Η Επείγουσα Ανάγκη Δράσης για την Κρίση του Νερού και τις Οικονομίες της Ανθρωπότητας
Η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού προειδοποιεί ότι οι αδύναμες οικονομίες, σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων και την επιδεινούμενη κλιματική κρίση, ασκούν ασφυκτική πίεση στον παγκόσμιο κύκλο του νερού. Σήμερα, σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι και περισσότερα από τα μισά τρόφιμα που παράγονται παγκοσμίως βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία ή διακυμάνσεις στη διαθεσιμότητα νερού. Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια του παγκόσμιου ΑΕΠ και ιδιαίτερα 8% ως το 2050, φτάνοντας μέχρι 15% στις χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Η έκθεση της Επιτροπής τονίζει την ανάγκη για μια ριζική αναβάθμιση της θέσης του νερού στην οικονομία, προτείνοντας τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, από τοπικό μέχρι διεθνές επίπεδο, και την ενθάρρυνση καινοτομιών και επενδύσεων. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να επικεντρώνεται στα μακροπρόθεσμα οφέλη, αντί να στηρίζεται μόνο στο βραχυπρόθεσμο κόστος.

Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται η μεταρρύθμιση της γεωργίας με έμφαση στην κλιμάκωση της μικροάρδευσης, η μείωση της χρήσης λιπασμάτων με βάση το άζωτο και η προώθηση της αναγεννητικής γεωργίας. Επιπλέον, συνιστάται η προστασία και αποκατάσταση περιοχών που ενισχύουν έναν σταθερό κύκλο του νερού και η διατήρηση τουλάχιστον του 30% των δασών, όπως και η αποκατάσταση 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων μέχρι το 2030.

«Σήμερα, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη αντιμετωπίζει λειψυδρία. Καθώς αυτός ο ζωτικός πόρος γίνεται όλο και πιο σπάνιος, η επισιτιστική ασφάλεια και η ανθρώπινη ανάπτυξη κινδυνεύουν και εμείς επιτρέπουμε να συμβεί αυτό», αναφέρει ο Γιόχαν Ρόκστρομ, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσνταμ.

Η Επιτροπή προτείνει, επίσης, τη μέγιστη αξιοποίηση κάθε σταγόνας νερού μέσω επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης λυμάτων, τη μείωση της αναποτελεσματικότητας στη διανομή και την ανάκτηση των πολύτιμων πόρων. Μια επιπλέον δράση που προτείνεται είναι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για τη μείωση της κατανάλωσης νερού.

Τέλος, ένα σημαντικό στόχος είναι ότι έως το 2030 κανένα παιδί δεν θα πεθάνει από μη ασφαλές νερό, καθώς σήμερα πάνω από 1.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους καθημερινά λόγω αυτής της αιτίας.

Πηγή: kathimerini.gr