Η αργή επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Τουρκία και οι επιπτώσεις της πολιτικής επιτοκίων
Η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στην Τουρκία παρουσίασε μικρή μείωση, επιτυγχάνοντας 49,4% τον περασμένο μήνα, από 52% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία TurkStat. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα ήταν στο 48,3%, με κάποιες εκτιμήσεις να φτάνουν το 48,7%. Η μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού, που παρακολουθεί στενά η κεντρική τράπεζα, ανήλθε στο 2,97%, υψηλότερη από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τιμές στον τομέα της εκπαίδευσης σημείωσαν σημαντική άνοδο κατά 14,2% σε μηνιαία βάση, γεγονός που συνέβαλε στην απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της τον Σεπτέμβριο, ανέφερε την ανησυχία της σχετικά με την επίμονη αύξηση των υπηρεσιών, ιδίως λόγω των διδάκτρων των πανεπιστημίων και της αύξησης των ναύλων των σχολικών λεωφορείων.

Η Hande Sekerci, διευθύντρια ερευνών στην Is Portfoy, τόνισε ότι οι τιμές στους τομείς της εκπαίδευσης, στέγασης, ένδυσης, εστίασης και τροφίμων ήταν υψηλότερες από τις προσδοκίες και ότι η «ανθεκτικότητα της αυξητικής τάσης των τιμών» είναι δύσκολο να ανατραπεί. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την πορεία του μηνιαίου πληθωρισμού, καθώς ανέμεναν μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα το τέταρτο τρίμηνο. Ωστόσο, η Goldman Sachs είχε προβλέψει μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο, με δεδομένη τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Μετά από έξι μήνες σταθερών επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί μια επικείμενη χαλάρωση τον Σεπτέμβριο. Παρόλα αυτά, η Sekerci προειδοποίησε ότι δεν αναμένει μείωση των επιτοκίων πριν το 2025, καθώς απαιτείται μόνιμη βελτίωση στον πληθωρισμό. Σημαντικό είναι επίσης ότι ο ετήσιος πληθωρισμός βρίσκεται πλέον κάτω από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας που ανέρχεται στο 50%, κάτι που για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια το επίσημο κόστος δανεισμού είναι πάνω από το μηδέν, όταν προσαρμόζεται στις τιμές.

Πηγή: kathimerini.gr