Η Γαλλία Αντιμέτωπη με Δημοσιονομικές Πιέσεις και Πολιτική Αβεβαιότητα
Η πρόσφατη κατάσταση της Γαλλίας δείχνει πόσο σημαντική είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και η πολιτική σταθερότητα για την εμπιστοσύνη των αγορών. Αυτές οι παράμετροι είναι που διάκριναν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε σχέση με την Ιταλία, οδηγώντας σε αποδόσεις ελληνικών ομολόγων πιο φθηνές σε σύγκριση με τις ιταλικές. Αντίστοιχα, η Πορτογαλία παρουσίασε ισχυρά δημοσιονομικά στοιχεία, γεγονός που έχει ωθήσει τα spreads των ομολόγων της να πλησιάσουν αυτά του Βελγίου και να υποχωρήσουν κάτω από τα γαλλικά spreads.

Αυτή την εβδομάδα, οι ανησυχίες σχετικά με τις αδύναμες δημοσιονομικές προοπτικές και την πολιτική αστάθεια της Γαλλίας, η οποία αντιμετωπίζει υπερβολικό έλλειμμα, οδήγησαν τα ισπανικά ομόλογα να ισοφαρίσουν τις γαλλικές. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, τόνισε την επείγουσα ανάγκη της χώρας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του ελλείμματος και του χρέους, καθώς οι αγορές στέλνουν σοβαρές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Η γαλλική κυβέρνηση υπό την ηγεσία της νέας της κυβέρνησης, που προσπαθεί να κατανοήσει τη δημοσιονομική κρίση, αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Αντουάν Αρμάν, αναγνώρισε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι από τα σοβαρότερα στην Ιστορία της χώρας. Η κυβέρνησή του στοχεύει να περιορίσει το έλλειμμα στο 5,1% του ΑΕΠ το 2024, παρόλο που οι πρόσφατες εκτιμήσεις προβλέπουν ότι μπορεί να φτάσει στο 6%.

Οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται από τις κυβερνητικές ενέργειες, καθώς το κόστος δανεισμού ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο μετά την οικονομική κρίση του 2008. Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου είναι πλέον συγκρίσιμη με αυτήν του ισπανικού. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Citigroup, εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, η Ελλάδα αναμένεται να φτάσει τις γαλλικές αποδόσεις το 2025.

Η κυβέρνηση πιέζεται να εξοικονομήσει 110 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ε.Ε., κάτι που μπορεί να απαιτήσει σημαντικές περικοπές δαπανών. Η αύξηση φόρων σε πλούσιους και μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκεται στο προσκήνιο ως μέτρο για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και τη διασφάλιση των επενδυτών σ’ ένα περιβάλλον διεθνούς προσοχής σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει και σε ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο, με τον ΟΟΣΑ να προειδοποιεί για τη σημασία της περιοριστικής πολιτικής και της αύξησης εσόδων μέσω έμμεσων φόρων. Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι το δημόσιο χρέος έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και πως η Γαλλία μπορεί να χρειαστεί πέντε χρόνια για να επαναφέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο όριο του 3% της Ε.Ε.

Η Γαλλία βρίσκεται σε σταυροδρόμι και η ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί αυτή την κρίση θα καθορίσει το μέλλον της χώρας στις αγορές και στην ευρωπαϊκή σκηνή. Πηγή: kathimerini.gr