Παρά τις εξελίξεις, η Σαουδική Αραβία, υπό την ηγεσία του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παίζει έναν κρίσιμο ρόλο. Η χώρα αυτή, μέλος του ΟΠΕΚ, ελέγχει σχεδόν τη μισή παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και έχει μειώσει την παραγωγή της για να υποστηρίξει τις τιμές. Παρ’ όλα αυτά, η Σαουδική Αραβία αντλεί λιγότερο πετρέλαιο από την μέγιστη ικανότητά της, γεγονός που εντείνει την ανασφάλεια στην αγορά.
Εάν η οικονομική κατάσταση, ιδίως στην Κίνα, συνεχίσει να επιδεινώνεται και ο ανταγωνισμός από χώρες όπως η Βραζιλία και η Γουιάνα ενταθεί, η Σαουδική Αραβία μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον στόχο της τιμής των 100 δολαρίων ανά βαρέλι και να αυξήσει την παραγωγή της. Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου και του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών για προσιτές τιμές καυσίμου.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στη Γάζα είναι τρομακτικές, με το ΑΕΠ του παλαιστινιακού θύλακα να έχει μειωθεί κατά 86% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Έτσι, οι διαπραγματευτές της αγοράς πετρελαίου παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή, γνωρίζοντας ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να επαναλάβει μια στρατηγική αύξησης της παραγωγής, εάν χρειαστεί, για να αντισταθμίσει τις ανοδικές τάσεις στις τιμές.
Πηγή: kathimerini.gr