Οταν άρχισε ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς, οι αναλυτές ανησυχούσαν επίσης για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου. Αρχικά, οι φόβοι αφορούσαν μια πιθανή γενίκευση του πολέμου και την εμπλοκή του Ιράν, το οποίο στηρίζει τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τους Χούθι στην Υεμένη. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου είδαν πτωτική πορεία, καθώς το Ιράν, αν και υποστήριζε τις ενέργειες αυτές, φαινόταν απρόθυμο να συμμετάσχει άμεσα σε συγκρούσεις που θα πλήξουν την παραγωγή πετρελαίου.
Αρχές του 2024, η παρέμβαση του ΟΠΕΚ, όπου συμμετέχουν κυρίως αραβικές χώρες, αύξησε προσωρινά τις τιμές του μπρεντ κοντά στα 85 δολάρια το βαρέλι, αλλά οι τιμές στη συνέχεια ξανά κατρακύλησαν. Στο τρίτο τρίμηνο του 2024, η τιμή του μπρεντ σημείωσε μείωση 17%, με την Κίνα να προβάλει περιορισμένη ζήτηση λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής της ανάπτυξης. Αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε αυξανόμενο πλεόνασμα προσφοράς, αφήνοντας τον ΟΠΕΚ με περιορισμένα έσοδα, καθώς δεν μπορεί να πετύχει τον στόχο του για τιμές στα 100 δολάρια.
Η εκτίμηση για τις μελλοντικές τιμές του πετρελαίου εξαρτάται από την αντίδραση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση. Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η Citi, προβλέπουν αύξηση των τιμών κατά 20 δολάρια το βαρέλι, εάν οι ιρανικές εξαγωγές υποστούν σοβαρές ζημιές. Παράλληλα, άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αποφεύγουν μια καταστροφή ενεργειακών υποδομών στον Ιράν, καθώς η τωρινή πολιτική κατάσταση είναι αβέβαιη. Αν και οι άλλες χώρες του ΟΠΕΚ ίσως μπορέσουν να καλύψουν την απώλεια, το σενάριο του πολέμου παραμένει απρόβλεπτο.
Πηγή: kathimerini.gr