Η Μετανάστευση στην Ευρώπη και οι Επιπτώσεις της Στεγαστικής Κρίσης στην Ιρλανδία
Στην Ευρώπη, σχεδόν το 25% του πληθυσμού φαίνεται να αναζητά μια πιο προσιτή ζωή μέσω της μετανάστευσης, ιδιαίτερα λόγω της στεγαστικής κρίσης που πλήττει πολλές περιοχές της ηπείρου. Η κατάσταση έχει γίνει πιο ανησυχητική στην Ιρλανδία, όπου ένας στους τρεις πολίτες σκέφτεται να μεταναστεύσει. Πάνω από το 20% των ατόμων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Opinium για τη RE/MAX δήλωσε ότι αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην κάλυψη των εξόδων στέγασης, ποσοστό που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την οικονομική ανάπτυξη που βιώνει η Ιρλανδία και τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, οι δυσκολίες πρόσβασης σε προσιτή στέγη πιθανόν να προκαλέσουν νέα κύματα μετανάστευσης. Η ιρλανδική οικονομία έχει ανακάμψει από την κρίση της χρέους, με τη βοήθεια πολυάριθμων ξένων επενδύσεων, κυρίως από μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει κεντρικά γραφεία στη χώρα. Ωστόσο, αυτή η αναπτυξιακή «έκρηξη» δεν έχει συνοδευτεί από την κατασκευή νέων κατοικιών.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, απαιτείται η ανέγερση 52.000 σπιτιών ετησίως για να καλυφθεί η ζήτηση. Αντί αυτού, η προσφορά διαμερισμάτων παραμένει εξαιρετικά χαμηλή και οι τιμές έχουν αυξηθεί, με το μέσο ενοίκιο στο Δουβλίνο να φτάνει τα 1.829 ευρώ τον μήνα. Το πρόβλημα του αριθμού των άστεγων ατόμων έχει επίσης επιδεινωθεί, με τον αριθμό τους να φτάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η επιβάρυνση αυτή δεν αφορά μόνο την Ιρλανδία, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα ζητήματα. Ο διευθύνων σύμβουλος της RE/MAX Ευρώπης, Μάικλ Πόλζερ, αναφέρει ότι οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση κατασκευών δημιουργούν προβλήματα σε όλη την ήπειρο, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις δεν προχωρούν σε συμβάσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες ακινήτων βιώνουν οικονομικές πιέσεις λόγω της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, που το 2023 έφτασαν το 4,5%. Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τις δαπάνες τους, ενώ περισσότεροι από το 25% ακύρωσαν συνδρομές σε υπηρεσίες ψυχαγωγίας. «Οτιδήποτε δεν είναι απολύτως απαραίτητο κόβεται, γιατί δεν υπάρχουν άλλες επιλογές» επεσήμανε ο Πόλζερ.

Πηγή: kathimerini.gr