Η καταναλωτική έκρηξη ενέργειας της τεχνητής νοημοσύνης και η ανησυχία της Big Tech
Οι τεχνολογικοί γίγαντες της τεχνητής νοημοσύνης καταναλώνουν ολοένα και περισσότερη πράσινη ενέργεια παγκοσμίως. Την περίοδο 2017-2021, η ενεργειακή κατανάλωση εταιρειών όπως η Amazon, η Microsoft, η Alphabet και η Meta έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, διπλασιάζοντας τις ανάγκες τους. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι οι συνολικές ετήσιες ανάγκες ενέργειας των κέντρων δεδομένων αναμένεται να φτάσουν τις 1.000 τεραβατώρες μέχρι το 2026, ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο από τα επίπεδα του 2022 και ισοδύναμο με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας υπογράφουν τεράστιες συμφωνίες προμήθειας ενέργειας προκειμένου να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις των γιγάντιων κέντρων δεδομένων τους που τροφοδοτούν τη λειτουργία των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων AI, όπως το ChatGPT και η σειρά Llama της Meta. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμφωνία-πλαίσιο των 10,5 GW που υπέγραψε η Microsoft με την Brookfield Asset Management τον Μάιο.

Η εξωτερική ανάθεση της παραγωγής ενέργειας σε τρίτους μπορεί να φαίνεται λογική, ωστόσο οι εταιρείες της Big Tech παίρνουν τον οικονομικό κίνδυνο σε όλη αυτή τη διαδικασία. Ορισμένοι ηγέτες στον τομέα έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την ανάγκη για άμεσες επενδύσεις στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Για παράδειγμα, η Microsoft έχει συνεργαστεί με την BlackRock και την MGX, υποστηριζόμενη από τη Mubadala, για τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 30 δισ. δολαρίων, ενώ η Alphabet επενδύει σε έργα κατασκευής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ταϊβάν.

Ωστόσο, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, όπως ο Σάτια Ναντέλα της Microsoft, μπορεί να έχουν επιφυλάξεις σχετικά με την κατεύθυνση αυτή, δεδομένου ότι η εταιρεία ήδη επενδύει μεγάλα ποσά για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων και άλλων υποδομών. Οι κοινές παραδοχές είναι ότι τίποτα από αυτό δεν θα έχει σημασία αν η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης δεν αποφέρει την αναμενόμενη αύξηση εσόδων. Η αναζήτηση αυτής της ευκαιρίας στην αγορά της AI φαίνεται αναπόφευκτη, αν και οι μέτοχοι της Big Tech θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς η όλη στρατηγική κρύβει κινδύνους.

Πηγή: kathimerini.gr