Η σύγκρουση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας στη νέα εποχή της τηλεργασίας
Αναφορικά με τη διαχείριση της εργασίας, υπάρχει μια σημαντική διάσταση ανάμεσα στις προσδοκίες των εργοδοτών και των εργαζομένων. Η εργοδοσία εκφράζει όλο και περισσότερη απογοήτευση για τα θέματα της εξ αποστάσεως εργασίας, καθώς παρατηρεί μείωση της παραγωγικότητας και έλλειψη της δια ζώσης εταιρικής κουλτούρας. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι ενθουσιάζονται με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τηλεργασία, όπως η αποφυγή των μετακινήσεων και η ευελιξία στο πρόγραμμα τους. Αυτή η σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε παραιτήσεις αλλά και κατηγορίες μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.

Σύμφωνα με έρευνα της WFH Research, το 2019 οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ με ετήσιες αποδοχές κάτω από 20.000 δολάρια είχαν ελάχιστη εμπειρία τηλεργασίας, που δεν ξεπερνούσε το 8%. Μέχρι τον Μάιο του 2020, ωστόσο, το ποσοστό αυτό είχε εκτοξευθεί στο 62% λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Σήμερα, αγγίζει σχεδόν το 30%, κρατώντας την παγκόσμια μέση απόδοση. Περίπου 100 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική λειτουργούν πλέον σε υβριδικά μοντέλα, τα οποία τους ικανοποιούν και τους περιορίζουν λιγότερο.

Πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυτή την τάση με επιφυλακτικότητα, περιορίζοντας ή καταργώντας τις πολιτικές τηλεργασίας. Για παραδείγματα, θεσμοί όπως οι Goldman Sachs και JPMorgan επαναφέρουν τους υπαλλήλους στα γραφεία με την υπόσχεση υψηλών αποδοχών. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Zoom Video Communications, ένας από τους κύριους παρόχους τηλεδιάσκεψης, ζητά επίσης φυσική παρουσία στο γραφείο περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 10.000 ειδικευμένους υπαλλήλους στην HCL Technologies επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι εργάζονταν περισσότερες ώρες χωρίς τις μετακινήσεις. Ωστόσο, η διάρκεια των κλήσεων και η περιορισμένη συνεργασία με τους συναδέλφους οδήγησαν σε μείωση της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη επιθυμούν να εργάζονται από το σπίτι περίπου δύο ημέρες την εβδομάδα, ενώ οι εταιρείες προτιμούν σχεδόν καθόλου την τηλεργασία. Σημαντικές διαφορές προκύπτουν και από τις διακυμάνσεις στις αγορές εργασίας, με τον καταναλωτή να είναι διατεθειμένος να δώσει μικρές μειώσεις στις αποδοχές του για το δικαίωμα στην τηλεργασία.

Αυτή η αποσύνδεση ενδέχεται να διαρκέσει μακροχρόνια, καθώς οι εργαζόμενοι εκτιμούν όλο και περισσότερο την ευελιξία και την ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής, την οποία προσφέρει η τηλεργασία. Πηγή: kathimerini.gr