Η Jane Xue, μια 27χρονη διδακτορική φοιτήτρια, έστειλε τον σκύλο της, ένα Samoyed θηλυκό δύο ετών με το όνομα OK, στο καφέ σκύλων στην πόλη Φουζού. Εξέφρασε ότι αισθανόταν όπως οι γονείς την πρώτη ημέρα του σχολείου και ήθελε να προσφέρει στη σκυλίτσα της την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί με άλλα ζώα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η απομάκρυνση του ζώου από το σπίτι θα μείωνε το κόστος του κλιματισμού.
Αυτή η νέα τάση ονομάζεται “Zhengmaotiaoqian”, που στα κινέζικα σημαίνει “κερδίζω χρήματα για σνακ”. Με αυτή την έννοια, τα κατοικίδια εργάζονται σε καφετέριες και επιστρέφουν σπίτι το βράδυ, όπως και οι άνθρωποι. Ιδιοκτήτες καφέ για γάτες και σκύλους αναρτούν αγγελίες πρόσληψης στο Xiao-hongshu, μια κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, για να ενισχύσουν τη ζήτηση για “εργαζόμενα” κατοικίδια.
Τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά: το πρώτο καφέ με γάτες στην Κίνα άνοιξε το 2011 και ο αριθμός των παρόμοιων εγκαταστάσεων αυξάνεται κατά 200% ετησίως. Μέχρι το 2023, υπήρχαν πάνω από 4.000 καφέ γάτας στην Κίνα, γεγονός που δείχνει τη ραγδαία εξέλιξη αυτής της τάσης. Στους διαδικτυακούς διαλόγους, οι ιδιοκτήτες μοιράζονται τις εμπειρίες τους και ενδιαφέροντα στατιστικά για τις “εργασιακές” συνθήκες των κατοικίδιων τους.
Πηγή: kathimerini.gr