία του να αυξάνεται κατά 63,5 δισ. δολάρια φέτος, με τη συνολική του περιουσία να αγγίζει τα 107 δισ. δολάρια. Αυτό οφείλεται στην εκρηκτική ζήτηση για τσιπ που κατασκευάζει η Nvidia, απαραίτητα για την ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Η Nvidia έχει καταφέρει να επανέλθει στην κατηγορία των εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω των 3 τρισ. δολαρίων, αν και παρουσίασε κάποιες διακυμάνσεις μετά το ιστορικό υψηλό της τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή, ο Μάικλ Ντελ, ιδρυτής της Dell Technologies, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 31,6 δισ. δολάρια, με τις μετοχές της Dell να καταγράφουν κέρδη κοντά στο 58,4% φέτος, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης για σέρβερ κατασκευασμένους με βάση τις απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Αξιοσημείωτος είναι και ο Λάρι Ελισον, συνιδρυτής της Oracle, που είδε την περιουσία του να αγγίζει τα 206,8 δισ. δολάρια, καθώς η μετοχή της Oracle έχει αύξηση περίπου 62,7%. Η Οracle έχει επιτύχει σημαντική ανάπτυξη λόγω της προόδου στον τομέα του cloud, που πλέον αποτελεί την κυριότερη δραστηριότητα της εταιρείας.

Πηγή: kathimerini.gr